Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím, co znamená tato věta v pracovní smlouvě? Za případnou práci v sobotu a neděli přísluší příplatek v paušální výši xxx Kč, je to to samé jako 25% příplatek za víkend podle zákoníku práce nebo je to něco jiného? Díky.
Dobrý den, já bych to chápal takto: Částkaje uvedena paušálně, takže byste ji měl dostat vždy bez ohledu na to, kolik skutečně odpracujete, nic víc, nic míň, soudě jen podle této věty. Jinými slovy, pokud je ta částka třeba 500 Kč, tať ať pracujete v sobotu či v neděli 1 nebo 10 hodin, vždy byste měl dostat právě a jen tuto částku, opět soudě jen podle této věty. Ovšem podle ZP Vám přísluší samozřejmě ještě ten příplatek 25%, jež uvádíte, otázka tedy je, zda tato věta neobchází ZP a odměna není nižší než podle zákona. To by pak v pořádku nebylo.
I když tuto smlouvu podepíšete, neznamená to , že to obchází zákon. Na prvním místě je zákonem stanovená výše. I když není žalobce, není soudce. Pravděpodobně testují, jakého vola z vás mohou až udělat. To asi nebude jediná podivnost.
Před časem jsem pracoval v Makru a ve smlouvě byl věta: " případné přesčasové hodiny jsou započítány ve mzdě ".
Pracoval jsem tedy od 06:00 do 18:00 6 dní v týdnu, někdy i 7 dní a na výplatní pásce byla vždy a pouze zákonem daný pracovní fond.
Tedy 128 hodin přesčas měsičně !
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.