Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám dotaz, který se týká zaměstnání. Zaměstnavatel mě a další mé 3 kolegyně podezírá z toho, že krademe. Jsme prodavačky. Vše vždy krásně sedělo, myslím inventury, krásně vycházely, nic nechybělo. Od té doby, co je v práci nový prodejní software, se vše hroutí a nesedí. Máme 2 počítače, na každém je občas stav skladu jiný než na druhém. Řeší se to s IT technikem, který pro firmu pracuje, dá to vždy na chvíli dopořádku,ale problém se brzy opakuje. Poslední inventura dopadla špatně a zaměstnavatel nás podezírá, že na prodejně někdo musí krást. Bude se to v nejbližsích dnech nějak řešit. Kamery na prodejně nemáme, nikdo nás při odchodu domů nekontroluje.
Jak se bránit, když svědomí mám čisté a pro firmu pracuji již přes 4 roky a nikdy jsem žádný problém neměla? Co může zaměstnavatel a co mohu já? Co by jste mi, prosím, poradili?
Moc děkuji za odpovědi a Váš čas, Jana
4x
Lu, ohledně SW bude potřeba se obrnit trpělivostí,
pro jistotu si vše,
co lze, veďte ještě někde do sešitu apod.
Zaměstnavateli by měl situaci vysvětlit IT technik.
______
Problém ale vidím v brigádnících bez podepsané dohody o odpovědnosti (tzv. "hmotné odpovědnosti"). Jak dlouho tam brigádníky máte? Provedl zaměstnavatel alespoň k datu jejich nástupu inventuru (kdykoliv dojde k nějaké personální změně, měly byste vyžadovat provedení inventury, jinak budete odpovídat za případný schodek zjištěný další inventurou).
Zaměstnavatel po Vás může vyžadovat dodržování dohody o odpovědnosti jenom za ty hodnoty, které máte po celou dobu pod svou kontrolou. Máte-li uzavřenu hmotnou odpovědnost, musí Vám zaměstnavatel vytvořit podmínky pro její dodržování. Na Vašem pracovišti by neměl být nikdo bez stejné odpovědnosti.
Měla byste zaměstnavatele písemně upozornit na nesrovnalost a vyzvat (nežádat! neprosit!) jej k nápravě. Pokud zaměstnavatel problém nevyřeší do 14 dnů, můžete od dohody o odpovědnosti odstoupit.
Aý budete u tohoto zaměstnavatele končit, vyžádejte si písemně (alespoň jeden týden předem) předávací inventuru k poslednímu dni zaměstnání. Žádost předejte osobně proti potvrzení převzetí na kopii žádosti. Pokud byste to neudělala, odpovídala byste za schodek zjištěný další inventurou – třeba půl roku po Vašem odchodu. [Pokud zaměstnavatel na základě Vaší písemné žádosti inventuru neprovede, nebude odpovídat za schodek zjištěný v budoucnu.]
___
Na inventuru jste se neptala, ale podle mne se situací souvisí...
3x
No jo. Vy třeba nekradete, ale co ti ostatní? Z jakého důvodu je na dvou různých počítačích jiný stav skladu? To nejsou nijak propojené ty počítače? Nemůže opravdu někdo využívat těch nesrovnalostí k tomu obohacování se? Já vám samozřejmě věřím, ale důležité je, proč nesedí ty dva počítače? Jaká je chyba? Zeptejte se IT technika, v čem je problém.
1x
Pokud máte problém a to nejen v obchodě, ale i v jiné profesi A VY SE CÍTITE V TOM NEVINNĚ - NIKDY SE SVÝMI KOLEGYNĚMI ČI SPOLUPRACOVNICEMI NENÁDAVEJTE NA ŠÉFA ČI ŠÉFY !
Víc se dívejte kolem sebe, protože intriky se nedějí jen v politice a ČASEM MUSÍ NĚKDO S KOLA VEN - a na pracovišti jsou jak slabí, tak silní hráči A SILNÝ HRÁČ nemá zájem, aby další silný hráč byl okolo a SLABÝ SI POTŘEBUJE POMOCI, ABY NEVYPADL JAKO PRVNÍ !
Software, který nám na celou síť prodejen dali, je nový a ještě není ani plně funkční. Stále se na něm prý ještě pracuje,ale nikdo tedy nechápe, jak je tedy možné, že ho už používáme. Občas v něm nastane nějaká chybička, kterou pak IT pracovník opraví a je to chvíli zas dobré a sedí to.
Nikdy tam nic nechybělo, u firmy jsem 4 a půl roku a děje se to až teď. Nikdo nový tam není a pochybuji, že by najednou někdo začal krást. Nicméně je fakt, že nikdy si nikdo nemůže být nikým jistý. Jenže co teď?!? Na prodejně máme 2 brigádníky, ti ale nemají podepsanou hmotnou zodpovědnost.
Nevím jak se bránit a na co vše být připravená, jestli po nás opravdu "půjdou" ![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.