Nejste přihlášen/a.
Zdravím, ráda bych chtěla sportovat atd. - jistě, zhubnout a tak, spíš ale zpevnit celkově tělo (mám problémy se zády a nějaké další). Jak tak čtu různé příručky a návody, tak nechápu, kde na to mám vzít čas. Fitko nepřipadá v úvahu (moc drahé), ale plánuji tak 1x týdně chodit plavat (na víc není čas ani peníze). Chtěla jsem běhat, ale mohla bych jen večer (kolem osmé/deváté), což bych se (zvlášť teď když je tma) sakra bála (bydlím na Hájích a pohybují se tam různé pochybné existence). Tak jsem přemýšlela, co dál. (Nepravidelně) tancuji - doma, mám taky činku, takže tak 1x denně (většinou večer) si ještě zacvičím s činkou. Schody, když to jde, jdu pěšky (jsme ve 4. patře), takže aspoň tohle. Problém je, že je to pořád málo. Prý se má chodit tak 7 km denně - nebo pro začátečníky 3-4x týdně. Jenže 7 km, to je hodinka/dvě. A ty nemám kde vzít, pokud by tam měly být ty rozestupy 1. den jít-2. odpočívat-3. jít. Pracuji 4x týdně dvanáctky. Musím vstávat v šest, což je pro mě jako sovu.. příšerné (ne, nezvyknu si... za 20 let jsem si nezvykla a nezvyknu si ani za dalších 20 let). Domů přijedu mezi 19-20 h. Spát chodím nejpozději v 22 h. Ráno si rozcvičku dát nemůžu - zkoušela jsem, ale takhle brzo jsem jak "praštěná kladivem" a sotva se trefím do koupelny, nějaká koordinovanost pohybů je utopie. Můj největší úspěch je, že se ráno dokážu aspoň obstojně namalovat a učesat. O víkendu (a v jednom volném dni) jsem "ráda, že jsem". Sobota... tu většinou prospím. I když mám věci na práci, dělám je špatně, nedokonale, často chybuji, klíží se mi oči. Ale teda ok, nějak by se to možná dalo zvládnout, že bych chodila na procházky o tom víkendu (třeba v neděli) + ono plavání + bych přidala každý den 30 minut nějakého toho tancování, ale pravidelně.
Jenže je tu další problém - strava. Kde mám tedy, když v týdnu mám 2 hodiny/den volno + volné víkendy (které stejně trávím většinou nákupem, zařizováním věcí atd.) brát čas na normální stravu? Vařím si na 4 dny dopředu, takže spíš věci, co vydrží a dá se to dělat v množství i na 4 dny (špenát, těstoviny, rýže atd.). Dále jím jogurty, obložený toastový chléb na snídaně, nějaké ovoce atd. Nemám ráda saláty (radši sním každý kousek té zeleniny/ovoce zvlášť než to míchat a dávat na to zálivku), ale nějak mě nenapadá, co jíst, aniž bych stála každý den v kuchyni a dlouze připravovala nějaké odmočené vločky a podobně. Můj jídelníček (i kvůli práci) vypadá pak asi takto: snídaně (toastový chléb s "něčím" - zelenina, sýr, salám, vajíčko..., nebo müsli, což mi ale už po ránu moc "nesedí", atd.), svačina (když jdu nakoupit o přestávce, tak si dám třeba nějaký šáteček nebo croissant), oběd (co mám uvařeno), svačina (mandarinka, hruška, jabko... podle ročního období), večeře (buď už nic nebo když mám doma něco napečeno, tak kousek toho, eventuálně jogurt...). Ten jídelníček mi přijde hrozně jednotvárný a chybný, ale nejde mi ho změnit. Zkoušela jsem to několikrát, ale většinou to bylo o dost dražší, což si taky nemůžu dovolit. Nebo to byl právě jídelníček vhodný pro někoho, kdo má čas se každý den dělat s jídlem. Je spousta větších "balení" různých jídel, které ale - vzhledem k tomu, že vařím jen pro sebe - nemám šanci spotřebovat do minimální trvanlivosti.
Máte nějaké rady na to, jak zorganizovat tu hrstku času tak, abych teda měla čas na nějaké cvičení atd., ale zároveň abych mohla mít i "své" volno (maluju, šiju atd., což dělám o víkendu, takže celodenní víkendové akce taky můžu podnikat tak 1x za měsíc), a taky jak se lépe stravovat, aniž by to zabralo moc času (nebo drahé potraviny). Vím, že se třeba nemá moc jíst bílá mouka (tj. pečivo z bílé mouky atd.), ale ještě jsem v žádném obchodě nenarazila na jiné než pšeničné (eventuálně pšenično-žitné) pečivo. A alternativy, co jíst místo toho (ne, saláty to nejsou), moc neznám.
