Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mohl bych se prosím zeptat, zda někdo nemá zkušenost s následujícím?
Jsem autorem řady článků, které jsou publikovány ruzně na internetu. Když jsem ale nyní kouknul, jak žijou ony články na internetu, nestačil jsem se divit... Většina z nich je bez mého souhlasu a vědomí všude na internetu na různych servrech.
Kontaktoval jsem tedy administrátory některých znich a požadoval uhrazení ceny licence, kterou by jinak zaplatili.
Ti mi však napsali, že za články (obsah webu) nenesou žádnou odpovědnost a že mám smůlu. Vyhledávání a kontaktování administrátorů mne stojí celkem dost času a tak když už je najdu a kontaktuju, rád bych za svou práci i viděl odměnu. Mohou se proto zeptat, zda ví někdo, jak postupovat?
Děkuji předem za odpověď či radu
alan: píšete "Jsem autorem řady článků, které jsou publikovány ruzně na internetu". Jsou publikovány. Pokud jste je publikoval vy, je to jiné, než kdyby jste je publikoval v tištěné formě a někdo je oskenoval a dal na web.
V každém případě to znamená, že vaše články jsou velmi žádané a zájemci chtiví poznání z nich čerpají, studují a pěstují matemetiku. Matematika má dlouhodobou platnost a tak se mohou šířit a číst i mnoho let, zatímco u jiných oborů mají informace jepičí život a rychle zastarají a nejsou žádané.
Někteří autoři publikují knižně i na webu, například Eric Meyer, věhlasný guru kaskádových stylů v HTML, z něhož při svém samostudiu čerpá mnoho webdesignerů. Někdo publikuje na webu s vědomím, že své dílo dává veřejnosti, například když už jsme u webdesgnu velmi populární Jak psát web, který patří mezi nejnavštěvovanější české webové stránky. Tam to autor řeší větičkou:
"Jsem autorem všech zdejších textů (pokud není uvedeno jinak) a vyhrazuji si na ně všechna práva. Kontakt na mě. Jak psát web má ISSN xxxxxx"
Podívejte se na knížku Čermák, Internet a autorské právo nebo na publikování pod licencí Creative Commons, když už to je venku aby to mělo určitou formu ochrany autorských práv a vymezilo například ochranu před změnou obsahu.
Může vás hřát vědomí, že vaše články jsou natolik zajímavé, že je přebírají nejen studenti, ale i další weby, díky snadnému kopírování Ctrl-C a Ctrl-V snad kvalitně a bez chyb, jen by měly uvést pramen odkud to ukradli (zřejmě s vědomím, že když je to zveřejněné na internetu, že se to smí použít) a hlavně vaše jméno, pod kterým jste publikoval.
Dobrý den, děkuji za odpověď. V návalu rozhorčení jsem se vyjádřil nepřesně.
Články jsou publikovány na 2 webech, které za to zaplatili ( články si objednali, ale majetková práva k článku zůstali mně)
Stran Creative commons licensi jsem na internetu také mnohé četl... Má otázka však směřovala na možnost vymýhání majetkových práv autora na internetu, ať už pod takovou nebo takovou licencí. Články nepřebírají studenti, ale weby, které si tím zvyšují návštěvnost. Dalším aspektem je ten, že web, který si články objednal měl konkureční výhodu oproti ostatním, neboť články zpracovávají tématiku, která na českém internetu moc není a tak při zadání klíčových slov vyskočil odkaz na daný web. Nyní ale vyskočí odkaz na 4 weby a čitatele přiláká ten, s nejhzečím pozadím... Opravdu se mi nechtělo věřit a věřit se mi stále nechce, že když provozovatel webu řeknu "za obsah neručím" tak tím ochrana majetkových práv autora v ČR končí...
Máš dvě možnosti: buď to na těch jiných stránkách bude a ty z toho nebudeš nic mít, nebo přiměješ správce aby to odtama smáznul, a ty z toho nebudeš nic mít. Ta první možnost se mi jeví jako výhodnější.
Pokud jsi u těch článků uvedený jako autor a je tam zpětný odkaz na tvůj web, je to tak maximum, jakého lze prakticky dosáhnout.
(Jen tak abychom byli v obraze: můžeš dát odkaz na některý článek a na kolik si ceníš licenci?)
No nepotěšili jste mne... Licence si cením třeba na 300- 500 (původně to byla delší práce na několik desítek stran, za několik tisíc,ale pak se to rozsřihalo na úseky- kvůli atraktivitě) , jsou to články zabývající se komplexními maticemi, to Vám asi mnoho neřekne Články jsem našel na cca 10 webech. Někdy jsem uveden jako autor, někdy ani to ne bez odkazu, sprosto to skopírovali.
No mi to příjde hlavně nefér vůčí tomu, kdo si za ten článek zaplatil. To opravdu v této republice není možné domoci se zadostiučinění?
Jeden web mi odpověděl, že mi poskytne co ví o tom, kdo to tam nahrál... Ale hádám že jméno příjmení a email či adresa to nebude...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.