Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může zdrobnělina do rod.listu?

Od: lada1® odpovědí: 13 změna:

Může se u nazozeného děvčátka napsat do rodného listu zdrobnělina jména-Tereza-Terezka,Adéla-Adélka,Ludmila-Liduška atd.?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

2x

Setkal jsem se s tím, takže pokud se nic nezměnilo, tak ano. Rozhodně bych to ale nedělal, protože v dospělosti a vyšším věku to může působit směšně.

martinaa*
hodnocení

1x

Naštěstí nemůže.

cicko*
hodnocení

0x

Ano, může, musíte však počítat s tím, že se dopustíte nezákonného jednání - pozměňování veřejné listiny.

hodnocení

Já jsem to dceří říkal,že bude lepší když dájí jméno které je v kalendáři,ale na matrice snad poradí.a že by se na matrice vědomě dopouštěli nazákonného jednání?

jwmpm
hodnocení

0x
A proč byste to dělala? U malý holčičky může bejt možná roztomilý, ze se jmenuje Adélka, ale u dospělý ženský uz to roztomilý vůbec není.
paw*
Chtel bych jednou chodit na socialku ke 50ti lete pani, primerene nakrkle (pac za ni chodi somraci), ktera ma 120kg, prisny vyraz a jmenuje se Adelka Novotna. :).

hodnocení

0x

Kdysi to šlo bez problémů, ale myslím, že už to (zaplať pánbůh) možné není. Ona je taková zdrobnělina roztomilá u 5 leté holčičky, ale představte si, že děvče vyroste, zestárne a stane se z ní šeredná ježibaba, která se jmenuje "Liduška". Nebo si představte "MUDr. Prof. Zuzanka Nováková Csc". To je pak jméno za trest.

doplněno 10.10.15 18:22:

zákon č.301/2000Sb. paragraf 61.

Jaká jména nelze do matriky zapsat?

Zákon uvádí, jaká jména do matriční knihy nelze zapsat, tedy jak se narozené dítě nemůže jmenovat.

Zapsat nelze:

jména zkomolená, zdrobnělá a domácká

Magdone,souhlas *palec* Např.taková Ivanka Devátá,aj.,aj.Nechci nikoho urážet,ale je to opravdu šílené.

doplněno 10.10.15 19:44: Není podstatné,kdy se zapisovala.
Podstata je někde jinde...*uf*
hodnocení

Ivanka Devátá se zapisovala na matriku v roce 1935...

jabraka*
hodnocení

0x

Moje švakrová byla zapsána jako Jaruška.Stejně se později podepisovala jako Jaroslava.V občance kopírují původní záznam z rodného listu.

JB

lidus*
hodnocení

0x

Může, pokud vám to odsouhlasí a zapíší tak tu zdrobnělinu bude užívat celý život, zná padesátileté ženské a mají v rodném listě Zlatuška, Jiřinka. Pro malé dítě v pohodě u padesátileté ženské k smíchu. V rodném listě mám Lidmila ( to i není překlep) a celý život jsem Duška, Liduška, Lidunka, Dunka nejčastěj Liduš kdybych se tak měla zapisovat v úředních dokumentech bylo by to komické.Dobře to zvažte, než se tomu dítěti pomstíte.

hodnocení

0x

My dali před 40 lety jedné z dcer jméno Táňa a ta se na nás "zlobí", že ani svátek nemá. My tehdy v dobré víře, že je to správně. Pak tyhle úpravy zakázali.

doplněno 12.10.15 02:11:

ono těch zkomolených, či upravených jmen zase není tak málo např. kdejsme.cz/...

hodnocení

0x

Někdo někde zná někoho, kdo se jmenuje Petruška a hned sem sebevědomě píše, že to jde. Bez ověření. To je jak s těma broukama, už jsem tu nadával.

Ano, šlo to, ještě před nějakými 50 lety, ale už to dávno nejde.

Zákon 301/2000 Sb. o matrikách, jménech a příjmení, §61, odstavec 1: Do matriční knihy lze zapsat jakékoliv existující jméno, a to v správné pravopisné podobě. Nelze zapsat jména zkomolená, zdrobnělá a domácká.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]