Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřeboval bych poradit, jak řešit následující situaci:
začátkem letních prázdnin se na youtube objevilo video, které do dnešní chvíle nasbíralo kolem 50 000 shlédnutí, kde jde jeho protagonista nakupovat do prodejny s elektrem v jednom supermarketu. V té prodejně jsem až do konce minulého měsíce pracoval a on mě natočil do svého videa.
Jde o to, že jsem měl za úkol zkontrolovat ceny sluchátek, které máme v prodejně. Sluchátka jsou na zdi na ploše třeba 4*2 metry a já před nimi stojím, samozřejmě v triku s logem té elektroprodejny, v ruce mám tablet a vypadá to že vlastně jen koukám jen do tabletu, na zeď, do tabletu, na zeď, ... takhle ten záběr trvá asi 2 minuty a je rádobyvtipně okomentovaný...
O tom, že mě někdo natáčí jsem nevěděl, ale po pár dnech do prodejny začaly chodit děti mezi 10 - 15 lety (odhadem) a buď mě fotili nebo se i přišli zeptat jestli se se mnou chtěli fotit. Samozřejmě jsem netušil o co jde, ale brzo mi děti řekly název videa. Nebylo to nic hrozného, někdy přišly třeba 2 děti za směnu, někdy nikdo, ale už tehdy mě to začínalo štvát. Nakonec se to video dostalo i ke kolegům (kteří jsou cca ve věku jako já - kolem 20), takže si asi můžete sami představit, jak jsem se od té chvíle v práci měl. Nakonec jsem to už nezvládal, denně padaly od kolegů hlášky z videa a já takovéhle psychické vypětí prostě nezvládám, takže jsem ke konci měsíce skončil a hledám si novou brigádu...
Chci se zeptat, jestli mám nějakou reálnou šanci se domoct nějakého odškodnění - jsem zesměšněn ve videu, jehož autor za zobrazení reklamy v něm dostává od youtube peníze, navíc hned na začátku jasně říká do jakého obchodního domu jde a jiné elektro s tímhle názvem v něm není, takže je hned jasné, kde pracuji a na základě toho mě najdou a začnou otravovat úplně cizí děti. Nejde mi o to dostat z něj peníze, ale kvůli tomu, že se neustálé posměšky z okolí nedaly zvládat jsem musel v práci skončit a novou najdu kdoví kdy a tak bych byl rád, kdyby si uvědomil, co mi způsobil... I když těžko říct, jestli to zase neotočí ve "vtip" ve svém videu; nejsem jediný, koho jen tak zesměšňuje, protože dělá svojí práci (něco podobného udělal pokladní v supermarketu, která nemarkuje rychlostí podle jeho představ, nebo na záchodech v metru chlapovi, co vybírá za vstup).
Jak mám, prosím, postupovat?
jéje to jsou tady zase rady o ničem... a zase s porušením pravidel. No nic, k věci.
Autorovi napiš ať video smaže a zároveň video nahlaš na youtube. označíš a napíšeš důvod. Youtube si tohle velmi hlídá.
Postup je jednoduchý. Po přihlášení na účet u videa pod odkazem odebírat je PŘIDAT DO, SDÍLET, ...DALŠÍ. V tom další je nahlásit.
Odškodnění se asi nedočkáš, to bys musel jít výše, ale aspoň dokážeš video smazat.
Můžeš podat žalobu na ochranu osobnosti, dle mého názoru je újma značná, skončil si kvůli tomu v práci.
Můžeš se obrátit i na policii a požádat ji o pomoc s odstraněním videa.
Také můžeš podat stížnost na úřad na ochranu osobních údajů. Náš obličej může být zveřejněn jen v určitých případech, a tento případ by mohl zákon porušovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.