Poznámka: nepiju colu, sprite a podobný cukry přelitý trochou vody, piju každý den zelený čaj, miluju mléko (ale ráno ho nesnesu), brambůrky atd. to taky nejím.
Tak babo raď :P Různým výživovým poradcům nevěřím, stejně si jenom lobbují za ty své metody a prostředky (které nejsou levné).
Omlouvám se za takový epos, doufám, že někdo poradí.
Zkráceně: Jak zlepšit životní styl (což si můžu vygooglit kdekoli), když mám málo času a když už mám volno, tak jsem unavená (což už nevygooglím)
Dobrý den, tak to zkusím. Přestat se stresovat, že nestíhám. Upřesnit si důležité věci a ty méně důležité (až nepodstatné). Věci řešit pořádně a dodělávat je. Mít nadhled a nebrat vše moc vážně. Cvičit doma (např. jogu). Pokud jsem to nepřehlédl, tak nejíte vůbec normální chléb (vydrží déle, než pečivo a je menší spotřeba, než toustového). Jídlo můžete rozdělit a zamrazovat (chléb také). Když relaxujete, tak nemyslete na práci. Přidejte více sexu (proti stresu a pro hubnutí). No, hezky se mně to radí, když to nemusím plnit . Zdravím!
P.S. A uvědomte si, že takto bojuje každý, tak nemusíte mít výčitky svědomí.
doplněno 27.10.15 16:02:Tak jinak. Jste neefektivní, protože jste na sebe moc náročná. Uberte v nárocích a naučte se válet (a považovat to za normální). On ten podzim také nikomu moc nepřidá na aktivitě. Ale, když přežijete ještě i zimu, tak bude zase jaro (hurá). Nemohu souhlasit, že by se chléb nějak rychle kazil (když je zabalený). To ten toustový je plesnivý dříve. No, třeba jste nemocná (štítná žláza=?) nebo Vám chybí nějaký impuls a motivace - tak hledáte důvody, proč něco nejde. To by chtělo mít větší radost ze života, což uznávám není dnes snadné. Možná budete mít štěstí a nebudete se na tomto světě trápit moc dlouho (to je černý humor, tak se nezlobte).
"Obyčejný" chléb jsem dřív jedla, i nějaké žitné, slunečnicové atd., obměňuju to. Ale už mi ani nechutná a brzo se zkazí (a mít chleba v mrazáku v sáčku po čtyřech krajících a rozmrazovat to, to je taky na palici). Rozhodně nemyslím na práci, když mám volno. Spíš spím nebo uklízím, vařím, nakupuju, trajdám po doktorech atd., čtu si, maluju, něco vyrábím atd. Na jogu a podobné věci je potřeba nějaký asistent, jinak člověk ani neví, co dělá blbě, a pak si ještě ublíží. Ale jak říkám - tancuju podle různých videí a tak. Mám hodně problém s rozdělením toho času, když mám volno. To vstanu třeba v 8 nebo 9 a do deseti jsem nepoužitelná. To max zvládnu nějakou hygienu, snídani... V 10 to už jsem "vzhůru" a jdu třeba nakoupit nebo tak, co je potřeba. Vrátím se ve 12 a jsem "mrtvá". Ne utahaná, ale prostě unavená a ospalá. A říct "tak si v tu dobu běžte zaběhat"... ani bych se nedokázala oblíknout. Jednou jsem takhle málem usnula i při tom běhu :D. Takže asi do 14 nebo 15 spím. Pak začnu vařit, což je hotovo tak v 16-17. No a v pět mám "konečně volno", tak něco dělám. A v sedm, to už je tma a zima a to se mi zase ven "nechce", nebo je nějaká akce (kino, setkání s přáteli...). Prostě jsem hrozně neefektivní :D.
Jo, to je možná pravda s tím impulsem a motivací :P. Jinak normální chleba určitě ne. Jedla jsem ho roky a není zdravý ani dobrý a navíc je hodně těžký. Ten toastový taky nejím "pořád", jindy mám třeba nějaké minibagetky nebo tak. Nejradši bych pečivo vypustila úplně
Asi vás nepotěším a nebudu přitakávat, že to NEJDE. Pracujete 4 dny v týdnu po 12ti hodinách, týden má 7 dní, tudíž máte 3 dny volna. V tyto dny věnujte se sama sobě 1 -3 hodiny - rychlá chůze, běh, plavání ... Denně si 15 minut na cvičení také vyšetříte když budete opravdu chtít. S jídlem neporadím, nikdy jsem žádnou dietu nedržela, jím na co mám chuť (ovšem nepřibírám). S jídlem poradí ostatní.
