Nejste přihlášen/a.
Potřeboval bych radu. Co dělat pokud člověk bere důchod (chodí si pro něj na poštu) a měl by být hospitalizován (psychiatrie). Jde dát nějak plná moc někomu jinému? Nebo jak by se mohlo/mělo postupovat? Díky
Důchod lze vyplácet i jiné osobě, a to: manželce, manželovi pokud prokazatelně žijí v jedné domácnosti a pokud nebyl jako příjemce předem vyloučen (vyloučena); zákonnému zástupci osoby; ošetřující osobě.
Nejjednodušší způsob je zajít na poštu a nechat důchod přeposílat majiteli přímo do nemocnice.
doplněno 24.09.15 20:23:jofa - v čem se mýlím? duchodspravne.cz/...
doplněno 24.09.15 22:19:Tazatel se ptal, zda je to možné, já tvrdím, že ano. Netvrdím, že je to jednoduché vyřídit přes veškerou úřední taškařici.
uska: Mýlíte se. Jestli tak nějaký pošťák činí a předává důchod jiné osobě, dělá to svévolně a podstupuje riziko možných následků.
doplněno 24.09.15 20:39:Dva měsíce jsem běhal od pošty k ůřádům, abych mohl převzít důchod mé matky, která byla na LDN a nebyla schopna ani podpisu. Žádná plná moc ani to, že jsem se o ni před tím staral, nezabralo nic. Jedině dlouhé vleklé řízení o nemožnosti nakládání z pěnězi, neschopnost správného podpisu a určení opatrovníka by asi vedlo k úspěchu. Vyřešilo se to založením účtu u pošty.
Usko, máte částečně pravdu, ale má ji i jofa.
Loňská praxe - když už maminka neudržela propisku a neuměla se podepsat, dávaly mi listonošky její důchod na můj falešný podpis. Věřily, že maminka žije, a já se roztřeseně podepsala jejím jménem. Pak jsem se rozhodla, že dál už podvádět nebudu, a požádala jsem úřední cestou o řádné a institucemi schválené přebírání maminčina důchodu. Něž se to po mnoha měsících vyřídilo, maminka umřela. Takže ano, jde to, ale je to strašlivě zdlouhavé vyřizování. A to jsem měla na na dvou úředních místech své dobré známé.
Pro ty z nás, kteří nechceme nikoho obtěžovat, případně ani nikoho vhodného nemáme, je optimální zřídit si běžný účet, kam chodí důchod automaticky. Je možno si zvolit i přímé inkaso pro stálé platby, takže není ani starost o to, zda budou včas zaplaceny složenky. Možností je celá řada, podobné služby nabízí snad každý peněžní ústav...
Lujsi, tak jsem se na to podívala a u ERA Poštovní spořitelny platím měsíčně : 8,- za vedení účtu; 16,- za transakce; 10,- za platební kartu = celkem 34,-. Odpadají zase ale poplatky za složenky, takže škodná evidentně nejsem. Už bych to neměnila, nakupuji všechno z pohodlí domova a o nic se nestarám. Někteří z nás důchodců už musí vážit každý krok...
Patronko: a co když nechci platit nějaký bance nehorázný měsíční poplatky za vedení účtu, transakce a podobně?.?.?
doplněno 24.09.15 19:02:Kimbo: ale většina bank(možná všechny) který nabízejí vedení účtu zdarma má v podmínkách že na tom účtě musí přistát minimálně 15 tisíc měsíčně což určitě není dělaný pro důchodce.
lujs - kimba vám vyjmenoval jen některé BEZPOPLATKOVÉ banky, tudíž, že nezaplatíte ani kačku. Uvařte si kafe a čtěte zde uvedený ceník např. FIO banky a budete v obraze.
Jo a už vidím jak moje skoro 80 letá maminka komunikuje na kompu s bankou, trochu rozumu, to je ale taškařice ,,,,,,,,,pro lidi z vesnice kde není bankomat ani pošta...a jediné spojení se světem je ten pošťák, co donese poštu a důchod...to si bohužel neuvědomují ani ti co o tom rozhodují, za každou cenu se chovat tržně což v tomhle absurdistánu a moderni jako demokracii znamená nedělat lidem službu, ale zrušit pošty a kálet na lidi...
Člověk, který zvládne pracovat s PC, orientovat se v internetu,
najít si vhodnou poradnu a zeptat se,
pravděpodobně zvládne i zadat pár trvalých příkazů v internetovém bankovnictví.
_____
Znám lidi ve věku 75 i více, kteří to běžně zvládají.
