Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaplatit rozbitý mobil?

Od: lukaas* odpovědí: 13 změna:

Zdravím mám takový problém. včera jsem nejlepšímu kamarádovi rozbil mobil za 5 500 kč. měl ho v mé peněžence a já spěchal domů vzal peněženku že si jí dám do kapsy a ten mobil z ní vyklouzl a přímo na beton a jelikož měl vysunovaní obrazovku tak se tak jedna část ůplně urvala. hned sem se šel omluvit jeho rodičům, které velmy dobře znám a aji jim tykám a oni řekli že omluva je pěkná věc ale že za ni si nic nekoupí. pak sme šli do opravny a tam nám řekli že opravda bue stát 2 500 kč! a jelikož nejsme nijak bohatí 2000 kč jsou vešketé moje pěníze které šetším celý rok. a ted je mám vyhodit do kanálu kvůli blbým dvou sekundám! to snad není možné! rodiče my na to nedají protože samy peněz nemají nazbyt. navíc všichni ostatní říkájí že kldyž to byla náhoda a žádná ůmysl a ještě že když ten mobil měl v né peněžence že by sme to aspon měli zaplatit každý půlku. ale když já nevím jak to mám říct jeho rodičům jako že to nechci platit celé ještě mě pošlou do prdele. to snad neníá možné *plac*prosím poradtě někdo nutně tohle je nejhorší věc co se my kdy ohledně peněz stala a ještě v tak blbou dobu právě my včera mamka říkala, že musíme šetřit *plac**plac**plac*

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ber si z toho ponaučení (mimo pravopis). Nedávej do své peněženky cizí telefony, svou peněženku nos v kapse a když už děláš takový hovadiny, smiř se s tím, že za hloupost se platí. Zkus si představit situaci opačnou - co bys chtěl po kamarádovi ty a jak by se k situaci postavili tví rodiče...

Jinak tě mohu potěšit alespoň tím, že kvůli podstatně kratšímu času každý den na našich silnicích přicházejí mnozí o víc. Ti nejlepší i o život... Jsi na tom relativně velmi dobře!

lm®

Taky souhlasím s tím ,co napsal strejc.Prostě kdyby to bylo obráceně,viděl bys to jak?!?

Zachovej se jako chlap a kamarád k tomu.A ponučení pro příště : neberu si do opatrovnictví cizí věci.Se slovy : "Já bych to určitě rozbil..." odmítnu.Při nejhorším rozsekám jen něco svého.Pokud už někomu něco opatruji,jsem maximálně OPATRNÝ.

V dané chvíli asi nikoho nezajímá jaká je tvoje finanční situace...bohužel.Jen mě napadlo,má přátelství pro tebe nižší cenu než 2500Kč?Já vím,je to mrzuté,ale jak píše strejc lidé přicházejí o víc a ne vlastní vinou...

Zkus se s kamarádem podívat i do jiných opraven,třeba to někde vyjde levněji,popřípadě se domluvit na splátkách.

hodnocení

1x

A co delal jeho mobil u Tebe v penezence? Kdo ho tam dal? A proc?

A kolik vam je? Proc mluvis s jeho rodicema? Co na to rika Tvuj kamos?

Mas vpodstate pouze tri moznosti.

Bud to zacvakas cely - to znamena, ze si na to holt budes muset vydelat, to bych ale byt Tebou udelal pouze pokud to bylo umyslne.

Nebo kamosovi reknes, ze nic platit nebudes, coz Te vyjde momentalne nejlevneji, ale je otazka, jak se na to budou ostatni tvarit.

Nebo se rozumne s kamaradem domluvis, ze na to spolecne vydelate. Precejenom je to jeho mobil, tak ho nema nikomu pujcovat. Je to castecne i jeho vina, ze si ho mel u sebe. Tak at se taky stara. Kdyz ho pujci, musi pocitat s nehodou.

Vsechno zalezi na tom, jak se k Tobe do penezenky ten mobil dostal a proc.

lukaas*
hodnocení

ten mobil jsi tam dal on se slovy dávám si ho tam abyse s ním nic nestalo protože sme hráli nohejbal. potom my ovšem zavolala mamka a řekla, že jí mám hnedka pomoct s nákupem tak jsem prostě ve spěchu zapoměl, že my něco takového před hodinou řekl. je nám 15 takže vydělat si na to je boužel nereálné...

Hm, to zní velmi dobře a upřímně. Omlouvám se za svou předchozí strohost. Nevím, jak nejlépe rozsoudit tuto nepříjemnou situaci. Ano, nyní ale rozumím tvému rozpoložení. Asi by rodiče kamaráda měli uznat, že je tvá vina maximálně poloviční, v úvahu by pak mohlo být vzato i to, že si do peněženky kamarád uložil telefon sám. S tím jsi ty souhlasil, ale ve snaze mu pomoci. Pokud je to opravdu kamarád, bude asi rozumné mu nabídnout svůj díl (?) viny zaplatit prostě později, až na to budeš mít. Viděl bych to ale maximálně na třetinu, řekněme 800 kaček... Držím ti palce!

antynka*

Proč by to bylo nereálné? Na brigády berou už od 15. tak se zkus po něčem poohlédnout. A díval ses za kolik se dá ten telefon pořídit v bazaru? Ale každopádně si k tomu kamarád dal, takže by to nemělo být celé na tebe. Ale žádné pravidlo na to není, bude záležet na domluvě. A kámošovi rodiče ti řekly, že to máš celé zaplatit? Tohle bude orpavdu celé o dohodě. A taky bude záležet na tobě, jestli jim to budeš chtít nějak uhradit, pokud jim to nedáš, tak oni mají smůlu. Soudit se s tebou určitě nebudou, ale pokazilo by to vztahy. A jak se k tomu staví kámoš?

lukaas*
hodnocení

Kámošovi to je jedno hlavně, že bude mít mobil zpátky ale říkal mi, že jeho rodiče určitě budou chtít peněžní náhradu tak doufám, že se s nimy třeba domluví moje rodiče na té půlce.

papene*

To podle mě není kamarád ,když je mu to jedno*zed*

Kamarády máme od toho aby jsme drželi spolu a pomáhali si.

