Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

ŽL a pojistné, když nemám výdělek

Od: radmila* odpovědí: 3 změna:

Dobrý večer,

skončila jsem v zaměstnání na HPP ( zaměstnavatel zkrachoval ) a nyní nemám novou práci, zatím. Mám ŽL, ten jsem měla jako zálohu pro vedlejší činnost, kdyby se naskytla práce nebo brigáda, kde by ho vyžadovali. Ale výdělky z něj nemám a nejspíš mít v nejbližší době nebudu. Na úřad práce se hlásit nechci, mám možnost mít víc brigád do 300 hodin ročně, kde za mne tedy nebudou platit zdravotní ani sociální, jenom odvádět daň z příjmu. Ze sociálního jsem odhlášená s tím, že sice ŽL mám, ale nepodnikám a nevydělávám. Jak bych to měla udělat teď? Pozastavit ŽL? Protože si myslím, že by po mně automaticky chtěli takovou výši zdravotního pojistného, jako má platit OSVČ ( bez ohledu na to, jestli výdělek mám nebo ne ). Já bych si chtěla platit nižší sazbu jako fyzická osoba/občan nepodnikatel. Z těch brigád zase tolik nemám, takže každý ušetřená stokoruna dobrá. Mohl by mi, prosím, někdo poradit? Děkuji za každou radu.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

SVČ se ukončením zaměstnání změnila z vedlejší na hlavní.

Pozastavte živnostenské oprávnění.

Obávám se ale, že něco zaplatit budete muset (za jeden měsíc).

mot
hodnocení

2x
tim ze uz nemate hpp se vase vedlejsi cinnost stala automaticky hlavni, takze zalohy v plne vysi. takze bych pozastavil podnikani

radmila*
hodnocení

Děkuji mnohokrát! Myslela jsem si to tak... jsem ráda, že to teď vím jistě, udělám to tak.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]