Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Průměrná a nejčastější mzda

Od: bruno* odpovědí: 24 změna:

Nevíte někdo z odborníků, jak je vypočítávána průměrná, resp. nejčastější mzda a jaký okruh občanů je do výpočtu zahrnut? Díky!

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tak tedy odpověď na otázku, co je to průměrná mzda: sečtou se všechny mzdy a součet se podělí jejich počtem. Stačí?

bruno*
hodnocení

Nestačí! Podle vaší teorie (jako příklad) se sečte třeba tisíc lidí s přímem 30 000,- a jeden s příjmem 10 000,- a průměrný příjem bude skoro 30 000. Víte, co je to vážený průměr?

Ale to není žádná teorie, to je definice aritmetického průměru. Jistě, mohli bychom za definici průměrné mzdy brát třeba geometrocký průměr, ten by se trochu ličil, ale ne zase o mos, v tomto případě. A hlavně jak do toho chcete zamontovat vážený průměr?

bruno*
hodnocení

Jasně, jen si myslím, že aritmetický průměr se ve výpočtu nepoužívá. Snad vážený průměr - ten by byl objektivnější. Třeba: příjmy od 15 200 do 15 300 tolik a tolik lidí (váha) a stejně i v ostatních rozpětí mezd.

Máte pravdu i nemáte. Vlastně jde o nepochopení. Když Jethrou, ve shodě s definicí, říká "sečteme všechny mzdy", myslí tím opvravdu všechny, tedy mzda Pepy + mzda Karla + mzda Tondy + ..., i když všechny tyhle mzdy budou stejné, a pak to vydělíme , řeknu to pro určitost takhle, poštem všech pracovníků, jejichř mzdy započítáváme. Když si to promyslíte, ten vysledek vyjde stejně, jako když vy na to jdete přes vážený průměr.

hodnocení

1x

Zdravím, průměrná mzda rozhodně není ta nejčastější mzda. Mícháte jablka z hruškama. Průměrnou mzdu zvedají velmi bohatí lidé s velmi tučnou výplatní páskou. Modus je lepší kritérium pro platy. Modus je vlastně veličina, která se v souboru vyskytuje nejčastěji. Bohužel všude klamou lidi průměrnou mzdou a Pepík z Horní Dolní, co má 18 000 čistýho se pak diví, safraš, jak to, že je průměrná mzda tak vysoká, já ji nemám, Božka od vedle taky apod. *smich*

Mě by zajímalo, kolik lidí si vzalo kalkulačku a spočítalo, o kolik zvedne celostátní průměr třeba 5000 lidí s platem čtvrt miliónu a 1000 lidí s platem půl miliónu měsíčně. (Já ano, je to míň, než jsem sám čekal.)

Medián je metoda, která je proti extrémům (nahoře i dole) odolnější a přitom dává lepší představu než modus.

Průměr říká, že když soused měl v neděli k obědu kuře a já sušil hubu, tak jsme měli oba k obědu půl kuřete.

To je samozřejmě jen bonmot. Jinak máte pravdu, že modus je obecně zajímavější než průměr, ale Brunovi křivdíte. On nic nemívhá, on se prostě ptal na dva různé pojmy. Možná by se mohl podívat na základy statistiky.

bruno*
hodnocení

anzionka: špatně jste otázku pochopila, ptal jsem se na dva různé pojmy. Neodpověděla jste.

hodnocení

0x

Průměrná mzda je jednoduše vypočítána jako PRŮMĚR ze všech platů.

mcmerkurion*
hodnocení

0x

průměrná mzda je jak sám názem napovídá celkový matematický průměr,mzda se ještě rozlišuje na nepodnikatelský a podnikatelský sektor

nejsčastější mzda> modus>>> většinou se uvádí medián ,je vlastně spravedlivější průměr

vše se počítá ze všech mezd,není to jak u průzkumů vzorek

doplněno 12.10.15 01:05:

opravuji pro srozumitelnost:

nejčastější mzda je modus , ale všude se většinou uvádí medián,je to spravedlivější než průměr a výsledky nejsou tak strašné,jak u modusu...

figurek*
hodnocení

0x

jj, statistika. Jeden má tři domky, další dva nemají nic a ze statistického průměru vyjde, že každý má jeden domek.

Jako nejčastější hodnota se používá medián. Jenže zase, když jeden má tři domky a další dva nemají nic, pak ze statistického mediánu vyjde, že nikdo nemá nic.

Holt už je to tak. Statistika je disciplína jako stvořená pro demagogy všeho druhu.

Spíš je demagogie dělat "statistiku" na souboru o třech prvcích nebo na extrémních případech. Statistika je věda velkých čísel :) ale to přece víš sám

bruno*
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi, i když mi na otázku vlastně nikdo neodpověděl. Asi jsem ji neformuloval dost jasně. No nic, začnu studovat statistiku, ale moc se mi nechce:(

No ono stačí nastudovat ty pojmy.

