Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Důchod a hospitalizace

Od: zz odpovědí: 23 změna:

Potřeboval bych radu. Co dělat pokud člověk bere důchod (chodí si pro něj na poštu) a měl by být hospitalizován (psychiatrie). Jde dát nějak plná moc někomu jinému? Nebo jak by se mohlo/mělo postupovat? Díky

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

samozřejmě že to jde - napsat plnou moc, ve které specifikujete, že opravňuje toho a toho k vyzvednutí důchodu, a podpis nechat ověřit u notáře nebo na matrice

uska*
hodnocení

0x

Důchod lze vyplácet i jiné osobě, a to: manželce, manželovi pokud prokazatelně žijí v jedné domácnosti a pokud nebyl jako příjemce předem vyloučen (vyloučena); zákonnému zástupci osoby; ošetřující osobě.

Nejjednodušší způsob je zajít na poštu a nechat důchod přeposílat majiteli přímo do nemocnice.

doplněno 24.09.15 20:23:

jofa - v čem se mýlím? duchodspravne.cz/...

doplněno 24.09.15 22:19:

Tazatel se ptal, zda je to možné, já tvrdím, že ano. Netvrdím, že je to jednoduché vyřídit přes veškerou úřední taškařici.

jofa*

uska: Mýlíte se. Jestli tak nějaký pošťák činí a předává důchod jiné osobě, dělá to svévolně a podstupuje riziko možných následků.

doplněno 24.09.15 20:39:

Dva měsíce jsem běhal od pošty k ůřádům, abych mohl převzít důchod mé matky, která byla na LDN a nebyla schopna ani podpisu. Žádná plná moc ani to, že jsem se o ni před tím staral, nezabralo nic. Jedině dlouhé vleklé řízení o nemožnosti nakládání z pěnězi, neschopnost správného podpisu a určení opatrovníka by asi vedlo k úspěchu. Vyřešilo se to založením účtu u pošty.

Usko, máte částečně pravdu, ale má ji i jofa.

Loňská praxe - když už maminka neudržela propisku a neuměla se podepsat, dávaly mi listonošky její důchod na můj falešný podpis. Věřily, že maminka žije, a já se roztřeseně podepsala jejím jménem. Pak jsem se rozhodla, že dál už podvádět nebudu, a požádala jsem úřední cestou o řádné a institucemi schválené přebírání maminčina důchodu. Něž se to po mnoha měsících vyřídilo, maminka umřela. Takže ano, jde to, ale je to strašlivě zdlouhavé vyřizování. A to jsem měla na na dvou úředních místech své dobré známé.

jofa*

bimbam: Ano máte pravdu. teď jsem to dopsal pro usku.

patronka*
hodnocení

0x

Pro ty z nás, kteří nechceme nikoho obtěžovat, případně ani nikoho vhodného nemáme, je optimální zřídit si běžný účet, kam chodí důchod automaticky. Je možno si zvolit i přímé inkaso pro stálé platby, takže není ani starost o to, zda budou včas zaplaceny složenky. Možností je celá řada, podobné služby nabízí snad každý peněžní ústav... :)

doplněno 24.09.15 21:58:

Lujsi, tak jsem se na to podívala a u ERA Poštovní spořitelny platím měsíčně : 8,- za vedení účtu; 16,- za transakce; 10,- za platební kartu = celkem 34,-. Odpadají zase ale poplatky za složenky, takže škodná evidentně nejsem. Už bych to neměnila, nakupuji všechno z pohodlí domova a o nic se nestarám. Někteří z nás důchodců už musí vážit každý krok...:(

Patronko: a co když nechci platit nějaký bance nehorázný měsíční poplatky za vedení účtu, transakce a podobně?.?.?

doplněno 24.09.15 19:02:

Kimbo: ale většina bank(možná všechny) který nabízejí vedení účtu zdarma má v podmínkách že na tom účtě musí přistát minimálně 15 tisíc měsíčně což určitě není dělaný pro důchodce.

uska*

lujs - kimba vám vyjmenoval jen některé BEZPOPLATKOVÉ banky, tudíž, že nezaplatíte ani kačku. Uvařte si kafe a čtěte zde uvedený ceník např. FIO banky a budete v obraze.

fio.cz/...

@luis: V takovém případě stačí vybrat vhodnou banku, např. FIO, Airbank, M-Bank ... a jsou i další bez poplatků - možná někdo doplní.

doplněno 25.09.15 21:12:

@luisi s tím pravidelným vkladem na účet nemáte pravdu ! Prostudujte ten ceník od @usky ! Výhodná je i bezkontaktní debetní karta zdarma.

ju*

Jo a už vidím jak moje skoro 80 letá maminka komunikuje na kompu s bankou, trochu rozumu, to je ale taškařice ,,,,,,,,,pro lidi z vesnice kde není bankomat ani pošta...a jediné spojení se světem je ten pošťák, co donese poštu a důchod...to si bohužel neuvědomují ani ti co o tom rozhodují, za každou cenu se chovat tržně což v tomhle absurdistánu a moderni jako demokracii znamená nedělat lidem službu, ale zrušit pošty a kálet na lidi...

iz*

Člověk, který zvládne pracovat s PC, orientovat se v internetu,

najít si vhodnou poradnu a zeptat se,

pravděpodobně zvládne i zadat pár trvalých příkazů v internetovém bankovnictví.

