Nejste přihlášen/a.
Již na škole jsme se učili(už je to ale dávno),že dámské sprchy musí být vybaveny oddělenými kabinkami z důvodů psychologie a hygieny.U pánských sprch se tohle neřeší.Ví někdo kde na netu najít tuhle normu na dámské sprchy?pokud ještě platí...ale selský rozum mi říká,že by platit měla,ať se ve firmě dovolají práva.Také můžeme kontaktovat hygienu,ale raději bych našla zákonnou normu.
Technické normy řeší trochu jiné věci, než jestli mají mít sprchy oddělené kabinky, přesvědčit se můžete v ČSN 73 4108 - Hygienická zařízení a šatny. Navíc dokud na normu neodkazuje nějaký právní předpis, není závazná, ale jen doporučující. Můžete si také přečíst Nařízení vlády č. 361/2007 Sb., ale o oddělených kabinkách tam stejně nic není.. obávám se, že pokud zaměstnavatel splnil požadavky na rozměry, vybavení a počet sprch vzhledem k počtu zaměstnanců, tak se asi ničeho dalšího nedovoláte.
Osobně jsem se s neodděleným kabinkami sprch pro muže setkal jen v minulosti u vojenských útvarů,kde toto bylo běžné.ale jinak jsem to ve společných sprchách takto neviděl!
No...tak například v bazénech, nebo sportovních zařízeních je to věc naprosto běžná..
A že by někdo utrpěl nějakou psychickou újmu jsem si nikdy nevšiml.
Tak upřesňuji...
Dle ČSN 73 4108 Hygienická zařízení a šatny se mohou provádět i hromadné sprchy viz. článek normy 5.3.6.
OK?
Hromadné sprchy se DOPORUČUJE (pouze doporučuje) doplnit ještě několika samostatnými sprchami pro individuální sprchování.
na veřejných bazenéch,saunách,školách atd. to běžné je,tam nejde o pravidelnou denní očistu a nechodí tam ženy s menzes,ale ve výrobním podniku jsme se s tím setkali poprvé...já v té normě nenašla zda to platí i pro výrobní podniky(haly)...díky za snahu,ještě se někdy pokusím zeptat projektantů až se sejdem jak to chodí,podle čeho se řídí.Jen mě to zajímalo hned.
hmtak to máte opravdu zážitek
Takže opravuji-chodí čistotné ženy s tampony nebo vůbec.Jo už jsem tam pisla na hygienu,mají maila pro veřejnost.Jen mě to zajímalo hned.
...jak už jsem psala,někomu nejde ani tak o stud,ale někteří nechtějí mít zbytky cizí menstruační krve nebo jiných hlenů na nohou.Jak už zde bylo zmíněno-všechny ženy nejsou jen čistotné princezny.
Projekt výrobního podniku schvaluje úřední šiml ještě před tím, než provozovatel, výrobce vůbec může začít s výrobou (ano, součástí projektu jsou dokonce i sprchy, světe div se), takže šance na to, že je něco reálně špatně, je nicotná - zkusit to ale může. Osobně doporučuju nestydět se a hrdě i s prdítkem a celým tím komfortem.
"dámské sprchy musí být vybaveny oddělenými kabinkami z důvodů psychologie a hygieny.U pánských sprch se tohle neřeší"
Zaměstnavateli se odkažte na školu, kde Vás tohle učili. Tam z vás budou mít radost
Samozřejmě neregistrovaný uživatel...takže polopatě-staré ženy se nesvléknou před mladými holkami,chlapi tohle neřeší.Ženy mají jiné tělo jako muži-některé jsou krásné jiné trápí visící kůže po porodech,visací prsa a jiné odlišnosti,které ženy nechtějí ukazovat.To je to psychologické hledisko,prostě na ženy se bere ohled,stejně tak musí mít ve fabrikách kabinky s toaletou ,umyvadlem(nejlépe i bidetem)aby při menzes neukazovaly holý zadek všem a mohly se v klidu omýt atd.Myslím,že se to nazývalo klidová místnost nebo kabina pro osobní hygienu.Druhý faktor je,že ženy mívají výtoky,špinění po menzes a když nemají oddělené kabinky a všechny stojí v jedné vodě je to dost nehygienické.To muži opravdu nemají.Čekám spíše odpověd od stavaře-projektanta nebo radu na odkaz...přiblblé výkřiky mě nezajímají.
Vy hledáte odkaz a tvrdíte, že ženy ty kabiny musí mít, muži ne. Svým příspěvkem, asi jste to nepochopila Vám konstruktivně tvrdím opak. Buď nějaká norma existuje pro oboje pohlaví nebo neexistuje vůbec. Plkotat v dnešní době cosi o rozdílném pohlaví v oblasti intimity., v éře norem ala všechno EU, gender rovnost na prvním místě i kdyby na chleba nebylo.., to srdečně pochybuju. Hromadné sprchy existují pro oboje pohlaví.
Netrpíte třeba nějakou lehčí formou sociální fobie? U těch lehčích forem je dost nelehké si to přiznat.
Pro nevěřící Tomáše, jsem něco jako klidovou místnost, po delší době hledání našel:
V již zmiňované normě je pojem kabina pro osobní hygienu:
7.1 Kabina pro osobní hygienu se navrhuje jako samostatná místnost, zpravidla přičleněná k ženským záchodům, u staveb podle přílohy A. Vybavuje se umyvadlem, záchodovou mísou, bidetem s ruční sprchou, krytým nášlapným košem, věšáčkem na svrchní oděv, eventuelně židlí.
Nejmenší rozměry kabiny pro osobní hygienu jsou znázorněny na obrázku 24. (viz níže)
.