Průměr (obvykle se tím myslí aritmetický průměr, V matematice je jinak průměrů celá řada. Snad nejznámější jsou geometrický prlůměr a harmonický průměr.) je snad jasný: máme-li nějaký soubor číselných dat (třeba všech mezd, rozuměj každou započítanou tolikrát, kolik lidí jí má), tak tato data sečteme a vydělíme jejich počtem. Někdy, pro eliminaci výrazných extrémů, škrtneme nejvetší a nejmenší hodnotu a spočteme redukovaný průměr z toho zbytku; to známe třeba z krasobruslení a tak.

Tomu "nejčastějšímu platu" odpovídá tzv. Modus. Zase vycházíme z nějakého souboru dat (ted už nemusí být nutně číselná) a roznělíme je do skupin stejných dat (u platů patrně do jedné skupiny zařadíme platy v nějakém úzkém rozmezí; kdyby ta data byla třeba barvy polštářů, skupiny rozdělíme dejme tomu na červené polštáře, modré polštáře atd. No a teď každou skupinu označíme číslem, udávajícím počet v ní obsažených prvkú, a ta veličina, jejíž skupina má tohle číslo největší, to je modus (Wikipedie říká" Modus náhodné veličiny X (označováno jako Mod(X) nebo ) je hodnota, která se v daném statistickém souboruvyskytuje nejčastěji (je to hodnota znaku s největší relativní četností). Představuje jakousi typickou hodnotu sledovaného souboru a jeho určení předpokládá roztřídění souboru podle obměn znaku.) (Všimněte si, že modus nemusí být určen jednoznačně. Když budete mít třeba tisíc lidí s pladem 50 korun a 1000 lidí s platem milion, a mezi tím roztroušeny sem tam nějaké náhodné platy, tak...

No a pro úplnost zmiňme ještě medián, což je, v našem pojetí, takový plat, že stejně lidí bude brát menší plat jeko větší. Takový pitomý příklad: budete mít deset milionéřů, deset nezaměstnaných s nulovám platem a jednoho statistika, který to celé počítá; nedián bude právě jeho plad, ne prodo, že by to byl nějaký průměr z nuly a miliony, ale proto, že ty platy se takle kolem něj rozmnožily. Kdybyste měl tisíc dva milionářů, medián by byl ten milion. (mimochodem, říci o mediánu, že se přeci nepošítá, nevidím jako úplně štastnou formulaci; konec konců počítání není jen počítání v úzkém smyslu dosazování do vzorců, no ale budiž), Myslím, ře tento pojem vás ani moc nezajímá. ((Jedno využití: hledáte v souboru nějaké třeba telefonní číslo. Uděláte medián, hledané číslo leří vpod ním nebo nad ním, případně, máte-li štěstí, je to přímo on. Ne-li, vezmete tu půlku souboru, v níž se číslo vyskytuje a hra se opakuje. Ale v souvisloasti s platy vás asi medián moc zajímat nebude.

doplněno 12.10.15 17:02:

Samožejmě i medián je jakási střední hodnota, ale na tu jste se neptal, není to ani průměr, ani nejčastější plat. Nicméně důležitý statistický ukazatel to je, podobně jako třeba percentil.

Ten příklad, který jsem uváděl, je z trochu jiného oboru.

bruno*
hodnocení

Kartaginec: jako jediného hodnotím jako dobrá odpověď, díky! Jen k tomu okruhu lidí: předpokládám, že nezahrnuje lidi bez práce, co třeba dostávají jen podporu, nebo sociální dávky.

To už nespadá do matematiky, to je otázka metodiky. Máte asi pravdu, já prostě to uváděl jako příklad práce se zadaným souborem, ale jak je ten soubor zadán, to je jiná věc. Já chtěl jen popdat extrémní ilustraci.

bruno*
hodnocení

Kartaginče, matematicky výtečná odpověď, ale měl jsem se zeptat spíše právě na tu metodiku. Moje chyba!

stirecek*
Ja bych se tím nějak nezabýval, je to jen hra s čísly a do médií vyleze jen výsledek, který chtějí všichni slyšet. Je to úplně stejné, když se změnila metodika výpočtu nezaměstnanosti. Přes noc se snížila nezaměstnanost o několik procent, fronta na UP ale zůstala. Podobné lži jsou i při výpočtu inflace...
figurek*

*ee* Co vlastně chcete studovat? Co je průměr snad víte i bez studování statistiky a medián se přece nepočítá.

hackmath.net/...

12.10.15 14:01

He?

figurek*

he? Medián dostanete tak, že seřadíte hodnoty podle velikosti a pak vyberete tu uprostřed. S ní se přece nic nedělá, nijak se nepřepočítává. No a ten váš příklad o milionářích možná platí tak snad leda někde v jiném vesmíru. Co se týká platů, pak většina je vždycky pod průměrem. A když je většina pod průměrem, pak je zákonitě pod průměrem i medián. Že pane profesore neuhodnete proč to vím i bez počítání? No vím to, protože medián je té většině. Koho by to napadlo. *smich*

13.10.15 14:02

He?

mcmerkurion*

teda já chlastám dost,ale kdes na todle přišel? jak najdeš tu uprostřed bez počítání? to se pak nedivim,že tvrděj že maturita z matiky je zbytečnost...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]