Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se pozná materiál pomníku

Od: cajkala odpovědí: 8 změna:

Napřed jsem si myslela,že máme mramor,jenže mramor to není,to mi někdo vyvrátil.Dnes jsem ho považovala za žulu,ale tedˇčtu návod,jak vyčistit jednotlivé materály a mám pocit,že by to mohlo být i teraco...

Šedý kámen nelesklý naopak hrubý a snadno porovitý a náchylný k zazelenění mechem.Co to je prosím? Děkuji.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Teraco je kámen umělý,tedy beton.Pokud se má rozlišit mramor od žuly,stačí kapka kyseliny .Pokud nešumí,je to žula,pokud pění,je to mramor,nebo jiný typ vápence.

cajkala
hodnocení

Vzala jsem to smetáčkem a zředěným Savo-gel ,mírně to pěnilo,pak to udělám asi znovu,až do výsledného efektu.Doufám že ten pomník tam ještě najdu za týden,snad se nerozpustil?

Pozor! Jestli to šumělo, je to přece jen asi mramor (vápenec) a jakoukoliv kyselnou (tedy i savem) poškodíte nenávratně jeho povrch!

hodnocení

2x

Teraco je beton, v jehož vrchní vrstvě je drobný štěrk několika barev (obvykle 2). Povrch je vybroušený do lesku (často matného) a může připomínat leštěnou (broušenou) žulu. Z teraca se odlévají například podlahy na chodbách, taky se z něj dělají dlaždice. Nikdy jsem z něj ale neviděl pomník (netvrdím, že neexistuje). Podle Vašeho popisu bych typoval na pískovec, i když ten nebývá šedý. Pískovec se čistí velmi nesnadno, zato se snadno poškodí.

doplněno 22.10.15 18:18:

Sebod - já se nehádám, jsn jsem si zatím žádného takového nevšiml. Budu líp koukat.

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
věštit z křišťálové kolule jsem se ještě nenaučil, dodejte, prosím, fotku pomníku, pokud možno z blízka.

cajkala
hodnocení

Tedˇtam nepojedu to fotit ...

asd1

Bez fotky to je věštění... Popis mi sedí nejvíc na pískovec...

sebod*

magdon. Skoro na všech hřbitovech najdeš pomníky z teraca.

doplněno 22.10.15 21:04:

magdon. Hřbitovy jsou moje hobby :-D, takže je mám dost zmapované a vím, kde z čeho jsou hroby. Je pravda, že teraco je a bylo velice levné, oprati přírodnímu kameni. Takže se hodně používalo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]