Jen pro pořádek: příloha A.1 Počty hygienických zařízení ve výrobních průmyslových budovách a stavbách pro výkon práce stanovuje pouze minimální počet záchodových kabin pro muže a ženy. Počet kabin pro osobní hygienu jsem zahlédl pouze v části věnující se stavbám pro vzdělávání a výchovu.
.
@lucie :
Co se týče stání ve společné vodě - myslel jsem si, že je to nesmysl, ale i podle této novější normy to tak zřejmě být může. Pokud ale byla budova kolaudována dříve, řídily se její parametry tehdy platnými normami a předpisy.
Zpět k ČSN 73 4108:
5.3.5 Kabinové sprchy
5.3.5.1 Každá kabinová sprcha má mít samostatnou vpusť. Výjimečně je přípustné, aby nejvýše dvě kabiny měly jednu společnou, kapacitně odpovídající vpusť.
...
5.3.6 Hromadné sprchy
5.3.6.2 Podle dispozičního uspořádání se doporučuje rozmístit vpusti odpovídajícího průměru společně pro dvě, tři nebo více sprchovacích míst tak, aby byl kapacitně zajištěn odtok vody od všech sprchovacích míst. Vpusti lze nahradit odvodňovacími žlaby s mřížkou.
5.3.6.3 Doporučuje se hromadné sprchy doplnit několika kabinovými sprchami pro individuální použití.
.
Takže i společný odtok pro více sprchovacích kabin/míst je dle normy přípustný. Pokud to dále nespecifikuje/neomezí nějaký náš právní předpis (zatím jsem nic takového nenašel) nebo to v projektové dokumentaci nebylo naplánováno jinak, je to z technického i zákonného hlediska v pořádku. A pokud takto byla budova zkolaudována a schválena pro provoz, pochybuji, že byste zaměstnavatele nějak přesvědčila, aby umývárnu přestavěl. Nicméně za dotaz na hygieně nebo stavebním úřadě nic nedáte..
.
Obrázek ke kabině pro osobní hygienu:
no parádní práce,já si to přečetla na tom odkazu co jste uvedl,ale bezva to napsat sem,jsem ráda že je vidět,že jsem si kabinu osobní hygieny nevymyslela atd.Takže díky za snahu.
Nejvíce mě zarazila jedna z odpovědí níže,že ženy a muži jsou na tom stejně.Tak bych potom chtěla vysvětlit proč chlapi po šichtě stojí před sprchami a čekají až se jeden umyje a jdou hned po něm,protože se myjí skoro všichni a u žen jich je tak málo,že bych to spočítala na jedné ruce.U žen různého věku ten stud je a spousta z nich raději odejde domů bez hygieny než aby se denně svlékaly s ostatními.Každý kdo kdy dělal ve fabrice tohle určitě zná.
zdravím lucie, chcete fundovanou odpověď od stavaře-projektanta.svc vám napsal vyčerpávající odpověď,bohužel už mu nemůžu dát další bodík,tak píšu alespoň takhle.A závěrem- projektanti musí dodržovat normy.
...myslím,že byste se někdy měla vyhnout odpovídání na nějaká témata...a zbytečně nezasahovat do diskuze a zabírat místo.Ano svc mi dal odpověď,kterou jsem si vyhledala dřív než jsem založila tuhle otázku.Když zadáte do vyhledávače "normy na sprchy" vyjede odkaz co uvedl svc,ale poděkovala jsem mu za snahu.Zkopírovat odkaz může kdekdo a nemusí být stavař...a hlavně tam píše,že normy se nemusí dodržovat pokud nejsou podloženy zákonem.Já stavař jsem ,ale nedělám v oboru a protože se pořád dějí změny nemůžu tušit jak je to teď.(to jsem psala i úvodní otázce)ale máte pravdu,ještě že zde odpovídají lidé jako svc,jinak by to byla jen bezúčelná diskuze.
Kartaginče-on je rozdíl v tom že pro X mužů stačí jedna kabinka ale je potřeba x pisoárů,kdežto pro ženy není třeba žádný pisoár ale několik kabinek!
...(pro leilo)je to i v odkazu co zde napsal kagtaginec http://voda.tzb-info.cz/normy-a-pravni-predpisy-voda-kanalizace/10702-norma-pro-vybaveni-hygienickych-zarizeni-a-saten-plati-od-unora-2013. Slabá stránka poradny je,že zde neopovídají ani hygienici,ani projektanti,ale obyčejní lidé co mají snahu vyjadřovat se ke všemu...i když do otázky napíšu,že uvítám rady lidí co o tom něco ví nebo dají ať odkaz k tématu(těm děkuji),ale bohužel se ozvou i jiní o které tady nikdo nestojí.
Plně souhlasím s scv. Za svůj život jsem využila mnoho společných sprch jak v práci tak v lázních,ale nikdy jsem nestála,jak píšete, ve společné vodě.Nepřeháníte trochu? Taky se mi nelíbí, jakou formou se o ženách vyjadřujete, postavila jste nás tím do dost nelichotivé pozice a vy si opravdu myslíte, že chlapi žádné mužské problémy nemají .
hrdaalena tady opravdu nechci probírat rovnoprávnost žen ,ale pokud si někteří nedomyslí jaký je rozdíl mezi hygienou ženy a muže,tak se to musí napsat polopatě.Muži opravdu takové nároky na hygienu nemají.Pokud se cítíte rovnoprávně,tak gratuluji.Bohužel jsou i ženy,které to vidí jinak hlavně po 8-12hodinové šichtě,takže nemůžete"podle sebe soudím tebe"Zajímalo mě to,protože ve výrobním podniku-ve fabrice jsme se s tím nikdy žádná nesetkala.Jak jsem psala,děkuji některým rádcům za odpovědi na které jsem se ptala a pokud si ostatní chtějí povídat na tohle téma můžou si založit svou otázku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.