Nejste přihlášen/a.
Manželka je na mateřské s dítětem, které onemocnělo? Mateřská je od toho, aby osoba o dítě pečovala. Proč by vám zaměstnavatel měl proplácet dobu, kdy jste zastupoval manželku? Tento půl den byste jako rodina měli proplaceny 2x. Jednou manželka v podobě mateřské a jednou vy v zaměstnání. Pokud jsem dotaz pochopila špatně, tak se omlouvám.
Ano, nárok má, cituji z jiného webu:
Dobrý den,
otec dítěte má dle § 191 zákoníku práce nárok na neplacené volno z důvodu ošetřování dítěte mladšího 10 let. Nárok na toto volno má po dobu, po kterou bude jeho ošetřování třeba. Po dobu max. 9 dnů bude zabezpečen dávkami nemocenského pojištění (ošetřovné). Příslušný formulář vystaví ošetřující lékař dítěte. Je naprosto nerozhodné, že Vy(matka dítěte) jste vlastně doma.
tak na nemocenské rozhodně nárok nemá, protože na dítě matka dítěte pobírá mateřskou. nicméně u normální propustky k doprovodu dítěte k lékaři se neřeší, zda na dítě někdo jiný pobírá či nepobírá mateřskou/rodičák, ale zda na něj někdo jiný uplatnil propustku. což v tomto případě neuplatnil, takže nárok je (při splnění ostatních podmínek - doprovod je nezbytný a vyšetření není možné provést mimo pracovní dobu. u dítěte doprovod nezbytný je, zda nebylo možné jít s ním k lékaři mimo pracovní dobu, to nevíme).
8. Doprovod
a) Pracovní volno k doprovodu rodinného příslušníka do zdravotnického zařízení k vyšetření nebo ošetření při náhlém onemocnění nebo úrazu a k předem stanovenému vyšetření, ošetření nebo léčení se poskytne jen jednomu z rodinných příslušníků na nezbytně nutnou dobu, nejvýše však na 1 den, byl-li doprovod nezbytný a uvedené úkony nebylo možno provést mimo pracovní dobu
1. s náhradou mzdy nebo platu, jde-li o doprovod manžela, druha nebo dítěte, jakož i rodiče a prarodiče zaměstnance nebo jeho manžela; má-li zaměstnanec nárok na ošetřovné z nemocenského pojištění, nepřísluší mu náhrada mzdy nebo platu,
2. bez náhrady mzdy nebo platu, jde-li o ostatní rodinné příslušníky.
Jestli jsem to pochopil správně- matka je s jedním doma a otec s jedním musel do nemocnice na vyšetření? Pkd ano má nárok na propustku a zárověn zaplacenou ! Holt někteří zaměstnavatelé na toto nechtějí slyšet.Můj minulý mi taky nechtěl dávat propustky,ale u něj mi to vyhovovalo brát si dovolenou!
Kolize zájmů, pracovní versuz zdraví - zdraví vyhraje a pokud není zaměstnavatel magor, tak se do takových rozepří nebude ani pokoušet a ještě pomůže vrámci možností, jisté je, že to není standartní, opakující se situace.Potom může nastat, že nabouráváte pracovní plán firmy, ale vše záleží na dohodě...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.