Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Má člověk jedno ucho raději?

Od: velvetmoon odpovědí: 9 změna:

To znamená - preferované ucho. Totiž dalekohledem a foťákem se taky díváme jen jedním preferovaným okem, u rukou to zná taky každý...

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dejavu*
hodnocení

5x

Nejen ucho. Lateralita (stranovost) se zkoumá též u oka, ruky, nohy. Souvisí s dominantní hemisférou v mozku. U leváků se často vyskytuje je tzv. zkřížená lateralita, kdy něco raději dělají pravou, něco levou rukou (nohou, okem, uchem), tam se pak častěji vyskytují různé problémy, jako je např. u dětí dyslexie, lehká mozková dysfunkce, nedostatečná koordinace pohybů (nešikovnost, špatné kreslení i psaní i jemná motorika) atd.

doplněno 09.11.15 07:29:

Nevím přesně, co byste chtěla slyšet, dá se o tom psát dlouho. O zkřížené lateralitě něco málo zde maminka.cz/... a další si lze snadno vygooglit, když zadáte hesla jako lateralita, leváctví, zkřížená lateralita ap.

velvetmoon
hodnocení

Děkuji za velmi zajímavou odpověď :)

Mohl/a byste to prosím ještě zpodrobnit, upřesnit?

figurek*
hodnocení

0x

já bych jen doplnil, že leváci a právaci jsou i mezi zvířaty. Všiměte si, že většina koní vykračuje pravou. Nebo jiný příklad, když pozlobíte naši kočku, tak se po vás ožene drápem. Ale vždycky levým. Máme doma levorukou kočku.

hodnocení

0x

Jako pravák automaticky zvedám mobil k pravému uchu. Jenže na něj slyším o trochu hůř než na levé, takže během hovoru obvykle mobil přehodím. Odpověď je, že preferuji ucho, na které slyším lépe. *jasne*

bruno*
hodnocení

0x

Já jsem pravák, ale telefon přikládám k levému uchu. Zřejmě jsem si takhle zvyknul, abych měl pravou ruku volnou, třeba ke psaní.

jabraka*
hodnocení

0x

Člověk,který preferuje jedno z očí,vypěstuje si na druhém oku tupozrakost.A to je už vážná porucha,třeba neschopnost dobře odhadovat vzdálenosti.Totéž je i s uchem,stereoakustika mluví o tom,že člověk sluchem se orientuje v prostoru na základě poslechu oběma ušima.Jinak vznikne závažná porucha.

JABRAKA

rd*
hodnocení

0x

Já píšu levou, ale většinu věcí dělám pravou, zase známá to má přesně naopak. U ucha bych neřekl, že bych nějaké preferoval.

buss
hodnocení

0x

Tož já mám triedr, takže se dívám oběma očima. Chci-li zjistit směr zvuku, tak je třeba obě uši, pokud jde jen o slyšení, dává se ještě ruka za ucho, to asi udělám u levého, ale je to možné, že na jedno slyším hůře. U ruk jak kdy, ač pravák, myšu mám na levé straně abych nemusel ruku sundávat z klávesnice. U nosu je mi to jedno.
To je jak jsem jsem kdysik ptal, jaká strana se preferuje při zatáčení na čemkoli, tedy kdy si dovolíme více klopit, jsme si jistější.

majsterjoe*
hodnocení

0x

Jsem pravák, používám pravou ruku, levé oko a když se chci zaposlouchat tak pravé ucho.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]