Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bankovní převody pouze v pracovní dny

Od: beda* odpovědí: 13 změna:

Může mi někdo rozumně vysvětlit, proč bankovní převody mezi různými bankami probíhají pouze v pracovní dny? Snad se to celé odehrává elektronicky a nesedí tam nějaký "Franta", který to ručně přepisuje. Nebo snad ne?!

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

filip17*
hodnocení

0x

Protože přes víkend nefunguje clearing ČNB přes, který proudí veškeré mezibankovní převody, určitě tam musí být u toho i nějací lidé a dohlížet na to, a přes víkend se zkrátka nepracuje aspoň většina lidí ne.

Navíc je to už celkem zavedený standard snad odjakživa v celém světě.. Burzy jou přes víkend offline, devizový trh také, banky po celém světě také.

mate59
hodnocení

0x

Nefungují ani ve svátky,tedy ani dnes.Takže v pátek zadaný příkaz - peníze se připíšou na účet až v úterý.

hodnocení

0x

Snad je ještě běžné že s výjímkou pár nezbytných provozů se o víkendech a svátcích nepracuje stějně tak i banky!

isyn

Tím, že banky nepracují, si ale přicházejí na obrovské částky.

Dám příklad. Minulý týden ve čtvrtek večer jsem dal příkaz na převod peněz. Zaplacení části mé hypo. Oni už nepracovali, takže se čekalo na pátek. Dnes máme pondělí večer a peníze stále nemám na svém dalším účtě. Po víkednu máme totiž zase svátek.

Díky tomu, že jsem musel čekat, jsem chudší o 88Kč, než kdyby převod nastal okamžitě. A pokud vezmu v úvahu, jaké toky peněz v bankovnictví probíhají, tak každý den zadržování je dobrý byznys.

doplněno 28.09.15 21:05:

Já chápu, že je to dle zákona, a že peníze mi dojdou až úterý. Ale proč já mám být trestán, že někdo nedělá a přitom odeslané peníze již nemohu používat?

vydra

Ze zákona je D+1. Ve Vašem případě je musí být částka připsána nejpozději v úterý. To by člověk měl vědět. Ale jsou i takové banky, které pošlou peníze hned ráno a v cílové bance jsou ještě týž den.

Příklad: pošlu jako Vy, peníze z mBank do Air Bank. mBank je pošle do clearingového centra v pátek cca kolem 8 ráno a v Air Bank jsou ještě dopoledne, nejkratší dobu jsem zaregistroval cca 45 minut.

Druhý příklad: pošlu z Equa bank, ti ovšem zasílají peníze až ke konci pátečního dne, tudíž cílová banka si platbu z clearingového centra stáhne až následující pracovní den, tj. v tomto případě zítra ráno.

Tj. je nutné mít na paměti D+1, pokud to bude dřív, je to bonus.

doplněno 28.09.15 21:17:

No, asi je nutné toto chápat jako vlastnost. Některé banky D+1 dodržují striktně a pokud do toho vyjde víkend nebo svátky, je to holt v pytli. Podmínky jsou jasně dané.

sunset*

Vy nejste trestán za to, že někdo nepracuje. Ostatně problematika převodů je taková, že kvůli vašemu pohodlíčku (a za tu max dvacku, co platíte za převod) by mělo jít do práce několik set dobře placených lidí?

Vy jste trestán za ignoranci a nechávání převodu na poslední chvíli. A dobře vám tak.

hodnocení

0x

Asi ze stejného důvodu, proč převod trvá tři pracovní dny.

sunset*

Proboha, nelžete. Převod trvá maximálně D+1, tj. cca 36 hodin v té nejhorší kombinaci, cokoli nad to je porušení zákona.

Pošlu peníze v pondělí až večer (po uzávěrce své banky), ta je předá ke zpracování do ČNB následující prac. den a do banky příjemce přijdou ve středu. Je to podle zákona D+1 a přitom jsou to tři dny. Samozřejmě to není celých 72hodin.

sunset*

Hele, zcela přesně to je tak, že cílová banka musí po přijetí platby tuto identifikovat a připsat na cílový účet do konce pracovní doby v ten den.

Jestliže pojede příkaz v úterý ráno, tak v poledne nejdéle má cílová banka platbu a musí následovat přípis.

Je snad jediná vyjímka - pokud se ocitnete v podezření z kriminální činnosti.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj

Ony ty banky můžou i pracovat. Můžou mít i normálně otevřeno. Ale stejně tvé prachy nepošlou z tvého účtu do bankomatu. Možná spíš z jejich na ten tvůj. Možná by bylo zajímavé vědět, kolik jim to zdržení nadělá dalších peněz. Příklad. Je firma a má třeba účet u ČS. Mzdová účetní dá příkaz k převodu na účet zaměstnance včera a jemu jejich bankomat na pobočce pustí výplatu třeba v 16 hodin odpoledne. Párkrát jsem to u známé zjišťoval a dostala ji až v noci ve 23 hodin. To se taky nedá považovat za normální. Co je zvláštní, že do cizích bank to přišlo už o ten den dřív. Rakouská matka se asi takhle v Rakousku nechová, jako její tuzemská dcera. (firma).

doplněno 29.09.15 23:42:

Sunset, připsáno mohla mít dříve, ale bankouš jí to dřív nepustil.

sunset*

Nemohla mít připsáno ve 23 hodin, to je nesmysl. Vždy do konce pracovní doby v bance příjemce (obvykle 17:00) platba MUSÍ být připsána, cokoli jiného je porušení zákona.

sunset*
hodnocení

0x

Je to samozřejmě složitější, než si myslíte. U převodu asistuje jednak vlastní příjemce pokynu (dealer/úředník), někdo z oddělení Settlement, prakticky tam musí být někdo z účetního a někdo z Compliance (právníci). K tomu povinné pozice, celkem jen na odeslání 1 platby podílí nebo dohlíží minimálně 4 lidi, obvykle víc. K tomu zrcadlově stejně u banky příjemce a ČNB taky nedělá clearing zcela automaticky - používá vychytralé programy, které tipují podezřelé obchody a ty poté dohleduje patřičný úředník, případně hlásí podezření dál...

PS: Asi byste se divil, ale není to tak dávno, co KB používala na papírové příkazy postup:

- večer zaslání všech příkazů ze všech poboček do Ostravy

- v noci to tam Franta nadatloval

- až druhý den byla realizace převodu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]