Nejste přihlášen/a.
Byl jsem v září u očního (moje první návštěva u něho, přestěhoval jsem se a našel jsem si nového očaře, nebyl jsem 5 let na vyšetření), koukal jsem do nějakého přístroje, ve kterém jsem viděl plamínek a který pravděpodobně změřil dioptrie (to dělala sestra). Přímo pan doktor se mě jen zeptal, jestli mi současné brýle vyhovují a pak jen rozsvítil tabuli a nechal mě přečíst jeden řádek písmenek.
Jenže z výpisu vykázané péče jsem zjistil použití přístrojů oftalmoskop a autorefraktor, hledal jsem podle obrázků v Googlu a pokud ty obrátky odpovídají, tak žádný oftalmoskop teda nepoužil. Ohledně autorefaktoru, podle fotek z Googlu se zdá, že by to mohl být ten přístroj, do kterého mě nechala koukat sestra, když zjišťovala dioptrie.
Nechci na nikoho najíždět a dělat problémy, ale na druhou stranu se mi kategoricky nelíbí, pokud snad lékař si nechal proplatit výkon, který neprovedl.
Můj problém samozřejmě je, že tomu nerozumím a nejsem schopen jednotlivé přístroje od sebe rozeznat, natož je pojmenovat a určit jejich účel.
Toto je můj výpis z onoho vyšetřní, které očař vykázal:
75022 CÍLENÉ VYŠETŘENÍ OFTALMOLOGEM 244,40 Kč
75121 2x OFTALMOSKOPIE V ARTEFICIÁLNÍ MYDRIÁZE NEPŘÍMÝM BINOKULÁRNÍM OFTALMOSKOPEM (JEDNO OKO) 178,88 Kč
09543 SIGNÁLNÍ VÝKON KLINICKÉHO VYŠETŘENÍ 30,00 Kč
75163 2x VYŠETŘENÍ REFRAKCE AUTOREFRAKTOREM (1 OKO) 76,54 Kč
doplněno 15.10.15 02:23:Pardón, teď si vzpomínám a opravuji, asi to nebyl plamínek, ale stromeček (v tom přístroji), na co jsem koukal.
Já spíš čekal, že mi někdo pomůže vysvětlit, co jsou ty přístroje oftalmoskop a autorefraktor Abych mohl ověřit, čím mě sestra vyšetřovala a co tedy lékař vykázal navíc. Nečekal jsem, že se to tu zvrhne v politickou debatu.
Přesně to jsem byl dnes řešit na moji pojištovne ČPZP.
V září jsem měl jít k zubaři, byl jsem řádně objednán, ale sekl jsem se v práci. Takže místo mě šla manželka. Po výpisu na netu měla zubařka vykazanou praci na manželku za 700, na mě za 700 a manželka platila doplatek ješte cca. 800 za opravu zubu. Takže si zubařka vydělala přes 2200 za pul hodiny!
Takže si doktoři, zubaři a jiní šmejdi z toho dělají velmi výnosný byznys. A je moc velká škoda, že přibližně 90 % lídí si to nekontroluje, pak se peníze z pojištovny ztrácí na nové BMW a luxusní dovolené!
Bohužel otazník se tam nevešel, protože políčko má maximální počet znaků, chtěl jsem otazník do otázky dát, ale už se nevešel.
Karel, nechápu proč se čílíte. Co byste teda asi tak dělal, kdyby se Vám dostalo odpovědi pouze ohledně toho přístroje? V čem konkrétně by Vám ta informace pomohla? V ničem, protože přece nepůjdete za lékařem a nebudete mu dokazovat, že ten jeho přístroj se jmenuje jinak. Já si myslím, že byla Vaše otázka a i odpovědi docela přínosné v tom, že jsme si my ostatní alespoň mohli mezi sebou postěžovat na běžné praktiky dnešních lékařů a ujistit se, že v tom nelítáme sami. I já mám stejně ošklivé zkušenosti. Nemělo by tomu tak být, ale jak se bránit, když ani dotyčná zdravotní pojišťovna nebude reagovat. Mně se stalo to, že jsem byla přijata na pohotovosti s podezřením na kámen v ledvinách. Věděli, že mne nemohou u nich hospitalizovat a že mne převezou do Kolína, ale i tak mi udělali všechna vyšetření na místě, včetně EKG. To trvalo víc jak dvě hodiny. Pak mne převezli i s výsledky do Kolína a tam mi ta vyšetření, přesně ta samá, dělali znova i tam. Proč? To si vzájemně ti lékaři nedůvěřují? Ne, kvůli tomu to není, je to kvůli penězům a pojišťovna to zaplatí dvakrát. A pak si ta samá pojišťovna bude stěžovat, že jí chybí peníze v rozpočtu a že nemohou pacientům hradit určité léky a tak dál... Chce se mi zvracet velebnosti. Ale to asi to jediné, co mohu dělat.
