Nejste přihlášen/a.
To znamená - preferované ucho. Totiž dalekohledem a foťákem se taky díváme jen jedním preferovaným okem, u rukou to zná taky každý...
Nejen ucho. Lateralita (stranovost) se zkoumá též u oka, ruky, nohy. Souvisí s dominantní hemisférou v mozku. U leváků se často vyskytuje je tzv. zkřížená lateralita, kdy něco raději dělají pravou, něco levou rukou (nohou, okem, uchem), tam se pak častěji vyskytují různé problémy, jako je např. u dětí dyslexie, lehká mozková dysfunkce, nedostatečná koordinace pohybů (nešikovnost, špatné kreslení i psaní i jemná motorika) atd.
Nevím přesně, co byste chtěla slyšet, dá se o tom psát dlouho. O zkřížené lateralitě něco málo zde maminka.cz/... a další si lze snadno vygooglit, když zadáte hesla jako lateralita, leváctví, zkřížená lateralita ap.
Člověk,který preferuje jedno z očí,vypěstuje si na druhém oku tupozrakost.A to je už vážná porucha,třeba neschopnost dobře odhadovat vzdálenosti.Totéž je i s uchem,stereoakustika mluví o tom,že člověk sluchem se orientuje v prostoru na základě poslechu oběma ušima.Jinak vznikne závažná porucha.
JABRAKA
Tož já mám triedr, takže se dívám oběma očima. Chci-li zjistit směr zvuku, tak je třeba obě uši, pokud jde jen o slyšení, dává se ještě ruka za ucho, to asi udělám u levého, ale je to možné, že na jedno slyším hůře. U ruk jak kdy, ač pravák, myšu mám na levé straně abych nemusel ruku sundávat z klávesnice. U nosu je mi to jedno.
To je jak jsem jsem kdysik ptal, jaká strana se preferuje při zatáčení na čemkoli, tedy kdy si dovolíme více klopit, jsme si jistější.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.