Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Potíže se slinivkou a dieta

Od: beatamono odpovědí: 7 změna:

Dobrý večer,

už přes rok mne trápí bolesti v levém podžebří, někdy hodně značné, s pocitem na zvracení a přechodem i napravo. Mám také průjmy a nafouklé břicho. Vloni na CT slinivky a břicha mi nic nezjistili, nicméně problémy pokračují a zintenzivněly. Skoro už se bojím cokoliv sníst. Mám stále zvýšenou lipázu a někdy i amylázu, teploty. Mám dva dotazy: a) nevíte o nějakém opravdu dobrém gastroenterologovi v Praze, Středočeském kraji, v Brně, Zlínském kraji? A za b) nevíte o nějaké stránce, kde bych si mohla podle informací tam sestavit jídelníček při potížích se slinivkou? A myslíte, že pokud na CT nic nebylo, že nemůžu mát nádor? Prý je slinivka dost nevhodně uložená a obtížně se zobrazuje...

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bejbicka
hodnocení

4x

Něco ke slinivce, protože mne také zlobí /chronický zánět/. Ve zdravé výživě mi dali Slinivkový čaj od Grešíka a Karmelitánské kapky. Obojí po jídle, tak to střídám. Po nich celkem úleva. Než absolvuji vyšetření, mám vynechat smažené, tučné, kafe, alkohol, uzeniny, zrající a tučné sýry, krémové zákusky, čokoládu,majonézu, vajíčka opatrně jen jako součást pokrmů ...Mám každé sousto dlouho žvýkat...A co jíst: Kromě kaší od bramborové po ovesnou či jáhlovou, noky,rýži,rohlíky, těstoviny, dušenou a vařenou zeleninu např. květák, mrkev,špenát, dýni,hrášek. I salát, i rajskou polévku.. Doporučená masa : krůta, králík,kůzle, netučné ryby. Podmáslí,tvaroh a netuč.sýry, Ovoce skoro všechno i ovocné tvarohové knedlíky.Tuk jen málo a to rostlinný olej.Placky skoro nasucho. A jíst menší porce a nejíst na noc!

beatamono
hodnocení

Děkuji moc, nějaká taková pravidla jsem potřebovala znát. U doktora mi nic neřekli ani nedali léky.. Zajdu nejspíš jinam.

To maso mě dostalo.. Krůtu a králíka si těžko sama udělám a kůzle koupím kde, prosím? V neděli v Babicových dobrotách vařili králíka dovezeného až z Číny. To tu nemáme králíky nebo co? Zajímala by mně cena, když je to až z Číny. Nebo radši ne. Budu asi vegetarián. Jinak je dobrý Pangron 2000 po těžším jídle, pro paní tazatelku.

doplněno 29.09.15 19:00:

Pardon, Pangrol 20 000 se to jmenuje přesně.

uska*

Krůtu nebo králíka si těžko sama udělám - vždyť jsou běžně k dostání v potravinových řetězcích. Prodávají se celé nebo jen kytky, je z čeho vybírat. Dnes jsem četla akci v Lídlu. Kůzle si můžete koupit od soukromníka, převážně před velikonocemi, inzerátu je hafo.

hodnocení

1x

Jestli vaše potíže byly už před rokem, podle CT by se to určitě zjistilo.Chodit rok se zánětem slinivky, no nevím.Přesto si přečtěte toto a také hlavně diskuzi, stejně postižených: nemoci.vitalion.cz/zanet-slinivky/. Jsou tam všechny odpovědi na vaše otázky.V každém případě nové vyšetření neodkládejte,zahráváte si z ohněm. Moje teta zánět slinivky měla a pokud si pamatuji,tak celý jeden rok měla přísnou dietu,absolutně bez tuku,vše připravované na vodě a žádný alkohol.

hodnocení

0x

Bohužel, české zdravotnictví funguje tak, že když ti nepomůže doktor A, musíš prostě jít za doktorem B, C atd. CT by nádor určitě zobrazil. Řekl bych, že v tomhle případe budou cennější ty krevní rozbory než zobrazovací metody. Může to být nějaký chronický zánět. Slivnika je funkčně dost propojená se žlučníkem a žlučovýma cestama a samozřejmě játry, takže i tady bych se díval.

hodnocení

0x

Zkuste nemocnici na Homolce, jsou tam dobří doktoři na gastru. Chodím tam k jedné doktorce, ale jestli je dobrá nebo výborná, to nedokážu posoudit. Zkrátka pomůže. Ale je dlouhá čekací lhůta po objednání. Kde není?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]