Jj, denně těch 15 minut budu muset nějak zvládnout. Bude to těžký, ale nedá se svítit. Plavání taky dám. Ale rychlá chůze.. běh... problém možná bude, že jsem tychle činnosti ("chození") vždycky nesnášela a přišlo mi to od mala jako plýtvání času ("Proč bych měla jít ven a chodit bez cíle, když můžu místo toho dělat...". Trochu mi pomohlo zadávat si úkoly (tj. ne "jít se projít", ale "jít do města a vyfotit si tuhle sochu, a potom jít k lesu a vyfotit si tenhle památník"). Ale právě tady v Praze se děsně bojím někam chodit. Jednou jsem šla projít si Dalejský údolí a teda byla to pořádná stezka odvahy :D (i když to bylo ve dne a o víkendu, takže tam byla spousta lidí).
Máte rodinu, děti? Pokud ne, máte vlastně všechen čas jen pro sebe, nemusíte se věnovat nikomu jinému. Pravda nepracuju 4x týdně 12 hodin, ale 5x týdně 8 hodin, nicméně když bylo ještě dlouho světlo, zvládla jsem sportovat třeba 3x v týdnu i víc. Jenom proto, že jsem chtěla. Bazén má otevřený do 22, tam můžu kterýkoliv den. Bruslit podle toho, jak bylo světlo. Když v létě dlouho, vyjížděla jsem v 8večer, když byla rodina obstaraná a všichni po večeři. Když se už brzo stmívalo, vyjížděla jsem ihned po příchodu domů, tedy pokud bylo vhodné počasí a partner doma, aby pohlídal čtyřleté dítě. Jestli máte 3 dny v týdnu čas, můžete sportovat 3x v týdnu. Lepší je to dopoledne, po obědě taky chodím často ve volné dny spát a večer už je tma. Přiznám se, že čas šetřím tak, že jezdím autem. I na cyklostezku vzdálenou trapný 1km. Proč, protože když jedu autem, stojím obutá na cyklostezce dřív, než vůbec dojdu na autobus, který jede za bůh ví jak dlouho a jedna cesta trvá asi 10min. K bazénu to samé, autem do 10min, autobusem a tramvají půl hodiny. Cestou ze sportování se dost často stavím ještě na nákup a to by bez auta byl výlet na pár hodin. Zkuste to také tak. Nejdřív snídaně pak sport, pak nákup, oběd a spánek.
Co se týká stravy, vynechte ty koláčky a croissanty. Toustový chléb je snad to nejhorší. Četla jste někdy složení? Je to plné chemie. Jednou za čas možná, ale každý den k snídani? Taky jsem to tak dělala, opečený toustový chléb s medem a k tomu hrnek kapučína. Den co den. Fuj. Kvalita pečiva mě tak naštvala, že jsem si začala péct chléb vlastní. Kváskový z žitné mouky, přidávám do něj ovesné vločky a nově i ječné kroupy. Ano je to práce navíc, ale neplesniví, v lednici vydrží klidně 3 týdny, mimo lednici týden. A ta práce mi za to stojí, protože kvalitnější pečivo nekoupím, nebo se nedoplatím.
Vařit se dá velice rychle a zdravě. Moje obíbená snídaně jsou jáhlys banánem a sušeným ovocem. Dají se uvařit večer a ráno jen ohřát a přidat ovoce. Nebo pohanka. Nemá se vařit, jen na pár hodin namočit. Když se namočí večer, může být druhý den k obědu. Když se večer nestihne nebo zapomene, stačí namočit ráno. K tomu jakoukoliv zeleninu osmahnout na lžíci olivového oleje. Každý by to nejedl, mně to chutná. Ryby jsou další úžasné jídlo. Zdravé a v troubě jsou hotové za 10min. Jediná nevýhoda jecena.
V dnešní době snad není nikdo, kdo by stíhal, všechno co chce. Zrovna o víkendu jsem se ptala partnera, jestli udělal všechno, co chtěl. Odpověď byla, ne, všechno co jsem musel. Já mám taky pořád pocit, že nestíhám a den by měl mít aspoň 30 hodin, abych stihla vše.
sedim i 16h u PC, nic jineho nez tohle play.google.com/... nedelam, max tak 2-3x tydne par minut (5?) + nekdy 12kg cinky kdyz mam chut, za mesic neujdu dohromady ani 1000m Upravou jidelnicku jsem shodil 11kg od 1. zari a 11 mi jeste chybi (chci mit 74kg).
Mam i appku na zadavani sve vahy a ta mi pocita predpokladane dosazeni cile, pri stavajicim trendu hubnuti to vychazi v lednu ale to uz je jen takova motivacni kravina, kdyz uz ten android mam
Tim chci rict, ze cas k tomu potreba fakt neni..., btw nejim maso a zadne pecivo (pripadne max 2 krajice k pomazance z nizkotucneho tvarohu a nebo oblozene chlebicky), ted zrovna jim zelnacku bez uzenin a brambor, misto smetany trochu mleka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.