Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Svátek..problém šéfova

Od: phanka odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

Včera jsem se s kolegyni domluvil že zůstanu doma...vždycky to tak bylo...že stačilo aby byl zajistenej provoz.Kolegyne mě měla omluvit ale šéfova přijela dřív a hned zhavila telefon kde jsem atd...tak jsem mu do telefonu řekl že nejsem povinej na svátek ji oznamovat že si beru volno a ona vyhrožovala že si o tom ještě popovidame.Co mi může?Nemám s tím zajít na pracak?Přece mě ve svátek nemůžou nutit do práce?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ohneta*
hodnocení

3x

A proč by nemohli? Měl jste naplánovanou směnu a bez omluvy jste na ni nepřišel. Důvod pro tzv. áčko

hodnocení

3x

jestli jste měl naplánovanou směnu tak máte smolíka vy a na pracák můžete jít z jiného důvodu § 53*frajer*

pepa*

To by platilo v případě nepřetržitého pracovního cyklu. Jestliže má rovnoměrnou pracovní dobu, je to jako by ho šéfka trestala, že nepřišel do práce v sobotu. To už smrdí nikoliv kapitalismem ale nevolnictvím. Možná by bylo na čase změnit místo.

pepa*
hodnocení

1x

Práce ve svátek

Dobrý den, dnes večer mám jít na noční směnu i přesto, že zítra je státní svátek. Zaměstnavatel nám sdělil, že případné absence bude považovat jako neomluvené, je tento postup ze strany zaměstnavatele vůbec možný? Tomáš V.

Odpověď:

Státní svátky patří mezi tzv. dny pracovního klidu, pro tyto dny platí, že zaměstnavatel může výkon práce nařídit pouze výjimečně. Ve svátek může zaměstnavatel nařídit zaměstnanci jen výkon těchto nutných prací:

a) naléhavé opravné práce,

b) nakládací a vykládací práce,

c) inventurní a závěrkové práce,

d) práce konané v nepřetržitém provozu za zaměstnance, který se nedostavil na směnu,

e) při živelních událostech a v jiných obdobných mimořádných případech,

f) práce nutné se zřetelem na uspokojování životních, zdravotních, vzdělávacích, kulturních, tělovýchovných a sportovních potřeb obyvatelstva,

g) práce v dopravě,

h) krmení a ošetřování zvířat,

i) práce v nepřetržitém provozu, a

j) práce potřebné při střežení objektů zaměstnavatele.

V případě, že ze strany zaměstnavatele došlo k nařízení práce ve svátek, je zaměstnanec povinen tuto práci vykonat, v opačném případě se jedná o neomluvenou nepřítomnost v práci.

Za dobu práce ve svátek přísluší zaměstnanci dosažená mzda a náhradní volno, které je zaměstnavatel povinen zaměstnanci poskytnout nejpozději do konce třetího kalendářního měsíce po výkonu práce ve svátek. Za dobu čerpání náhradního volna přísluší zaměstnanci náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku.

Namísto náhradního volna, může zaměstnavatel, po předchozí dohodě se zaměstnancem, poskytnout příplatek k dosažené mzdě a to nejméně ve výši průměrného výdělku.

Pro úplnost je ještě potřeba zmínit existenci práva na náhradu ušlé mzdy, které vzniká zaměstnanci, který nepracoval proto, že svátek připadl na jeho obvyklý pracovní den. Tomuto zaměstnanci přísluší náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku, který mu ušel v důsledku svátku.

Zdroj:

§ 91 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce

§ 115 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce

phanka
hodnocení

S kolegyni byla domluva jasná...naše směny se neplánují...za jedno áčko vyhazov ani zápis do zapoctaku není ne?

ohneta*
Domluva s kolegyní je z tohoto hlediska bezpredmetna. Pokud jste chtěl dnes volno, měl jste se na něm domluvit se sefovou. Přece jako zaměstnanec si nemůžete chodit do práce jak se vám zachce.
doplněno 28.10.15 15:52:

pokud je šéfová rozumná, tak spíš to napomenutí.

phanka
hodnocení

Už to chápu...a může za jedno áčko být rozvazan poměr nebo je za to jen napomenutí?

zzzlatokopka*
hodnocení

0x

Možná že by to mohla napravit.

Zajděte za šéfkou a omluvte se.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]