Nejste přihlášen/a.
Co dříve znamenal trest odnětí svobody zostřený tvrdým ložem?
Cituji: U některých trestů vyměřil soud kromě pobytu ve vězení také tzv. tvrdou loži. Dle tehdejšího trestního zákonu šlo o toto: "Zostření vykázáním tvrdého lože záleží v tom, že se obmezí trestanec na pouhé desky, což díti se smí jen ve dnech ne nepřetržitě za sebou jdoucích a ne častěji než třikrát v týdnu."
Zajímavá informace. Trochu mi ale vadí (ne u vás, ale přímo v zdroji) , že nevím, jestli šlo o tvrdou loži nebo o tvrdé lože. Podle formulace citace bych se přikláněl k tomu druhému, jednak tado část vypadá autentiřněji a jednak mi to přijde i logičtější.
Touhle poznámkou sesamozřejmě nedotýkám podstaty informace.
Já bych se přidal, co to znamená mokrej lajntuch? A že někdo dostal kasárníka? Taky to bylo něco s trestem.
kasárník → snad domácí vězení
mokrej lajntuch (prostěradlo) → snad fyzický trest
(ale jista si nejsem)
Ke Kasárníkovi říká wikislovník toto:
kasárník: význam
(slangově, ve vojenství) zákaz vycházek
"Vy lumpové, padouchově, neřádi, hyeny skvrnitý, tak bych vám chtěl kvůli tomu psovi všem napařit ajnclíka, rozsekat vás na nudle, postřílet a udělat z vás kapra namodro. Abyste ale věděli, že vás nebudu šetřit, dávám vám všem na čtrnáct dní kasárníka."
synonyma: zaražené vycházky, zarach, zaražené prdy. pokojník
Tedy domácí vězení je blízko, i když možná to není úplně stoprocentně přesně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.