Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

LDN-proč už tam všichni zůstanou?

Od: abcde* odpovědí: 15 změna:

Dobrý večer,

proč, když se starý člověk dostane do LDNky, tak už se odtud na 99% nevrátí zpět domů, i když byl předtím vitální?

Bohužel to potkalo naši prababičku, která byla naprosto vitální a veselá, akorát hodně špatně chodila. Její dcera se o ni starala, ale bohužel sama musela na lékařský zákrok, a tak se prababička musela dát do LDN, jinde nebylo místo. Po týdnu zde ve spánku "odešla". Bylo jí 92 let.

Proč to tak je? Ještě před 2 týdny byla žoviální a žádnou nemocí netrpěla.

Proč každý v LDN zůstane i když by ještě nemusel?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ftkftiuk
hodnocení

6x

Většinou je to pro staré lidi hodně velký šok a stres a mnohem rychleji tam "sejdou", ztratí zájem o okolí, nikoho tam nemají a nikdo si jich nevšímá, jsou smutní, cítí se odložení atd atd... Prostě psychický nápor. Také tam samozřejmě nikdy nemůžou dostat tak dobrou péči jako doma. Ale hlavní bude ta psychika.

mcmerkurion*
hodnocení

0x

právě proto,měl jsem dost příbuznejch a známejch a jak je šoupli a nebo jen mluvily o LDN,tak netrvalo dlouho,a byly pryč...

eulalie*
hodnocení

0x

LDN je odosobněné prostředí. Znáte to? Starý strom nepřesadíš. Starý člověk má rád svůj domov a jakákoliv změna pro něho je velikou zátěží. Úpřímnou soustrast za vaši prababičku. Ale dožila se hezkého věku, nemyslíte?

abcde*
hodnocení

Děkuji.

Ano, dožila se moc hezkého věku..

72mona3*
hodnocení

0x
LDN má takovou pověst. Ale je to hlavně tím, jací lidé se tam dostanou. Pokud bychom vzali průměrný "vzorek" klienta, tak to jsou převážně ti nejstarší, ti co se již neléčí, ale jen udržují apod. To pak se těžko věří v zázraky. Přesto znám pár případů, které tohoto strašáka jménem LDN přežili. Ona psychika udělá hodně a spousta starých lidí optimismem zrovna nehýří. Cítí se odepsaní a opuštění. V tomto rozpoložení se nelze zlepšit :(

tiffany*
hodnocení

0x

Ne každý v LDN zůstane, ale většinou je to tak. Jednak proto, že se tam dostávají lidé, které už ze zdravotních důvodů nelze zaopatřit jinak. Dále málokdo z ošetřujícího personálu dokáže na své práci vidět něco pozitivního a je to na jejich práci znát. Jsou nepříliš dobře placeni a práce s některými pacienty vskutku povzbudivá není, nedostávají se tam jen lidé typu Vaší babičky (dosud vitální), ale především lidé v mnohem horším zdravotním, hlavně psychickém stavu. Personál prostě sám bere LDN jako "konečnou" (nejen sestry, ale i lékaři). Starý člověk je velmi citlivý na jakoukoliv změnu ve svém denním pořádku a v tomto náročném prostředí síly velmi rychle (den ze dne) ztrácí. Jinými slovy, jen velmi odolný jedinec, který dosud má určitý fyzický fond, se z tohoto prostředí dokáže vymanit a vrátit se zpět do života.

kw
hodnocení

0x

Takový je život.

hodnocení

0x

PROČ SE DĚTÍ DÁVAJÍ DO JESLÍ ( brzy do školek) , KDYŽ DNES MOHOU BÝT MAMINKY S DĚTMI DOMA?

doplněno 15.10.15 21:02:

vlastně to jsou naše sluníčka ! a nebo né?

hodnocení

0x

Moji tchýni na LDN dali do pořádku, aby mohla jít do domova důchodců. Můj otec v LDN taky zemřel, na zástavu srdce. Každý víkend jsme si ho brali k nám. Vůbec v tom nehledám problém LDNek.

Když čtu Váš text, babička byla naprosto vitální, jen špatně chodila. Proto jí vzali do eLDeNky? Nikdo se o ní z rodiny nemohl postarat?

doplněno 16.10.15 06:41:

abcde, já Vás nekritizuji, jen se divím. Určitě jste zvolili, to nejlepší..

abcde*
hodnocení

Nešlo to jinak, domovy pro seniory plné, druhá dcera se nepřijela postarat. Jinak to nešlo

buss
hodnocení

0x

A není to odložiště? Proč se doma starat?

72mona3*
Buss - Jak pro koho. Ono je jednoduché kritizovat, ale ne všichni se chtějí zbavit svých blízkých. Někdy prostě jiná možnost není. Mona
tiffany*

Buss, spíše jen na okraj... většina se ráda postará, dokud je senior mobilní a aspoň se sám nají, třeba i jen lžící a nemá psychické poruchy, je to prostě jen starý člověk. No ale jakmile tento starý člověk začne mít vážnější problémy a třeba není možné ho nechat řadu hodin o samotě, všichni okolo něj chodí do práce nebo do školy, tak jak byste jim poradil, aby se o toho stařečka postarali? Jako laskavá rodina? Je to opravdu velmi těžké, pochopí jen ten, kdo zkusil.

marfusa*
hodnocení

0x

Lidé se dostávají do LDN ve špatném stavu. Jsou staří a nemocní, pak zemřou. Nemáme srovnání, jak by dlouho žili v jiném prostředí.

lidus*
hodnocení

0x

Upřimnou soustrast, prababička se dožila v pohodě 92 let, přece jste si nemyslel, že je nesmrtelná. V tomto věku je přece naprosto běžné, že lidé umírají, přejte ji ten klid a hlavně to, že zemřela ve spánku a bez dlouhého trpění. LDM-léčebna dlouhodobě nemocných, sice je mi 54 ale před deseti lety jsem v LDM na 2 měsíce skončila,pak až jsem toho byla schopná, přešla jsem na rehabilitační oddělení a po dalších 3 měsících, domů. Jak vidíte, jsem tu ještě i dnes ale ano, máte pravdu, hodně lidí na LDM končí svoji pouť, je to tím, že jsou buď velmi staří a nebo dlouhodobě nemocní. Netrapte se tím a vzpomínejte na prababičku s láskou, dožila se požehnaného věku. L

Prosím ty, kteří se nikdy o nemohoucího nestarali aby si odpustili svoje výlevy o odložišti a podobně. Věřte mi, že ten kdo si to zkusil mi dá za pravdu, že je nutné takového člověka do LDM dát, chcete-odložit aspoň na ty zákonné 3 měsíce aby se ten opatrovatel nezbláznil. Sestry na LDM to je šílená služba, přebalovat, převlékat, krmit, umývat a ve dne i v noci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]