Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,pracuji na DPČ,..vydělám si víc jak 2500kč,nejsem na ŮP,Kdo bude platit zdrav.a soc pojištění,agentúra mi řekla,že zdravot,oni,jde mi soc,důchod.připojištění,mám si je hradit sama?díky
Při DPČ od 2.500 Kč za Vás zaměstnavatel musí odvést zdravotní i sociální pojištění.
Jestli pracujete jenom pro tuto agenturu, a odměna bude nižší než minimální mzda,
bude agentura muset dopočíst a odvést zdravotní pojištění ve výši odpovídající minimální mzdě.
Celý rozdíl mezi skutečnou výší a částkou 1.242 Kč hradí zaměstnanec (agentura Vám rozdíl strhne z odměny a odvede). Důchodové připojištění je něco jiného, to si každý hradí sám.
Důchodové pojištění je částí sociálního pojištění,
které musí zaměstnavatel odvádět i z DPČ od 2.500 Kč měsíčně.
Pokud Vám agentura řekla, že za Vás bude odvádět jenom zdravotní pojištění,
doporučuji si u OSSZ zkontrolovat, jestli za Vás odvádí i sociální pojištění.
Obě položky – zdravotní i sociální poojištění byste měla najít i ve výplatní pásce (dobře je uchovejte).
Sociální pojištění = důchodové pojištění (aby vznikl nárok na důchod) a nemocenské pojištění (aby vznikl nárok na nemocenské dávky). Zdravotní pojištění je na to, aby Vás ošetřil lékař, abyste mohla podsoupit vyšetření na přístrojích, ležet v nemocnici atd.
Jestliže se z výplaty strhává sociální pojištění, je to tedy zároveň i důchodové.
Jestli mluvíte o komerčním důchodovém připojištění (uzavřeném u některé pojišťovny), platíte si je sama.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.