tak cílené vyšetření oftalmologem je jasné, u očaře jste byl, kouknul vám do očí, pravděpodobně jste si popovídali, proč tam jste a co vás trápí - tedy vás cíleně vyšetřil.
signální výkon - to by měla být kompenzace za poplatek, pokud jste byl na vyšetření, tak byl vykázaný oprávněně.
vyšetření autrefraktorem - to je to, co vám dělala sestra, čili to jste taky absolvoval.
vyšetření nepřímým oftalmoskopem - to je přístoj, který má očař nasazený na hlavě, takové jakoby brýle se světýlkem. mohou samozřejmě vypadat různě, podle výrobce. vyšetřuje se jím oční pozadí, většinou před vyšetřením musí být oči rozkapané roztokem, který rozšíří zorničky (ale na druhou stranu, pokud jsou zorničky dostatečně široké samy o sobě a pacient je spolupracující, tak k aplikaci roztoku dojít nemusí, protože lékař i tak může vidět vše, co potřebuje). ještě se může používat přímý oftalmoskop (taková svítící hůlka ), vy máte vykázaný ten nepřímý. odkaz na ně například tady:
Lékař do očí nekoukal. Jen si se mnou povídal a jediné vyšetření, které osobně provedl, že rozsvítil tabuli a nechal mě přečíst řádku písmen. (Pozor, svým příspěvkem nijak nehodnotím jím zvolený postup, řekl jsem mu, že žádné problémy nemám a se současnými brýlemi vidím dobře, čili asi vyhodnotil, že podrobnější vyšetření není nutné. Toto neřeším a nestěžuji si, já nejsem lékař a jako lékaři mu věřím, že postupoval správně.)
Autorefraktor - ano, podle fotek z Googlu by to mohl být ten přístroj, do kterého jsem koukal a kterým mi sestra změřila dioptrie. Přístroj vypadal malinko jinak, než na fotografiích z Googlu, ale předpokládám, že jde o různé výrobce, takže i design je jiný.
Oftalmoskop - jak to popisujete a soudě podle fotek z Googlu, tak toto lékař nepoužil. Čili předpokládám, že tento výkon napsal navíc.
Já jsem se rozhodl, že v pondělí zajdu na pobočku OZP a zeptám se, co mám dělat, když mé ohlášení přijmou, tak ho podám. Někteří diskutující zde sice bagatelizují, že si chce lékař jen přivydělat, ale mě se toto nelíbí. Je to stejné, jako jsou řemeslníci obviňování, že nedávají faktury a nevykazují příjmy.
O to přece vůbec nejde. V minulosti už proběhlo tiskem, že někteří lékaři vykazují péči, kterou neprovedli. My přece platíme zdravotní pojištění, peněz je málo a vůbec se mi nelíbí, pokud by lékař podváděl. Já si toto docela pečlivě kontroluji (mám OZP, která má na internetu nahlížení) a zatím všichni lékaři vše vykazovali poctivě.
A když už všichni rejpáte, tak si taky rejpnu.. Když mi propuklo astma, chodila jsem během asi dvou let tak 15x na plicní na kontroly, většinou někdy spiro, jak se cítím, předepsání a za deset minut domu.. Pak jsem si zařídila "IZIP" - internetovou zdravotní knížku - a vždy tam byl započítaný, jak rentgen plic, který mi dělali jen jednou poprvé, spirometrie, kterou mi dělali tak 4x... .. A strašlivá částka kterou za mě pojišťovna za tu dobu uhradila
).. Bylo to opravdu časově náročné, ale jen pro mě, když jsem tam musela čekat 4 hodiny na vyšetření, ale za deset minut byla venku.. .
Radím zachovat klid. S nikým se nehádejte, nikomu nic neříkejte a mlčte. Já jsem se takto dozvěděl, že mě dvakrát vezli sanitkou. Když jsem se na to své lékařky zeptal, tak mi řekla, že ony dvě sanitky prostě musela na někoho napsat. No a tak je napsala na mě, protože jsem zrovna ten den u ní byl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.