Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
můžete mi někdo prosím poradit? Nemám žádné zkušenosti s neschopenkou. Čeká mě gynekologická laparoskopická operace. Někde se uvádí, že po této operaci je neschopnost 7-10 dní, někdy 3 týdny a déle. Pracuji v jednosměnném provozu. Započítavají se do neschopnosti i víkendy? Na operaci bych měla jít v pátek, tudíž připadají 3 první neplaceny dny v neschopnosti i na víkend, je to pro mě výhodnější než, aby ty 3 neplacené dny vycházely na 3 pracovní dny? Je výhodnější ukončit neschopenku před dnem, placeným jako svátek nebo dle potřeby pokračovat ještě raději pár dnů v neschopnosti? Kolik procent se platí při neschopnosti, je to nějak odstupňováno (po týdnech)? Finančně se vyplatí neschopnost týdenní a spěchat do práce nebo raději v klidu doléčit třeba 3 a více týdnů?
Děkuji za Vaši radu,
Lenka
Za dobu nemoci vzniká nárok na dvě různé náhrady ušlého výdělku.
Náhrada mzdy od zaměstnavatele náleží za pracovní směny naplánované do 14. dne nemoci,
z toho za první tři směny nenáleží nic (náhrada mzdy náleží maximálně za 56 hodin).
Je jedno, kdy neschopnost začne, neplacené jsou první tři naplánované pracovní směny.
_____
Od 15. dne nemoci náleží nemocenské, jež za kalendářní dny vyplácí OSSZ.
Nemocenské se vypočte z výdělků za 12 měsíců předcházejících nemoci. Z nich se stanoví vyměřovací základ a nemocenské činí 60 % tohoto základu.
Náhrada mzdy se počítá z průměrného výdělku v předchozím kalendářním čtvrtletí. Onemocníte-li v době od října do prosince, půjde o průměr za měsíce červenec až září. Průměr pro nemoc najdete na výplatní pásce.
Můžete si stáhnout kalkulačku (Excel) náhrady mzdy /nemocenského z webu MPSV (podle mých zkušeností jsou spolehnlivější než internetové kalkulačky) a náhradu mzdy i nemocenské si orientačně spočítat.
_____
Pracovní neschoponost doporučuji posuzovat jenom ze zdravotního hlediska a řídit se doporučením ošetřujícího lékaře. Pokud byste návrat do práce uspěchala a pak (ne že bych Vám to přála) znovu musela na neschopenku, přišla byste o víc, než když nemoc v klidu doléčíte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.