Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Kolega z práce by chtěl jít do starobního důchodu od 1.1.2016. Na OSSZ mu řekli, že by měl lepší,kdyby ukončil zaměstnání a šel ještě na rok -5 let na úřad práce a pobíral podporu. Takže by pobíral podporu a ještě má ČID. Pokud by mu vypláceli podporu, což podle mě je průměr jeho výdělku,nesnížil by si tak zárověň i starobní důchod (tímto nižším příjmem)?
Když prý sám dá výpověď, měl by dostávat 45% z průměrné mzdy a pokud mu dá firma výpověď, nebo s ním prostě rozváže prac.poměr, tak prý by pobíral asi 80 % z průměrné mzdy. Na starobní důchod má nárok,ale až od 26.1.2016,protože to mu prý bude 60 let.
Jak by to bylo,kdyby třeba někdo za posledních 10-15 let, byl už na prac.úřadě veden 3 roky?
Děkuji za odpověď.
Pokud tomu člověku nehrozí výpověď ze zaměstnání a práci zvládá, rozhodně bych do předčasného důchodu nešla. V každém případě je finančně lepší dokončit celý kalendářní rok.
Ty 3 roky evidence se počítají do odpracovaných let.
Podpora v nezaměstnanosti
Zaměstnanec, který z práce odešel z vlastní vůle podá výpověď nebo odejde dohodou má nárok pouze na 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu.
Pokud ale naopak zaměstnanec dostane výpověď, zůstane mu podpora ve výši, která činí první 2 měsícepodpůrčí doby 65 %, další 2 měsíce 50 % a po zbývající podpůrčí dobu 45 % průměrného měsíčního čistého výdělku nebo vyměřovacího základu.
Délka podpůrčí doby je stanovena u osob do 50 let na 5 měsíců, od 50 do 55 let na 8 měsíců a nad 55 let 11 měsíců.
Takže žádných 80%,jak mu řekli na pracáku. On bude mít dokončen celý rok,bude zaměstnán až do 31.12.2015,ale 60 let mu bude až 26.1.2016,takže by vlastně šel dřív, jen o 26 dní. Mě šlo o to, zda se vyplatí,jít na ten pracák. On končit nemusí,ale chce. Ptám se proto, že já také půjdu brzy do starobního důchodu a chtěla jsem vědět,zda by mělo smysl,ještě se hlásit na úřadu práce,nebo jít rovnou do důchodu. Jak vidím,žádnou výhodu to pro něho nemá.
Děkuji
V každém případě to pro něj výhodu má. Bude pobírat podporu v nezaměstnanosti. Pokud půjde do předčasného důchodu, bude mu krácen. Rozhodně ať nechodí do př. důchodu před 26.1 2016, ale po tom datumu. Nejde 26 dní, ale o do výpočtu o celé čtvrtletí. - pt
Dobře,ale podpora bude tedy jen nějakých X % a pokud bude na úřadu práce třeba 12 měsíců, tak podle mě se mu sníží průměr pro výpočet starobního důchodu . Já vím,že to nebude o mnoho,ale když už nebude brát jako dřív 100 %, tak by se mu průměr měl snížit.
On už má zažádáno o ukončení prac. poměru dohodou.
jen připomenu, že do důchodu se nechodí v 60, může jít do předčasného nebo čekat na normální, jako dnes slyším svoji 94 babičku jak říká - nezáleží moc na tom jak máš vysoký důchod ale jak ho dlouho bereš...a dohady o tom co je výhodnější, bych nechal na čekateli na důchod, jelikož cesta do pekel je lemována dobrými úmysly, takže takoví radiči by mu měli doporučit zdravý rozum...návštěvu pracáku a sociálky, a především zjistit zda má v centrální evidenci započítány všechny roky kdy pracoval a byl za něj placeno pojištění...
pt: zkušenosti a praxe - bod!
On jde do důchodu, tak jak má. Zažádáno už má taky. Všechny roky má také započítány. Má 45 let odpracovaných. Dnes přišel do práce s tím,že mu na OSSZ poradili,aby ještě šel aspoň na rok na pracák, protože do důchodu může jít až v 65 letech. Toť vše.
Nemyslím tím,že musí jít až v 65 letech do důchodu,ale že může ještě pracovat do 65 let.
Tak v tom případě, ať je v evidenci do konce roku 2016. Za leden bude mít mzdu a pak 11 měsíců podporu a bez peněz nebude. Pak by přešel do př. důchodu. Žádost o důchod bych tedy stáhla. - pt
Procentní část předčasného důchodu se krátí za každých i jen započatých 90 kalendářních dnů,
o které Váš kolega půjde do důchodu dříve.
Požádá-li kolega o důchod od 1. ledna, bude se mu procentní část důchodu zbytečně krátit o 0,9 %.
Výhodnější bude požádat o důchod od 26. ledna (dobu od 1. do 25. překlene ID a proplacená dovolená).
_________
K dovolené:
Dovolenou lze čerpat jenom v době trvání zaměstnání. Po jeho skončení už by šlo o proplacení nevyčerpané dovolené.
