Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stejná práce, jiný plat

Od: leclerk* odpovědí: 5 změna:

Dobrý večer,

nedávno jsem někde slyšel, že od roku 2015 (nebo má začít platit od roku 2016) platí nějaký zákon, ve kterém je, že za stejnou práci v rámci firmy by měli mít všichni stejný plat. Takže by se nemělo stát, že pokladní v obchodě XYZ v Praze bude mít 15tis a pokladní na Vysočině v obchodě XYZ bude mít 10tisíc.

Mělo by to být někde v občanském zákoníku. Hledal jsem to několik hodin a nic jsem nenašel. Nevíte,co to je za paragraf?

Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nicméně v reálu pokladní v obchodě XYZ v Praze určitě neodvádí stejnou práci jako pokladní na Vysočině v obchodě XYZ.

doplněno 18.10.15 20:55:

I kdyby měly obě papírově stejnou pracovní náplň, tak jedna třeba udělá za směnu 300 zákazníků, druhá 500. A i kdyby udělaly obě stejně zákazníků, tak budou mít každá jinou tržbu. Stejná práce je většinou iluze. (A škodlivá iluze - proč by se měla jedna snažit obsloužit víc lidí a kvalitněji, kdyby měla dostat podle nějakého palagrafu stejně peněz?)

iz*
hodnocení

2x

Zásada stejného odměňování za stejnou práci je v zákoníku práce už dlouho.

Nejde však o odměnu za název té které pozice, nýbrž o odměnu za stejnou práci.

Budou-li mít dvě prodavačky různou pracovní náplň, může se jejich mzda lišit.

leclerk*
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi :)

majsterjoe*
hodnocení

1x

Je třeba hledat v zákoníku práce.

§ 110

(1) Za stejnou práci nebo za práci stejné hodnoty přísluší všem zaměstnancům u zaměstnavatele stejná mzda, plat nebo odměna z dohody.

Ovšem, chápal bych to tak, že u jednoho stejného zaměstnavatele.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]