Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Autorská práva na písně

Od: vecernicek* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den. Mám otázku.

Přítel je muzikant. Skládá spousty písní...už 20 let. Bohužel nikdy na své písně neuplatnil autorská práva.

Nedávno jsem objevila píseň, která běžela dokonce v TV a je známá. Problém je v tom, že jí vymyslel můj přítel- je shodná na 90 procent. Dokonce mu někdo řekl že si jí lehce upravil a poslal dál...

Když jsme se o tom s přítelem bavili, s klidem řekl, že už je na to zvyklý...že mu prostě písně takhle kradou (on je vždy sdílí na youtube nebo fb - z důvodu, že fanoušci o ty písně a nové písně mají zájem)

Moje otázka tedy je...

Jak zařídit aby měl na své písně autorská práva...a mohl je uplatňovat?

Nejde nám ani tak o peníze ( ikdyž asi by to něco hodilo...ale jde o to, že ty písně skládá, přemýšlí...prostě dá do toho svůj osobní vklad...a pak přijde někdo...kdo to použije)

děkuji

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

atj*
hodnocení

1x

Zdravim,

nejlepsi by bylo obratit se primo na OSA - ochranny svaz autorsky.

Kdyz vklada hudbu na YT, je tam moznost vybrat ochranou znamku tzv CC a tam zatrhnout jednu z moznosti.

Napriklad ze vsichni muzou pouzivat tuto hudbu ale nesmi z toho mit zisk.

*slunce*

scv®

Ochranný svaz zlodějský? Ten, co kasíruje a nevyplácí, resp. vyplácí jiným? Buzeruje drobné umělce i podnikatele, byť na to třeba ani nemá právo? Bez okolků vyhrožuje a zneužívá neznalosti lidí? Podívejte se např. na iternetová fóra a něco si vyhledejte Googlem.. Pokud se váš přítel nejmenuje Petr Janda nebo Helenka Vondráčková, tak z OSY bude mít spíše osypky, než zisk *smich*

Co se týče nastavení práv na YT - je to hezká věc, ale na internetu platí jedno nepsané pravidlo: co tam sami dáte, k tomu už práva nemáte. Určitě se najde spousta lidí, kteří si hudbu/video jen přehrají a jsou spokojeni, ale když se jeden jediný rozhodne to vydávat za své nebo to trochu "poupravit", nenaděláte nic. Když se to někde objeví, můžete požádat o odstranění a pak se dlouhosáhle dohadovat o tom, kdo má práva, jestli je to opravdu vaše nebo odvozené z vaší tvorby atd. Výsledek nikdo nezaručuje. Dostupné = zneužitelné.

vecernicek*
02.10.15 08:41
hodnocení

děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]