Dobrý den, sousedka urezala nás strom , který rostl v rohu naší zahrady. Neinformovala nás a dnes jsme našli 3 metry stromů položeny na naší merunce, ktera díky tomu přišla o 4 metry sve větve. Důkazů Máme dost, že to byla ona. 1. Nikdo z nás to nebyl, 2. Rez je z jejího úhlu, 3.třísky jsou na její zahradě. Reseni: Nechat ji na plote vzkaz a nebo jednoduše ji to hodit zpátky na její pozemek. Vůbec se s ni nebavíme a minulý rok její manžel přes plot bouchál našeho králíka tyčí. Prý ho nechce u svého pozemku a steka na něho jejich pes, který muže dostat z toho infarkt. Strom tam rostl už 20 let a nikdy si na něho nestezovali. Jak by jste se zachovali?
Sousedka má oporu v Obč. zákoníku § 1016 (1) Plody spadlé ze stromů a keřů na sousední pozemek náleží vlastníkovi sousedního pozemku. To neplatí, je-li sousední pozemek veřejným statkem. (2) Neučiní-li to vlastník v přiměřené době poté, co ho o to soused požádal, smí soused šetrným způsobem a ve vhodné roční době odstranit kořeny nebo větve stromu přesahující na jeho pozemek, působí-li mu to škodu nebo jiné obtíže převyšující zájem na nedotčeném zachování stromu. Jemu také náleží, co z odstraněných kořenů a větví získá. (3) Části jiných rostlin přesahující na sousední pozemek může soused odstranit šetrným způsobem bez dalších omezení. Ovšem mohla se s Vámi dohodnout dopředu, požádat Vás o ořezání. Určitě byste řezal šetrněji. Zkuste jí říci, že klidně na požádání upravíte další stromy, které ji případně působí škodu nebo jiné obtíže. Podotkněte, že byste neradi přišli opět o část meruňky nebo jiného stromu, jako teď. Dvacetiletý strom už může poměrně hodně stínit jejich zahradu. Chodili jste k sousedům hrabat listí spadlé z větví toho stromu na jejich zahradu? Ono někdy se pohár trpělivosti naplní. I přeteče...
Záleží na Vás - chcete přitvrzovat špatné sousedské vztahy? vše se Vám 2x vrátí, protože budou vymýšlet další nové způsoby jak Vám to vrátit..Naši sousedi s kterými jsme naštěstí zadobře dělají sousedům z druhé strany vyslovené peklo.. Nekteří lidi nestojí ani za to se na ně vztekat, prostě pro mě neexistují.
doplněno 26.09.15 02:29:
Ahoj Sepi, já jen vidím, jak se ta škodolibost neustále stupňuje.. začalo to kouřem z komínu, pak otsříhaný větve, podrytý záhony, vymlácený okna... Vyrytej záhon - na střídačku... nechápu, že to někomu stojí za to..
No jo, ale co udělá příště? Pokud bych s ní byla už hodně na kordy, a vznikla by mi škoda, tak volám policajty k sepsání škody, a zjištění pachatele. Přeci je to můj majetek!
Asi jsem to špatně pochopil, ale proč by jste měli Váš strom házet jí na zahradu? Nebylo to tak, že něco rostlo k nim na zahradu a to oni uřezali? Pokud to chcete řešit, můžete se s nimi soudit, sice to asi ve finále vyhrajete, ale otázkou je, jak dlouho bude trvat soud a kolik Vás to bude stát peněz.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.