Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Opravdu je hledání práce jen o známostech?

Od: yourlady* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,sestra hl.práci,což jsem nepovažovala za problém,ale když vidím její zážitky,tak mě to vyděsilo. Má praxi,hodně pracovních ocenění, stř.věk-ani "mladá",ani "stará", několik jazyků, časově flexibilní,děcka nemá,tři VŠ,je to pracovitý, sympatický slušný člověk,který vychází s lidmi,a to neříká proto,že je to ségra - práce se nikdy nebála,chodila dělat i manuální práci,ale když teď hledá práci ve svém oboru,píše na inzeráty,nikdo prý ani neodpovídá. A "výběrová řízení"jsou prý často vypisovaná jen naoko nebo pro známé.Jakou zkušenoat máte vy? Já tomu nevěřila,myslela jsem,že když někdo něco umí,uchytí se.Teď vidím však praxi.Ségra říká,že začne podnikat sama,když ji nikdo nechce.Přijde mi to škoda,pro nás ostatní,pro společnost,protože fakt něco umí.

Můj kamarád si "upravil"životopis,aby se na nějaké místo dostal.Jaká je vaše zkušenost s hledáním práce?Úmyslně nepíši sestřin obor,chci položit otázku obecně.Komu pomohla personální agentura? Inzerát? Dík za názory a tipy

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tomaslad*
hodnocení

2x

S personálkou mám jedinou zkušenost, a to kladnou, i když to byl rok 2000, tj. trochu jiná situace... Přišel jsem, nakreslil jako psychologický profil strom (i s kořeny!) a řekli dobrý, významná německá telko firma shání oživovače technologií, tak se tam jděte zítra nahlásit. Dorazil jsem s 20 minutovým zpožděním, protože jsem zabloudil, pak asi 10 minut tehdy poloplynně pokecal v angličtině s tím technickým ředitelem a on, že se mu líbím, na oživovače je mě škoda a za tejden jsem skončil jsem v mezinárodním implementačním týmu v ČR, projekt tehdejší Český mobil / Oskar, šéf nejdřív Japonec, pak Skot, roční rutinní celodenní komunikace a reporty výhradně v angličtině (já + 2 Češi, zbytek cizinci na kontrakt přes britské personálky povětšinou), no já pak pořád byl v Mnichově na školeních... 5 let super kariéry u firmy, ze které těžím dodnes a s exkolegy se vidíme 2x ročně na kolech a u pivka. A to jsem do té personálky zašel fakt náhodou se poptat jen tak.. Chápu, v dnešní době asi k nevíře. Vše je jen o naprostých náhodách.

hodnocení

2x

Teď jsem ve svém šestém zaměstnání, pokud dobře počítám. Všechny změny byly z mé vůle a mé iniciativy a nikdy jsem zatím nepoužil "známost" - ono by ani nebylo jak, nové místo si hledám hlavně s ohledem na práci a plat, ne podle toho, kde mám známé. V jednom případě si budoucí šéf zjišťoval reference u mého bývalého šéfa a zjistil, že se znají - ale tato skutečnost měla jen minimální vliv, pokud můžu posoudit. Podle mě nejsou až tak důležité známosti, jako dobré reference.

Hledání nové práce mi vždycky zabralo tak půl roku až rok. Začal jsem tím, že jsem měl profily na prace.cz, jobs.cz atd. a na linkedin (a to je dobré místo na hledání kontaktů). Jednu práci jsem získal na inzerát, ale to byla asi náhoda. Větší úspěšnost byla na těch pracovních serverech a nejjistější (ale taky nejpracnější) je hledat nabídky přímo na webových stránkách firem. Někdy se vyplácí zdravá drzost a sebevědomí a jít i do nabídek prací, které jsou zcela mimo "tvůj obor". Proč ne? Nikdo bychom neměli být v jedné škatulce až do smrti. Dělal jsem strojaře, bezpečáka, ajťáka, ekonoma... některou práci i blbě, proč to nepřiznat, některou zase špičkově (proč to taky nepřiznat). Nejhorší je říct si, já jsem (například) účetní, neumím nic než práci učetní, tak hledám místo účetní a nic jiného mě nezajímá.

Zaměstnavatele nezajímá, co kdo umí ale čím může být pro něho užitečný (což ani zdaleka není totéž).

q1
hodnocení

1x
Pokud máš znalosti a schopnosti, které trh chce, tak známosti nepotřebuješ a můžeš si diktovat podmínky. Pokud se nijak nelišíš od sta tisíc dalších absolventů, tak to máš těžké a známosti se mohou hodit.
yourlady*
hodnocení

Stačí číst,nejde o obsolventa.

q1
Stačí chápat napsané. Je úplně jedno, jestli tvoje sestra je nebo není absolvent, pokud se od nich nijak neodlišuje, tak to na trhu práce bude mít těžké.

hodnocení

0x
Nevím jakého oboru se to týká ale 3 VŠ mohou zaměstnavatele vyděsit. Říká se tomu, že je prekvalifikovana a ještě k tomu bez praxe. To není jednoduché se někde chytnout.
yourlady*
hodnocení

Píši,že má praxi a z minulosti pracovní ocenění,stačí číst.:)děkuji

ukulele*
hodnocení

0x

Dobrý den, nemohu vám vypisovat moje pocity, když jsem si teď přečetl váš dotaz, nebo stesk. Měl jsem to samé, jsem jen SŠ, ale to hledání bylo strašný. A hlavně, když jsem se dozvídal, jací lidé si našli pracovní pozice . Řezník dělal bezpečnostního technika v lihovaru ! Nevyučený dělali předáky, nebo jak se teď říká teamleadery. A další a další, ono to asi není jen o vzdělání, ale o vzhledu, o vystupování, o drzosti, lidově řečeno ,,mít koule,,

koko*
hodnocení

0x

je o známostech hlavně tam,kde se sedí v kanceláři a nejvíce ve státní správě.Tam je tolik exotů,až rozum a oči přechází.

hodnocení

0x

Ano někdy to tak může být,Někde je nedostatek pracovních míst v dané pozici atd.

Pro příklad - u nás úřad vypsal řízení na referenta dopravních přestupků (starosta =bývalý VZP)poslal jsem potřebné dokumenty-nabyl jsem vhodný kandidát.Udělali druhé řízení s náročnějšími požadavky (VŠ ne maturita)známý (býv VZP) také neprošel.Nakonec se na danou pozici dostal třetí bývalý kolega (VZP-někdejší přímý podřízený starosty)bez VŠ ,jen s maturitou!

xxxxx*
hodnocení

0x

Ano, je to jen o známostech. Já dostala práci po známosti , i když je to 10 let, všichni v mé rodině též, protože mám já i ostatní v rodině dobré postavení, žádají nás ostatní o práci a my zase žádáme další své známé o práci pro naše příbuzné a známé.např mě žádá starosta o práci pro svou příbuznou a já zase budu žádat jiného starostu o práci pro svého přítele.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]