Nejste přihlášen/a.
Může se u nazozeného děvčátka napsat do rodného listu zdrobnělina jména-Tereza-Terezka,Adéla-Adélka,Ludmila-Liduška atd.?
Kdysi to šlo bez problémů, ale myslím, že už to (zaplať pánbůh) možné není. Ona je taková zdrobnělina roztomilá u 5 leté holčičky, ale představte si, že děvče vyroste, zestárne a stane se z ní šeredná ježibaba, která se jmenuje "Liduška". Nebo si představte "MUDr. Prof. Zuzanka Nováková Csc". To je pak jméno za trest.
doplněno 10.10.15 18:22:zákon č.301/2000Sb. paragraf 61.
Jaká jména nelze do matriky zapsat?
Zákon uvádí, jaká jména do matriční knihy nelze zapsat, tedy jak se narozené dítě nemůže jmenovat.
Zapsat nelze:
jména zkomolená, zdrobnělá a domácká
Magdone,souhlas Např.taková Ivanka Devátá,aj.,aj.Nechci nikoho urážet,ale je to opravdu šílené.
Může, pokud vám to odsouhlasí a zapíší tak tu zdrobnělinu bude užívat celý život, zná padesátileté ženské a mají v rodném listě Zlatuška, Jiřinka. Pro malé dítě v pohodě u padesátileté ženské k smíchu. V rodném listě mám Lidmila ( to i není překlep) a celý život jsem Duška, Liduška, Lidunka, Dunka nejčastěj Liduš kdybych se tak měla zapisovat v úředních dokumentech bylo by to komické.Dobře to zvažte, než se tomu dítěti pomstíte.
My dali před 40 lety jedné z dcer jméno Táňa a ta se na nás "zlobí", že ani svátek nemá. My tehdy v dobré víře, že je to správně. Pak tyhle úpravy zakázali.
doplněno 12.10.15 02:11:ono těch zkomolených, či upravených jmen zase není tak málo např. kdejsme.cz/...
Někdo někde zná někoho, kdo se jmenuje Petruška a hned sem sebevědomě píše, že to jde. Bez ověření. To je jak s těma broukama, už jsem tu nadával.
Ano, šlo to, ještě před nějakými 50 lety, ale už to dávno nejde.
Zákon 301/2000 Sb. o matrikách, jménech a příjmení, §61, odstavec 1: Do matriční knihy lze zapsat jakékoliv existující jméno, a to v správné pravopisné podobě. Nelze zapsat jména zkomolená, zdrobnělá a domácká.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.