Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vdychovani propanbutanu

Od: panokurka* odpovědí: 11 změna:

Ahoj,dneska jsme s rodinou vezli propan butovou bonbu (na vareni ) -mela byt prazdna ale neslo tim uzaverem otocit .Kdyz jsme jeli tak byl citit silny zapach a nez jsme tam prijeli tak jsme jeli asi 45 minut.Od te doby se citim unavenej ,trochu zmatenej a preskakuji mi myslenky*ee* (proto tenhle text bude asi trochu pomateny) .

Je mi 15 let,myslite si ze to muze byt od toho a jestli mi to muze nejak uzkodit, a vzit par let zivota*sok*?

Jestli jo co bych mel delat?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bruno*
hodnocení

2x

Vdechování propan-butanu není nějak zvlášť nebezpečné, pokud ovšem není přiš intenzivní.

Viz cs.wikipedia.org/...

Smrad je způsoben záměrnou odorizací plynu, tedy přidáním malého množství celkem neškodné, ale silně páchnoucí látky. Můžeš být v klidu.

asd1
hodnocení

2x

Vyvětrej se na čerstvým vzduchu. Jinak jestli ses neotrávil ani vám to nevybouchlo v autě tak se nic nestalo.

jabraka*
hodnocení

1x

Butan má sám od sebe charakteristický zápach,není potřeba ho podporovat jiným pachem.Tento proces se prováděl u svítiplynu,který byl v podstatě CO a tudíž velmi jedovatý a bez barvy a zápachu.Proto se do něj přidávalo 0,1% merkaptanů,velmi páchnoucí substance,která upozorňovala na únik a možnost otravy.

JABRAKA

isaze

Propan i Butan jsou prakticky bez zápachu. Aspoň to dostupné zdroje. např. wikipedia a další

majsterjoe*
hodnocení

0x

Jo,

Co dělat? Trávit na čerstvém vzduchu více času, ať se plíce čistí. Tedy ony se čistí i tak, ale čerstvý vzduch nikomu neublíží, že jo.

doplněno 01.11.15 20:09:

i dnešní večeře ti mohla rok z tvého života ukrojit.

Citace wiki:

Inhalace butanu může způsobit euforii, ospalost, narkózu, asfyxii, srdečnúčinky[3]. arytmii a omrzliny. Může dojít i k smrti způsobené asfyxií a fibrilací komor.

panokurka*
hodnocení

Co jo?,ze mi to muze vzit par let zivota?*plac*

bruno*
hodnocení

0x

Ano, a odorizuje se kvůli nebezpečí výbušné směsi se vzduchem při úniku.

majsterjoe*

Bruno, ty tvrdíš, že vdechování butanu není nebezpečné, já tvrdím že je. Oba názory tdy lze vyhledat na jednom odkaze z wikipedie?

jabraka*

Toto tvrzení je dvojsečné.Samotná aspirace butanu není škodlivá do určité koncentrace.Pak působí dusivě,protože plíce nedostávají dostatek kyslíku.Je to podobné při zvýšené koncentraci oxidu uhličitého.Ten dokáže ve zvýšené koncentraci ve vzduchu usmrtit práve tím,že pak vzduch obsahuje až příliš malé procento kyslíku.

JABRAKA

bruno*

majsterjoe: taky jsem psal pokud ovšem není přiš intenzivní.

hodnocení

0x

Pokud jsi při tom neztratil vědomí, tak by ti to nic udělat nemělo dlouhodobě ani krátkodobě, propan a butan se nevstřebávají a nejsou toxické. Můžeš jím mít trochu "ucpané" plíce, protože má větší hustotu než vzduch a drží se dole. Lehni si na něco šikmého hlavou dolů a zhluboka dýchej, vydýcháš co zbylo v plicích a bude to zas dobré.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]