Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Včera jsem se s kolegyni domluvil že zůstanu doma...vždycky to tak bylo...že stačilo aby byl zajistenej provoz.Kolegyne mě měla omluvit ale šéfova přijela dřív a hned zhavila telefon kde jsem atd...tak jsem mu do telefonu řekl že nejsem povinej na svátek ji oznamovat že si beru volno a ona vyhrožovala že si o tom ještě popovidame.Co mi může?Nemám s tím zajít na pracak?Přece mě ve svátek nemůžou nutit do práce?
jestli jste měl naplánovanou směnu tak máte smolíka vy a na pracák můžete jít z jiného důvodu § 53
Práce ve svátek
Dobrý den, dnes večer mám jít na noční směnu i přesto, že zítra je státní svátek. Zaměstnavatel nám sdělil, že případné absence bude považovat jako neomluvené, je tento postup ze strany zaměstnavatele vůbec možný? Tomáš V.
Odpověď:
Státní svátky patří mezi tzv. dny pracovního klidu, pro tyto dny platí, že zaměstnavatel může výkon práce nařídit pouze výjimečně. Ve svátek může zaměstnavatel nařídit zaměstnanci jen výkon těchto nutných prací:
a) naléhavé opravné práce,
b) nakládací a vykládací práce,
c) inventurní a závěrkové práce,
d) práce konané v nepřetržitém provozu za zaměstnance, který se nedostavil na směnu,
e) při živelních událostech a v jiných obdobných mimořádných případech,
f) práce nutné se zřetelem na uspokojování životních, zdravotních, vzdělávacích, kulturních, tělovýchovných a sportovních potřeb obyvatelstva,
g) práce v dopravě,
h) krmení a ošetřování zvířat,
i) práce v nepřetržitém provozu, a
j) práce potřebné při střežení objektů zaměstnavatele.
V případě, že ze strany zaměstnavatele došlo k nařízení práce ve svátek, je zaměstnanec povinen tuto práci vykonat, v opačném případě se jedná o neomluvenou nepřítomnost v práci.
Za dobu práce ve svátek přísluší zaměstnanci dosažená mzda a náhradní volno, které je zaměstnavatel povinen zaměstnanci poskytnout nejpozději do konce třetího kalendářního měsíce po výkonu práce ve svátek. Za dobu čerpání náhradního volna přísluší zaměstnanci náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku.
Namísto náhradního volna, může zaměstnavatel, po předchozí dohodě se zaměstnancem, poskytnout příplatek k dosažené mzdě a to nejméně ve výši průměrného výdělku.
Pro úplnost je ještě potřeba zmínit existenci práva na náhradu ušlé mzdy, které vzniká zaměstnanci, který nepracoval proto, že svátek připadl na jeho obvyklý pracovní den. Tomuto zaměstnanci přísluší náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku, který mu ušel v důsledku svátku.
Zdroj:
§ 91 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce
§ 115 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce
S kolegyni byla domluva jasná...naše směny se neplánují...za jedno áčko vyhazov ani zápis do zapoctaku není ne?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.