Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dpč jak je to s placením zdrav,a soc?

Od: edy* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,pracuji na DPČ,..vydělám si víc jak 2500kč,nejsem na ŮP,Kdo bude platit zdrav.a soc pojištění,agentúra mi řekla,že zdravot,oni,jde mi soc,důchod.připojištění,mám si je hradit sama?díky

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

Při DPČ od 2.500 Kč za Vás zaměstnavatel musí odvést zdravotní i sociální pojištění.

Jestli pracujete jenom pro tuto agenturu, a odměna bude nižší než minimální mzda,

bude agentura muset dopočíst a odvést zdravotní pojištění ve výši odpovídající minimální mzdě.

Celý rozdíl mezi skutečnou výší a částkou 1.242 Kč hradí zaměstnanec (agentura Vám rozdíl strhne z odměny a odvede). Důchodové připojištění je něco jiného, to si každý hradí sám.

doplněno 29.10.15 18:03:

Důchodové pojištění je částí sociálního pojištění,

které musí zaměstnavatel odvádět i z DPČ od 2.500 Kč měsíčně.

Pokud Vám agentura řekla, že za Vás bude odvádět jenom zdravotní pojištění,

doporučuji si u OSSZ zkontrolovat, jestli za Vás odvádí i sociální pojištění.

Obě položky – zdravotní i sociální poojištění byste měla najít i ve výplatní pásce (dobře je uchovejte).

edy*
hodnocení

no.,,myslela jsem důchod.pojištění,aby mi to šlo na důchod.to mi taky strhnou?

Sociální pojištění = důchodové pojištění (aby vznikl nárok na důchod) a nemocenské pojištění (aby vznikl nárok na nemocenské dávky). Zdravotní pojištění je na to, aby Vás ošetřil lékař, abyste mohla podsoupit vyšetření na přístrojích, ležet v nemocnici atd.

Jestliže se z výplaty strhává sociální pojištění, je to tedy zároveň i důchodové.

Jestli mluvíte o komerčním důchodovém připojištění (uzavřeném u některé pojišťovny), platíte si je sama.

edy*
hodnocení

Bezvadné odpovědi, moc děkuji jana

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]