Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, již druhým rokem nakupuji na Aliexpress.com. Zaujala mě i stránka Alibaba.com, kde se dá za lepší ceny nakoupit dané zboží ve velkém. Jen se pořád snažím vyznat se v poštovném. Jejich min. počet kusů jsem pochopila, už mi byla i zaslána nabídka a teď k cestě balíčku...
U zboží je vždy napsáno FOB price...+ cena v USD - FOB jsem si vygooglila, že je "free on board" - "Při této metodě je výrobce zodpovědný za výrobu a doručení zboží do vybraného čínského přístavu, odkud je zboží lodí přepravováno do některého z evropských přístavů...
otázka:
1.) je to tedy tak, že např. u Alibaba.com, dopraví zdarma prodejce zásilku do dohodnutého přístavu, balík nalodí a potřebné dokumenty mi zašle, abych mohla já, prostřednictvím jiné firmy, si balík nechat dovézt?
2.) Jestliže je bod 1 správně, já tedy s potřebnými papíry kontaktuji nějakou firmu, která přepravu zajišťuje i do ČR a oni se o balíček za poplatek postarají a doručí ho na uvedenou adresu?
3.) Jednalo by se o menší zásilku - tak do 4kg, žádná paleta nebo tak, rozměry max. 60x60cm a místo nalodění Shenzhen...mátě zkušenosti s poštovným u podobných zásilek? Nemám vůbec představu, dosud jsem na Aliexpressu nic neřešila. Vše bylo Freeshipping...
4.) Máte zkušenosti s přepravní společností? - levná a spolehlivá? Poslala jsem zatím poptávku na DHL ale to bude asi jedna z dražších že?
Předem moc děkuji za odpovědi
U malých zakázek nemá cenu se zabývat alibabou, levněji to samé seženete na ebay...
Co se týče FOB dopravy, tak to platí pouze v případě námořních zásilek. Takže ten Váš 4kg balík nikdo tak posílat nebude, a když tak jako sběrnou zásilku a budete čekat na naplnění nějakého kontejneru. Pak Vás bude kontaktovat přepravní společnost (kterou nevybíráte vy, ale odesílatel) abyste doložila potřebné dokumenty, zaplatila manipulační a přístavní poplatky, clo, clení, dph a dopravu po evropě. pak teprve Vám balík doručí.
U zásilky cca 1t (hodnota 28tis) vychází všechny poplatky cca na 13800,- takže cca 31,-kč/usd. (u malé zásilky to bude ještě víc, protože se více projeví paušální ceny)
.
Pokud opravdu trváte na alibaba a nechcete pomalou námořní dopravu, tak volte zmíněné DHL, stejně o moc víc možností nemáte.
Tak nějak jsem si myslela, že můj 4kg balík, byť se 100ks bude na prd, ale doufala jsem no...
Zůstanu na Aliexpressu, tam při větším množství je cena někdy nepatrně větší a balíček s freeshipping, až k patě domu, je příjemné ulehčení práce. Děkuji za info.V budoucnu třeba využiji pro větší zásilky...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.