Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je darování krve pro dárce zdraví prospěšné?

Od: jiskra® odpovědí: 20 změna:

Krásný večer,zamýšlím se nad tím,zda je pro organismus přínosem,když někdo pravidelně daruje krev. Ponechme stranou to,že můžeme někomu zachránit život atd. Myslíte si,že odběry mohou na naše tělo fungovat stejně pozitivně jako třeba pouštění žilou,jako prevence proti infarktům,mrtvicím a jiným nemocem? Jaké máte zkušenosti,nebo ví o tom někdo víc? Děkuji,Jiskra.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bruno*
hodnocení

3x

Pouštění žilou je už dávno zavrženou metodou z minulých století. Pokud jste zdravá a darujete krev, budete jen trochu slabší, ubude vám asi desetina z krevního objemu. To váš organismus rychle doplní. Přínosem to je asi tak, jako když krvácíte v důsledku úrazu, budoucí nemoci to neovlivní. Krev je především přenašeč kyslíku a taky má spousty dalších funkcí. Prevence formou ztráty krve je nesmysl!

kecerad
hodnocení

3x

Krásný den,

pamatuji si, jak jeden člověk, který ji daroval již několikrát, řekl, že je to pro něj ,,osvobozující pocit, když mu odejde část staré krve, která mu v tom těle koluje celý život a může ji dát pryč, aby se mu vytvořila nová. A ještě k tomu může pomoci.

vernon
Zřejmě nějaký nedouk. Žádná "stará krev" v organizmu není, pravidelně se jako jiné části těla obměňuje. Pro organismus není darování krve v žádném případě prospěšné, je to ztráta krve jako každá jiná.
hodnocení

Děkuji za názory,zatím je to půl na půl,počkám na další. Zeptám se možná hloupě,ale kam se ztrácí ta stará krev,když se obměňuje?

pepa*

No odchází rozložená jako odpad...

Placebo efekt.

sonyboj*
hodnocení

2x

Z osobních letitých zkušenností mohu tvrdit, že pravidelné odběry krve mi značně snížily problémy s migrénou. Porvrdila mi to i primářka transfůzního oddělení.

pepa*

Mám přes 42 odběrů a můžu jen doplnit, že po každém odběru mě bolí hlava. Zdraví prospěšné to není. Není to ale ani zásadní zásah do chodu organismu.

hodnocení

2x

Byl jsem dárcem do cca 27 darování, pak mi našli něco v krvi a už to nejde. Jestli jako přínos pro dárce berete i pravidelnou kontrolu krve a "prevenci", pak je to ok. Někteří lékaři však sami odmítají dárcovství s tvrzením, že je to pravidelný nápor na organismus člověka. U někoho náhlá ztráta půl litru krve nemusí nic znamenat, u někoho to PRÝ může způsobovat potíže u orgánů jako játra, ledviny,...

Z nemocnice znám jen jednoho doktora-dárce (ptal jsem se známé na dárcovském oddělení) - nikdo jiný prý nedává.. proč?

hodnocení

1x

Ano je, za krev, která se odebere, se brzo utvoří nová a obnoví se. Já dávala krev celý život a nikdy jsem s tím neměla problém a pocit že někomu pomůžete je prima.

lidus*
hodnocení

0x

Jestli prospěšné pro organismus dárce, netuším ale zcela jistě prospěšné pro příjemce.

Samozřejmě pokud dárce není kupříkladu HIV pozotivní. Ale to si transfuzní stanice ohlídají (nebo se o to aspoň snaží).

drhsrtu
hodnocení

0x

Tak řekněte si sama - je pravidelná ztráta půllitru krve pro organismus prospěšná? No jasněže není, to by naprosto odporovalo veškeré logice. Ale taky na ni neumřete. Lidé darují krev spíš proto, že chtějí někomu pomáhat.

K pravidelným ztrátám krve dochází u žen častěji, než po čtvrt roce. A ženy to taky většinou tak nějak přežijí.

A ta chvíle nuceného klidu při odběru je k nezaplacení.

hodnocení

Tak samozřejmě,spíš jsem myslela,jestli vyjde nastejno krev darovat,nebo nedarovat. Jestli ta nová krev co se vytvoří je lepší,jestli se člověk potom cítí lépe a tak. Nechci zde rozebírat,zda je to přínos pro příjemce a dobrý pocit ,že pomůžeme. To snad je jasné.;)

lidus*

Jiskřičko, ta krev je pořád stejná, mě jako děcku maminka říkala, že když mi teče krev z nosu, je to ta zlobivá, lhala. Dárců je potřeba, pokud nemáte problémy, darujte. Větší polovina mé rodiny, krev dává, neteř a synovec dávali i plazmu.

marfusa*
hodnocení

0x

Na příklad pro mne je darování krve vyloučeno. Mám nedostatek červených krvinek a nikomu by moje krev neprospěla.

ju*
hodnocení

0x

Když ponecháme stranou otázku prospěšnosti ztráty krve, zajímavější by byla otázka kolik krve je použito na transfůze pro potřebné / havarie, operace,atd/ pro výrobu léku z krve a kolik naše zdravotnictví prokšeftuje tzn. odprodá soukromníkům a do zahraničí, možná by se dárci divili.

pobrdny*
hodnocení

0x

Osobně si myslím, že darování může být prospěšné, např.ženy se průměru dožívají delšího věku než muži, příroda jim zajistila pravidelné měsíční "darování". Chodím darovat již 25 let a cítím se vždycky takový "mladší" :) Navíc má člověk dobrý pocit, že může někomu pomoci a ještě má přehled o svém zdravotním stavu. Je jasné, že se část nespotřebované krve využije na výrobu léků a třeba se i prodá do zahraničí, ale za to se nezlobím, i v zahraničí žijí lidé jako my a pokud jim to pomůže, tak mě to potěší, proto to přeci dělám, abych pomáhal lidem. Peněz nemám nazbyt, spíš se mi nedostávají (proto mě potěší možnost odpočtu 2000,-Kč z daní za každý odběr), takže finančně nemohu podporovat různé nadace apod., proto jsem rád, když aspoň trocha mé krve skupiny A RH+ může někomu pomoci :)

hodnocení

Děkuji,jste moje krevní skupina :-D.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]