A ten tvůj rádoby se na tebe vykašlal.*bzum*

Myslí jen na sebe.

Zkus nějakou brigádu,nebo ten bazar.

*klik*Ještě se podívej na Internet,jestli telefon stál opravdu tolik kolik říká.

A jak ho měl dlouho.

Držím palce.*palec*

Souhlasim s papenem. Pokud je to kamarad, urcite nenecha sve rodice, aby z Tebe zdimali penize a vyresite si to spolu. Takovehle nehody se stavaji. Tezko za to neses vynu pouze Ty, takze by ste se i o opravu meli podelit.

Spise naopak by se dalo rict, ze vinu neneses zadnou. Je to jeho mobil, on je zodpovedny za to, kam ho dava a jak se o nej stara. Stejne tak na tu penezenku mohl spadnout mic a mobil znicit. Rozhodne to neni tvoje vina. Ty nejsi od toho, aby si se staral o veci druhych - hlavne si tedy pamatoval, kam si kdo co strka.

Jeho rodice nemaji sebemensi narok na Tobe cokoliv chtit. Pokud mu s tim financne pomuzes, protoze se citis provinile, je to kamaradske, spravne, ale pokud Te to financni stranka nedovoli, tak nikoliv nezbytne.

doplněno 20.08.09 16:15:

Je to jako by si ke mne domu nekdo schoval sklenenou vazu - aby se neznicila - a postavil ji za dvere. Taky si nevzpomenu, ze za tima dverma stoji a rozbiju ji. Je jeho vina, kam tu vazu postavil. Ja za to odpovednost nenesu. Ze byla v mem byte, neznamena, ze sem za ni odpovedny.

Stejne tak ten mobil.

lm®

Musím se znovu zapojit do diskuse.Protože jsi uvedl nové skutečmnosti.Za prvé je ti 15,musím se tě zastat spousta z-telů bere na brigádu skutečně až od 16 let a navíc nyní je o brigády nouze,je těžké sehnat normálně práci..

Za druhé jsi popsal,jak to bylo s úschovou mobilu u tebe - dal si ho tam sám.Takže má spoluzodpovědnost,kdyby vypadl z té peněženky jemu,byl by jsi z toho venku,mohl by si za to celé on sám.Takhle je tam přece jen tvůj podíl vinny.V podstatě shrnuto podtrženo:ty si nevyděláváš,je ti 15,ručí za tebe rodiče.

Ano je možné škodu vůbec nehradit,oni se nejspíš soudit nebudou.Budou "jen" prskat,pomlouvat a bude konec kamarádství.Ale úplně stejně to může dopadout,když uhradíš podle nich malou částku (menší než oni si představují..).

doplněno 20.08.09 16:55:

Ten tvůj kamarád je tak trochu pokrytec.U něho to celé začalo.ale on teď za nic nemůže,věc řeší rodiče...Jemu je to jedno,hlavně,že bude mít zpátky svoji hračku -mobil.Ty to za sebe více méně řešíš sám.On si to nechce u nikoho rozházet ani u tebe ani u rodičů a v podstatě to spískal.Na tvém místě bych už nikomu úschovnu nedělala.

Dovedu se vcítit do "radosti" tvých rodičů nedávno jsem byla mezi nezaměstnanými a vím jak ouzko mi bylo při otevírání jakékoli obálky, v níž jsem jen tušila složenku,natož takovýto nepředvídatelný výdaj,když finance nejsou...

kacikulka*
hodnocení

1x

Ja si myslim,ze byjste to meli uhradit napul.A tvuj kamarad asi neni zase tak dobrej...kdyz mu to je jedno jak plno tady pise hlavne,ze bude mit svuj mobil.Zkus si promluvit snimi a navrhnout zaplatit na pul.

jarmik*
hodnocení

0x

Mně připadá nejrozumnější řešení, co píšeš sám v otázce, tj. uhradit opravu napůl.

Když se na něj úplně vykašleš, tak taková věc se dovede vracet nepříjemně ještě po letech. Je třeba to jasně vyřešit a nechat za sebou.

Ale všechno bych neplatil. Byla to nechtěná náhoda a on se musí taky poučit, že si má dávat pozor na své věci.

Dle mého i z právního hlediska tam není jednoznačná plná odpovědnost Tvoje. Když budou na Tebe hnusný, tak jim řekni, že z právního hlediska neodpovídáš, ať si podají žalobu a zkusí se tři roky o to soudit. Řekl bych, že je to dle Tvého chyba obou, že on si to měl hlídat sám a Tobě to nemělo vypadnout a že teda to půjde napůl.

doplněno 20.08.09 16:48:

Ať berou nebo nechají. Nejlepší by bylo, aby u toho byl ještě někdo třetí, aby potom neřekli, žes to slíbil uhradit celé a že tohle byla jen první splátka. Případně si to takhle potvrďte na papíře nebo aspoň emailem, že to tak je, a peníze mu dej až poté, co Ti napíše, že souhlasí.

lm®

Ještě mne napadlo,nemáš - teda spíš rodiče sjednané pojištění na to,když dítě něco rozbije?Divím se ,že jsem na to nevzpomněla odpoledne (asi to vedro...*uf*...)Bývá to součástí např. k pojištění domácnosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]