Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaměstnavatel podezírá, že kradu

Od: lu05* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

mám dotaz, který se týká zaměstnání. Zaměstnavatel mě a další mé 3 kolegyně podezírá z toho, že krademe. Jsme prodavačky. Vše vždy krásně sedělo, myslím inventury, krásně vycházely, nic nechybělo. Od té doby, co je v práci nový prodejní software, se vše hroutí a nesedí. Máme 2 počítače, na každém je občas stav skladu jiný než na druhém. Řeší se to s IT technikem, který pro firmu pracuje, dá to vždy na chvíli dopořádku,ale problém se brzy opakuje. Poslední inventura dopadla špatně a zaměstnavatel nás podezírá, že na prodejně někdo musí krást. Bude se to v nejbližsích dnech nějak řešit. Kamery na prodejně nemáme, nikdo nás při odchodu domů nekontroluje.

Jak se bránit, když svědomí mám čisté a pro firmu pracuji již přes 4 roky a nikdy jsem žádný problém neměla? Co může zaměstnavatel a co mohu já? Co by jste mi, prosím, poradili?

Moc děkuji za odpovědi a Váš čas, Jana

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

4x

Lu, ohledně SW bude potřeba se obrnit trpělivostí,

pro jistotu si vše,

co lze, veďte ještě někde do sešitu apod.

Zaměstnavateli by měl situaci vysvětlit IT technik.

______

Problém ale vidím v brigádnících bez podepsané dohody o odpovědnosti (tzv. "hmotné odpovědnosti"). Jak dlouho tam brigádníky máte? Provedl zaměstnavatel alespoň k datu jejich nástupu inventuru (kdykoliv dojde k nějaké personální změně, měly byste vyžadovat provedení inventury, jinak budete odpovídat za případný schodek zjištěný další inventurou).

Zaměstnavatel po Vás může vyžadovat dodržování dohody o odpovědnosti jenom za ty hodnoty, které máte po celou dobu pod svou kontrolou. Máte-li uzavřenu hmotnou odpovědnost, musí Vám zaměstnavatel vytvořit podmínky pro její dodržování. Na Vašem pracovišti by neměl být nikdo bez stejné odpovědnosti.

Měla byste zaměstnavatele písemně upozornit na nesrovnalost a vyzvat (nežádat! neprosit!) jej k nápravě. Pokud zaměstnavatel problém nevyřeší do 14 dnů, můžete od dohody o odpovědnosti odstoupit.

Do budoucna:

Aý budete u tohoto zaměstnavatele končit, vyžádejte si písemně (alespoň jeden týden předem) předávací inventuru k poslednímu dni zaměstnání. Žádost předejte osobně proti potvrzení převzetí na kopii žádosti. Pokud byste to neudělala, odpovídala byste za schodek zjištěný další inventurou – třeba půl roku po Vašem odchodu. [Pokud zaměstnavatel na základě Vaší písemné žádosti inventuru neprovede, nebude odpovídat za schodek zjištěný v budoucnu.]

___

Na inventuru jste se neptala, ale podle mne se situací souvisí...

eulalie*
hodnocení

3x

No jo. Vy třeba nekradete, ale co ti ostatní? Z jakého důvodu je na dvou různých počítačích jiný stav skladu? To nejsou nijak propojené ty počítače? Nemůže opravdu někdo využívat těch nesrovnalostí k tomu obohacování se? Já vám samozřejmě věřím, ale důležité je, proč nesedí ty dva počítače? Jaká je chyba? Zeptejte se IT technika, v čem je problém.

bruno*
hodnocení

3x

Aha, tak dva brigádníci? Podepsaná hmotná odpovědnost je přece nemusí odradit! Zkuste se zaměřit na ně!

hodnocení

1x

Pokud máte problém a to nejen v obchodě, ale i v jiné profesi A VY SE CÍTITE V TOM NEVINNĚ - NIKDY SE SVÝMI KOLEGYNĚMI ČI SPOLUPRACOVNICEMI NENÁDAVEJTE NA ŠÉFA ČI ŠÉFY !

Víc se dívejte kolem sebe, protože intriky se nedějí jen v politice a ČASEM MUSÍ NĚKDO S KOLA VEN - a na pracovišti jsou jak slabí, tak silní hráči A SILNÝ HRÁČ nemá zájem, aby další silný hráč byl okolo a SLABÝ SI POTŘEBUJE POMOCI, ABY NEVYPADL JAKO PRVNÍ !

lu05*
hodnocení

Software, který nám na celou síť prodejen dali, je nový a ještě není ani plně funkční. Stále se na něm prý ještě pracuje,ale nikdo tedy nechápe, jak je tedy možné, že ho už používáme. Občas v něm nastane nějaká chybička, kterou pak IT pracovník opraví a je to chvíli zas dobré a sedí to.

Nikdy tam nic nechybělo, u firmy jsem 4 a půl roku a děje se to až teď. Nikdo nový tam není a pochybuji, že by najednou někdo začal krást. Nicméně je fakt, že nikdy si nikdo nemůže být nikým jistý. Jenže co teď?!? Na prodejně máme 2 brigádníky, ti ale nemají podepsanou hmotnou zodpovědnost.

Nevím jak se bránit a na co vše být připravená, jestli po nás opravdu "půjdou" :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]