Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověď a nemocenská

Od: mama* odpovědí: 2 změna:

Dobrý večer,
jsem zaměstnaná od 1.7. 2015, poslední měsíc jsem s dcerou na očr, bohužel dceřin zdravotní stav ještě neumožňuje návrat do mš, dcera byla na operaci a nyní ještě nejméně měsíc musí být doma. Zaměstnavateli jsem oznámila, z jakého důvodu a do kdy budu s dcerou doma, ale nyní při předání další očr mi bylo naznačeno, že tady potřebují lidi který opravdu do práce chodí a i když to chápou, že to jinak prostě udělat nejde, tak pak musím tak trochu počítat s tím že mě vyhodí. Chci se tedy zeptat, jak to je s nastoupením na nemocenskou po podání výpovědi zaměstnavatelem. Nevím jestli také nejsem stále ve zkušební době, zdali se do zkušební doby počítá i očr, nebo se o tyto dny zkušebka prodlužuje. Do kolika dnů tedy mohu jít na zaměstnavatele marodit, kdo mě bude v tomto případě platit? Moc děkuji za odpovědi.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Zkušební doba se prodlužuje o dobu překážek na straně zaměstnance

(dovolená, nemoc, OČR, ...)

"Na nemocenskou" ani "marodit na zaměstnavatele se nechodí".

O vystavení neschopenky rozhoduje ošetřující lékař na základě zdravotního stavu pacienta.

___

Ve zkušební době nejde o výpověď, ale o zrušení pracovního poměru ve zkušební době.

Onemocníte-li ještě v době trvání zaměstnání, budete mít nárok na náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele za pracovní směny naplánované do 14. dne nemoci a od 15. dne nemoci na nemocenské (vyplácí OSSZ za kalendářní dny). V tomto případě by zaměstnavatel mohl pracovní poměr zrušit po uplynutí prvních 14 dnů nemoci.

Onemocníte-li v ochranné lhůtě 7 kalendářních dnů po skončení zaměstnání, budete mít od 15. dne nemoci nárok na nemocenské (odpadne nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele, tzn., že prvních 14 dnů byste neměla nárok na nic).

V obou případech byste musela dodržovat léčebný režim – např. kontroly dítěte u lékaře byste musela absolvovat v době svých vycházek.

No, marodit se chodí zcela běžně, ať už je to proto, že zaměstnavatel nemá práci, nebo proto, že zaměstnanec potřebuje řešit svoji pracovní situaci, eventuelně se chce zaměstnavateli pomstít v okamžiku, kdy je jeho práce potřeba. Krade a podvádí každý druhý - počínaje "obyčejným" člověkem a konče někým nahoře u těch správných zdrojů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kdy chodí nemocenská

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]