Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat jestli až mi bude 18 let a budu mít nějaké peníze napsané na sebe a půjdu do nějakého podnájmu, jestli když budu studovat tak jestli rodiče jsou zákonem povinni mi platit výživné i když jsem se od nich odstěhoval a jediný co jsi platím ta je bydlení. Děkuji přdem za dobré rady
Tu otázku by bylo potřeba trochu doplnit. Především to, zda už máte učební obor a nebo nějakou školu ukončenou, případně zda jste školu neukončil v průběhu studia. Není ani jasná poznámka - budu mít nějaké peníze napsané na sebe. Znamená to, že si chcete vydělávat a při tom studovat? Hodnotím, že se chcete osamostatnit. Ale rodiče platí výživné ze zákona do té doby, dokud se "dítě" připravuje na budoucí povolání. Tak je důležité posoudit, jak je to ve Vašem případě. Ale co je podle mého názoru důležité a potřebné - měla by to především být dohoda s rodiči a jejich dobrá vůle Vám finančně pomáhat. Jinak se přikláním k názoru, že když se chci osamostatnit, mělo by se to vyzkoušet se vším, co k tomu patří.
Zde ještě malé doplnění o odpověď k obdobnému dotazu:
Zákon o rodině nijak nespojuje trvání vyživovací povinnosti rodičů k dětem s věkem dítěte. Dosažení zletilosti dítěte tedy nemá pro vyživovací povinnost žádný význam. Podle zákona vyživovací povinnost trvá do té doby, než je dítě samo schopno se živit. Na jedné straně tedy u dítěte, které v 16 letech opustí školu s tím, že dál už studovat nebude, vyživovací povinnost zanikne, protože dítě studovat nechce a může se tedy samo živit, nejlépe prací. Na druhou stranu ale u dítěte, které bude do 24 let studovat vysokou školu, bude vyživovací povinnost trvat až do ukončení studia, protože dítě se ještě stále připravuje na budoucí povolání a není tedy schopno se plnohodnotně samo živit. Jestliže tedy děcko nestuduje a nic (např. zdravotní problémy) mu nebrání v tom, aby se samo živilo, vyživovací povinnost již zanikla a není třeba výživné platit. Vyživovací povinnost zaniká ze zákona, tedy není třeba, aby ji rušil soud. Pouze v případě, že by ukončení plateb výživného vyvolalo nějaké konflikty, je lepší u soudu žalovat o zrušení povinnosti platit výživné.
Dobrý den,
po právní stránce máte nárok na výživné od rodičů, dokud se soustavně připravujete na budoucí povolání, pokud se tedy neoženíte a nepřebere vyživovací povinnost manželka. Toto výživné můžete vymáhat i soudně.
Ovšem z morálního, etického hlediska má tato otázka velmi podivný nádech...
Sice neodpovím na Vaši otázku, ale přesto si dovolím reagovat:
Fascinuje mne, jak dnešní mládež nutně potřebuje být FREE, současně by ale chtěla, aby Ti nechápající a staromódní rodičové ten free život sponzorovali...
Proč dnes hledá tolik lidí u druhých především povinnosti , zatímco u sebe pouze práva?
Dokud budeš studovat, tak by ti měli rodiče výživné platit (alimenty se přece platí, dokud sítě studuje, ne do dosažení plnoletosti). Ale to ti (samozřejmě záleží na domluvě s rodiči) pokryje nejspíš sotva nějaký skromnější podnájem. A co jídlo, doprava, náklady na školu, na sport, na pivo...? S tím vším musíš počítat. Takže počítej s tím, že budeš muset chodit na brigády. Věř tomu, že vím, o čem píšu...
Tvůj dotaz jsem si přečetla několikrát, ale přesto stále nechápu jak myslíš, že až budeš mít nějaké peníze napsané na sebe. Kdo ti je a jak napíše na tebe? Nemyslíš tím to, že ti rodiče šetří a až budeš mít 18 roků, tak ti je dají? Uvědomuješ si, jaké nesmysly si maluješ? Rodiče ti nemusí dát nic, musí ti však platit výživné. Neříkej mi, že jsi takový grázl, že bys to tak chtěl. Ikdyž by pro ně bylo daleko snadnější, protože je dnes stojíš mnohem více.
A všecko dělají z lásky k tobě. Až ti bude 18, budeš dospělý a měl by ses tak začít chovat.
Myslíš si, že když se odstěhuješ, budeš na tom lépe? Dokážeš si spočítat, jaké jsou životní náklady? Proč si myslíš, že pracující lidé tak tak vyjdou?
Budeš si moci dovolit pořídit si ledničku, pračku, atd.? Myslíš si, že ti je do podnájmu dá někdo z dobroty srdce? Za pár peněz nájmu? Proč by to dělal? Takhle tě hýčkají pouze rodiče. Začni uvažovat fakt jako dospělý!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.