Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký nejmenší pozemek na rodinný domek?

Od: kellion odpovědí: 7 změna:

Ahoj, chci se zeptat, mám dlouhou parcelu ale šířka je 13 metrů, pouze. Na obci mi tvrdí, něco v tom smyslu, že barák tam může mít 10m a z každé strany pozemku 2m mezera, takže celkem potřebuju 14m minimálně a stávající pozemek se musí upravit, aby měl 14m. Je to pravda? Já si přece můžu postavit domek široký třeba 9m :D Co o tom soudíte?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jsou různé stanovy, vyhlášky a ujednání měst, obcí... např. když jsem stavěl já, kupoval jsem pozemek od obce a ve smlouvě bylo dáno mimo jiné, že musím míst střechu tím směrem, sklon střechy max x°, RD od hranice pozemku min. Y metrů,...

Pokud máte pozemek vlastní, je věcí vás a dohody se sousedními vlastníky pozemku, jak a co budete stavět. Jestli je soused obec, budete mít problém s vaší představou a její realizací.

Jesti se uvedete jako debil hned při stavbě pozemku, těšte se na další roky ztrávené v obci všemi v okolí upřímně nenáviděn.

pohanka*
hodnocení

0x

Takový atypický dům je někdy lepší, než klasický. Když bude dobře vyřešený, podle potřeb obyvatelů, tak tam bude lepší a příjemnější bydlení, než v nějakém velkém paláci. Domek bude delší a užší. Nějaké prostory do patra a co chybí v šířce, pomůže se v nastavení dozadu, do zahrady. Otevřená místnost, propojená se zahradou, bezbariérová, co člověk potřebuje více, aby byl v kontaktu s přírodou?

Řadová zástavba, mezi domy minimální mezery a za barákem pozemek ve tvaru nudle. No nevím, kontakt s přírodou si představuji trochu jinak. Toto je takový panelák naležato.

pohanka*

Malá zahrádka dobře osázená je výhra. Málo práce a přece zeleň.

Jeden ovocný strom, po obvodě menší jehličňany, listnaté keře do 2 m, nějaká borůvka, jahodník, jedna popínavka, pár kvetoucích květin, nebo trvalek, nějaký velký kámen a dva malé, ptačí krmítko, lavička a malý stolek. Za chvíli vše zaroste a když svítí sluníčko posedět a kochat se. Po postavení baráčku a zabydlení třeba v šedesáti letech bude člověk rád, že je zahrádka malá.

Zadavatel doplnil, velikost 3000m, tak to je skoro až moc na práci, to bude i na brambory.

hodnocení

0x
Počítám ze spíš narazíte na poměr zastavěné a nezastavěné plochy...
2m od hranice jsou jen na výjimku a nesmíte tim směrem mit okna z obytných místností a další super podmínky.
Jak je pozemek velký?
doplněno 16.10.15 12:08: A proč ten dům nejde šoupnout do té širší části?
Ted vám 2m od souseda připadá hodně, ale ve skutečnosti je to strašně blízko
kellion
hodnocení

Pozemek má kolem 3000m2 ale široký v některých místech je 13m.

doplněno 16.10.15 12:20:

Asi mají na obci ten záměr, že tam budou baráčky, jako podle pravitká...

sunset*
hodnocení

0x

Soudím, že jste jen na začátku a musíte se víc snažit.

- sednout si a sepsat své požadavky na dům, ujasnit si zhruba tvar domečku, střechy a výšku

- začít na obci a zjistil realitu, tedy co tam opravdu chtějí a nechtějí (požadavek na šířku domu je sám o sobě vyloženě pitomý, co když koupím 2 parcely vedle sebe a postavím si 4patrový činžák 8x10?)

- zjistit i majetkové věci okolo - jak/čí tam jsou příjezdové cesty, kdo platí úklid a údržbu/osvětlení, kde jsou u vás natahaný energie, zda je kanalizace

- detaily - jak funguje hřiště pro děti/tenis/nohejbal/sokolovna, placení odpadků, ceny vodné/stočné, další poplatky obce (např. pes)

- na distribuci elektřiny zjistit, zda nebude problém s napojením, to samé na plyn a vodu

- dál zjistit, jak se na váš záměr kouká místní stavební úřad, případně úřad hl. architekta města

- jestli tam není jiný právní zájem (např. ochranné pásmo vody - to je dotaz na povodí)

a pak už to s klidem kupte:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]