Ovšem začínat s PC v 80 letech by už nemuselo být snadné...
Dobře, jen by mě zajímalo zda ti orientovaní jsou z vesnice či města a co celý život dělali za profesi...
Odkud jsou mí známí, ani jejich profese nejsou podstatné.
Podstatné je, že většinu uvedeného zvládá tazatel...
Ivzes, to máš sice pravdu, ale co když k tomu jeho maminka nedala a teď už třeba ani nemůže dát souhlas? On, i když jejií syn, sám nemůže rozhodovat o tom, kam bude důchod jeho matky přeposílán. Fakt jsem to zažila, vím o čem mluvím. Ono je to možné teoreticky, ale v praxi je to nemožné. Nebo skoro nemožné. Než se to nějak vyřeší, většinou je dotyčný mrtvý.
doplněno 26.09.15 10:53:Ivzes, to nevadí. Já to také smotala dohromady. Ale věděla jsem, že tazatel se ptá na někoho, kdo bude hospitalizován. On dal stejně moc málo informací a proto jsme všichni začali tak trochu dedukovat a lovit ve vlastních, podobných zkušenostech.
Suzymon,
nejde o Juovu maminku (ostatně i já píšu, že začínat s PC v osmdesáti by bylo těžké),
ale o tazatele, u něhož vzhledem k tomu, že nás zde našel a zeptal se tu,
předpokládám dovednost práce s PC i orientaci v internetu.
____
Internetové bankovnictví není o moc náročnější, případně s trvalými přílazy může někdo pomoci. Příkazy stačí nastavit jednou a pak jen občas zkontrolovat, jestli platby odešly, včas, případně po ročním vyúčtování změnit výši záloh (jednou za rok).
Po dobu hospitalizace by mělo stačit nechat běžet obvyklé trvalé příkazy – nájemné, zálohy za energie, případně i paušál za telefon/internet – prostě pravidlené platby. Ostatní se dá dořešit po skončení hospitalizace.
Internetové bankovnictví má i pro seniory (ne-li právě pro ně) výhody v tom, že nemusí nikam chodit se složenkami, stát frontu, převody bývají levnější (u některých účtů i úplně zdarma), za složenky musí platit, ... A navíc není téměř nutné něco hlídat, banka nastavené termíny ohlídá za majitele účtu
_____
Vstoupila jsem do "rozjeté diskuze" a zareagovala na Luise (placení za vedení účtu) a na Jua (staří lidé a PC + ibanking).
Pravděpodobně jsem diskuzi zamotala víc, než bylo zdrávo, omlouvám se.
Ale s původním dotazem to podle mne souvisí také – i kdyby se nepodařilo vše vyřešit pro tuto hospitalizaci, může ibanking pomoci v řešení budoucích situací.
To samé mne také napadlo. Jak by mohla maminka, která leží někde v nemocnici sama komunikovat se svou bankou přes interbanking? I kdyby toho byla schopná před svou hospitalizací. Tak k čemu by jí ten účet byl, když by její syn stejně nemohl jejími penězi asi disponovat. Jistě by to šlo vyřídit předem, v době kdy byla maminka zdravá, ale on na tohkle každý hned nepomyslí a staří lidé už vůbec ne. Měla jsem něco podobného s mojí maminkou. Také jí důchod nosila pošťačka a vyvstaly problémy, když se ocitla na LDN a už bylo pozdě "bycha" honit. V mém případě to ale netrvalo dlouho, zemřela krátce poté...
Píšete, že ten člověk bude hospitalizován na psychiatrii. Tak co se napřed zeptat na důchodovém oddělení. Jednoduše vysvětlit případ a zeptat se na postup. Určitě Vám oni odpovědí přesně, co budou od Vás potřebovat k tomu, aby důchod dotyčné osoby chodil třeba na Váš účet. Já bych šla rozhodně a stoprocentně přímo ke "kováři". Za zeptání nic nedáte a jestli nějaká možnost je, tak Vám ji řeknou.
Není možné, aby důchod šel na jiný účet než přímo na účet důchodce nebo jeho manžela (manželky). Pouze v případě zbavení svéprávnosti lze důchod zasílat na účet opatrovníka.
Vlastní zkušenost, ale z r. 2013. Požádala jsem sociálku o určení zvláštního příjemce důchodu, lékař k tomu vydal potvrzení, že příjemce důchodu není schopen ho přijímat a hospodařit s ním z důvodu zdravotního stavu, sociálka mě určila tím příjemcem a na správě sociálního zabezpečení pak zařídili další, důchod pobírám normálně na svůj účet a nejsou problémy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.