Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, můžete mi prosím poradit s mým pracovním (finančním) problémem? Pracuji nyní na HPP s čistým příjmem ca. 19.000,- (žádné odečítatelné daně). Mám nabídku na místo jako OSVČ s měsíční fakturací 40.000 ,- případné premie cestovné autem práce/domů (denně ca. 60 km). Spočítal jsem si, že bych v celoroku měl zůstat s vyšším čistým příjmem ca. 10.000,- než jako nyní v HPP. Bral jsem paušální odpočet daně 60%. Spočítal jsem si to dobře? Díky moc za odpověď
Pokud by jste měl fakturovat jen 40.000,- Kč měsíčně, je to poměrně málo. Berte v úvahu, že si budete muset platit nadstandardní pojištění. Co kdyby se s Vámi něco stalo? Samozřejmě nevím, zda-li máte rodinu a tak. Dále, jak tady psal některý z kolegů, jako zaměstanec máte 1 měsíc dovolené, jako OSVČ nic. Je toho podstatně víc.
Osobně bych to na OSVČ viděl min. na 60.000,-Kč/měs., ale stejně podnikat jako OSVČ není moc perspektivní. Nejlepším řešením je asi založit si vlastní s.r.o. a v té sám sebe zaměstnat. I když vezemete v úvahu dvojí zdanění, tak to daňově a odvodově vychází téměř stejně, ale zůstanou Vám veškeré požitky zaměstnance.
Vůbec už nemluvím o tom, že OSVČ ručí za závazky veškerým svým majetkem. Pozor! Závazek neznamená pouze stav, kdy někomu nezaplatím a dlužím, jsou to závazky i z titulu odpovědnosti za škodu, atd.
Po letitých zkušenostech zastávám názor, že podnikat v ČR jako OSVČ je vysoce riziková záležitost, která za to málokdy stojí.
Dovolte mi říct svůj názor na Váš problém. Já osobně bych ještě hodně zvážila změnu na OSVČ. U HPP počítáte s čistým příjmem, ale předpokládám, že máte ještě od zaměstnavatele další výhody. Obvykle to jsou stravenky, životní nebo penzijní pojištění, mobil, někdy i k dispozici služební auto, příspěvek na dovolenou. A co je v dnešní době důležité, pracovní poměr na dobu neurčitou. Nevím, jak si na tom stojí Váš zaměstnavatel, ale to je potřeba také zvážit. V případě organizačních změn a výpovědi pro nadbytečnost máte nárok na odstupné. Jak říkám, záleží to na kvalitě a solidnosti současného zaměstnavatele. Kdo Vám na novém místě bude garantovat stálou práci? Dostanete písemnou objednávku na delší období - řekněme rok nebo dva? Asi těžko. Navíc si myslím, že šikulka si najde důvod, jak objednávku zrušit. Takže není to jenom o platu, ale je třeba zvážit i ostatní výhody a nevýhody. Samozřejmě, že záleží i na typu práce, kterou vykonáváte. Já bych si to hodně moc rozmýšlela, to mi věřte. A co jsem tak slyšela, že na nás chystá Janota, ještě bych počkala. Ale samozřejmě, že je to Vaše rozhodnutí.
Moc bych Vám přála, ať se rozhodnete dobře!
moc vám všem děkuji za vaše cenné názory. Situace u mého zaměstnavatele není zrovna perspektivní, smlouva na dobu určitou se stálým prodlužováním (právnicky si to firma ošetřila), bez nových zakázek. Jsem si vědom všech úskalí práce na živnost. Věřím ale, že díky této nové pracovní zkušenosti, budu pak mít co nabídnout budoucím zaměstnavatelům. Ať už na osvč nebo hpp Pěkný večer...
Fondere, držím pěsti, ale chci varovat ještě před jednou věcí - nejen žádná placená dovolená, ale žádná dovolená. Já jsem OSVČ v podstatě co jsem začala pracovat, což je teď cca 10 let (i když sem tam jsem to prokládala kratšími zaměstnáními, menšími úvazky apod.), a nepamatuju, kdy jsem měla normální dovolenou - v podstatě nikdy. Přesně jak píše Lidka - o zakázky je nouze, nikdy nevíte, kdy to může být Vaše poslední, takže ať jedu kamkoliv, notebook s sebou a někdy se dovolená stejně zvrhne v martyrium a psychické vypětí...jenže odmítněte to, když si pak najdou někoho jiného, že? Zvažte třikrát. Já miluju svobodu a v tom je OSVČ dobrá věc - nedrží Vás na jednom místě od 8 do 17. Přesto má svá velmi nepříjemná úskalí. Tak jako tak držím pěst k dobrému rozhodnutí
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.