Pokud by kolega chtěl podporu vypočtenou z posledního zaměstnání, musel by se zaregistrovat do tří pracovních dnů po skončení zaměstnání. Při pozdější registraci už by měl nárok jen na "minimální podporu".
Rok na úřadě práce má smysl v případě, že se dobou evidence prodlouží doba důchodového pojištění (za každý rok pojištění se z vyměřovacího základu započte 1,5 % do procentní části důchodu).
Z doby evidence na ÚP se do doby důchodového pojištění vždy započte doba, po niž měl uchazeč nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo při rekvalifikaci. Z ostatních dob (z dob bez nároku na podporu) se uchazečům do 55 let věku započte maximálně jeden rok, nad 55 let dva roky do doby důchodového pojištění. ► Jestli kolega ještě na ÚP nebyl evidován, nebo byl evidován méně než tři roky, má pro něj registrace smysl.
Doba evidence na ÚP se započte do celkové doby důchodového pojištění, ale do tzv. vyloučených dob. Tzn., že nerozmělní předchozí příjmy (důchod se nepočítá z průměru ani z podpory, ale z dosažených příjmů).
Jelikož byl celkem v evidenci na ÚP ty 3 roky, které mu budou počítat do důchodu, tak už to ničím nedohoní. Pokud dal výpověď, ať jde hned do evidence a nahlásí, že začíná vyřizovat předčasný důchod. To také nějaký měsíc trvá, možná 2,3,4,. Po tu dobu bude pobírat podporu a přejde plynule do př. důchodu. Pokud hned při evidenci nahlásí, že si začně vyřizovat př. důchod, nebude ho s největší pravděpodobností nikdo ani posílat s doporučenkou na volná, pracovní místa. - pt
On si myslí, že si do 26.1. vybere dovolenou a pak půjde na úřad. Tak to je jeho věc,že. Já mu to zkusím vysvětlit a moc Vám děkuji za ochotu. Hezký večer.
Takže si vybere dovolenou a zároveň ukončí pr. poměr, to je rozumné a pak na ÚP. Nemusí čekat do prvního, ale hned druhý den, po skončení pr. poměru, nejpozději do 3 dnů, aby datumy navazovaly. - pt
Pán se narodil 26.1.1956?
Řádný starobní důchod má podle tabulky 26.7. 2019.
Chce jí do předdůchodu, nebo předčasného důchodu?
Nebo má třeba jako horník nárok na dřívější odchod do starobního důchodu? Pak by byly jiné výpočty.
Jestli jsem pochopila dobře a jedná se o odchod do předčasného důchodu, může jit opravdu 26.1.2016, vypočtený důchod by se krátil ale o 18,9 procent. A to je hodně.
Pokud by nastoupil na ÚP, posunul by odchod do důchodu o 11 měsíců, kdy má nárok na výplatu podpory a mohl by odejí do důchodu až 8.11.2016 s krácením 12,9 procent. Další datum by přicházelo v úvahu 6.2.2017 při krácení 11.4 procent.
Každý měsíc, každý rok navíc je pro výpočet důchodu dobrý. Jestli má´ČID a vychází finančně dobře, tak bych já osobně šla do předčasného důchodu až po vybrání podpory v nezaměstnanosti na ÚP.
Omlouvám se,uvedla jsem špatný věk. Myslím,že kolegovi bude v lednu 63 let.
Na úřadu práce ještě nebyl. Má ČID a rentu,tak mu teprve spočítají, zda by se mu vyplatilo pobírat podporu na ÚP.
Vždycky je dobré přesně dodržet věk odchodu do důchodu. Těch 26 dní mu ale moc peněz neubere. Pokud byste přece jenom nechtěli tratit, tak doporučuji pana Maříka na jeho stránkách jménem duchody nase/zadejte bez mezery a otočte/ nebo důchodové poradenství Kohoutek a Bednář z Brna, které je placené, stálo to ještě nedávno 2500 korun, ale zkoukla jsem nové stránky a už navýšili na 4000. Ale vypočítají přesně, který den a přesně, jak bude důchod vysoký.
Jinak jsou i dobré kalkulačky na stránkách MPSV. Odchod i výpočet důchodu.
Pracovnice na přepážce ČSSZ ale předběžný výpočet též provádějí /když není plná hala čekajících/, ale nemají to v povinnosti.
Jestli již chce kolega ke konci roku skončit, tak na ten leden bych se určitě nahlásila na PÚ. Bude to jen pár tisíc 45 procent z čistého, ale každá zlatka dobrá. Bude jenom potřeba vypsat pár papírů, ale ty si může dopředu připravit ze stránek ÚP. Vyplňuje tam školy a zaměstnání, tak to člověk si všechno nepamatuje a doma si v klidu během jednoho půldne připraví.
Paní z ČSSZ mu slíbila, že mu to vypočítá a pošle poštou do 14 dnů. V zaměstnání skončí 26.1.2016 a pak jde na ÚP.
Ptala jsem se, protože jsem si myslela,že by to byl dobrý nápad i pro mě,ale mě by se to nevyplatilo,vzhledem k mé nízké mzdě.
Pán dobře udělal, že si nechal udělat pravděpodobný výpočet na Okr. správě důchodového zabezpečení a má to zdarma. - pt
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.