_____

Znám lidi ve věku 75 i více, kteří to běžně zvládají.

Ovšem začínat s PC v 80 letech by už nemuselo být snadné...

ju*

Dobře, jen by mě zajímalo zda ti orientovaní jsou z vesnice či města a co celý život dělali za profesi...

iz*

Odkud jsou mí známí, ani jejich profese nejsou podstatné.

Podstatné je, že většinu uvedeného zvládá tazatel...

Ivzes, to máš sice pravdu, ale co když k tomu jeho maminka nedala a teď už třeba ani nemůže dát souhlas? On, i když jejií syn, sám nemůže rozhodovat o tom, kam bude důchod jeho matky přeposílán. Fakt jsem to zažila, vím o čem mluvím. Ono je to možné teoreticky, ale v praxi je to nemožné. Nebo skoro nemožné. Než se to nějak vyřeší, většinou je dotyčný mrtvý.

doplněno 26.09.15 10:53:

Ivzes, to nevadí. Já to také smotala dohromady. Ale věděla jsem, že tazatel se ptá na někoho, kdo bude hospitalizován. On dal stejně moc málo informací a proto jsme všichni začali tak trochu dedukovat a lovit ve vlastních, podobných zkušenostech.

iz*

Suzymon,

nejde o Juovu maminku (ostatně i já píšu, že začínat s PC v osmdesáti by bylo těžké),

ale o tazatele, u něhož vzhledem k tomu, že nás zde našel a zeptal se tu,

předpokládám dovednost práce s PC i orientaci v internetu.

____

Internetové bankovnictví není o moc náročnější, případně s trvalými přílazy může někdo pomoci. Příkazy stačí nastavit jednou a pak jen občas zkontrolovat, jestli platby odešly, včas, případně po ročním vyúčtování změnit výši záloh (jednou za rok).

Po dobu hospitalizace by mělo stačit nechat běžet obvyklé trvalé příkazy – nájemné, zálohy za energie, případně i paušál za telefon/internet – prostě pravidlené platby. Ostatní se dá dořešit po skončení hospitalizace.

Internetové bankovnictví má i pro seniory (ne-li právě pro ně) výhody v tom, že nemusí nikam chodit se složenkami, stát frontu, převody bývají levnější (u některých účtů i úplně zdarma), za složenky musí platit, ... A navíc není téměř nutné něco hlídat, banka nastavené termíny ohlídá za majitele účtu

_____

Vstoupila jsem do "rozjeté diskuze" a zareagovala na Luise (placení za vedení účtu) a na Jua (staří lidé a PC + ibanking).

Pravděpodobně jsem diskuzi zamotala víc, než bylo zdrávo, omlouvám se.

Ale s původním dotazem to podle mne souvisí také – i kdyby se nepodařilo vše vyřešit pro tuto hospitalizaci, může ibanking pomoci v řešení budoucích situací.

To samé mne také napadlo. Jak by mohla maminka, která leží někde v nemocnici sama komunikovat se svou bankou přes interbanking? I kdyby toho byla schopná před svou hospitalizací. Tak k čemu by jí ten účet byl, když by její syn stejně nemohl jejími penězi asi disponovat. Jistě by to šlo vyřídit předem, v době kdy byla maminka zdravá, ale on na tohkle každý hned nepomyslí a staří lidé už vůbec ne. Měla jsem něco podobného s mojí maminkou. Také jí důchod nosila pošťačka a vyvstaly problémy, když se ocitla na LDN a už bylo pozdě "bycha" honit. V mém případě to ale netrvalo dlouho, zemřela krátce poté...

marfusa*
hodnocení

0x

Nevím, jestli to ještě platí. Je možné nechat posílat důchod na účet jiné osoby.

Tohle by asi šlo, ale musela by to zařídit sama maminka předem, když byla ještě zdravá. A k tomu se staří lidé nechtějí uchylovat. Oni mají prostě své zvyky a nechtějí je měnit.

Není to možné, důchod je možné zasílat pouze na účet příjemce důchodu nebo na účet jeho manžela nebo manželky.

hodnocení

0x

Píšete, že ten člověk bude hospitalizován na psychiatrii. Tak co se napřed zeptat na důchodovém oddělení. Jednoduše vysvětlit případ a zeptat se na postup. Určitě Vám oni odpovědí přesně, co budou od Vás potřebovat k tomu, aby důchod dotyčné osoby chodil třeba na Váš účet. Já bych šla rozhodně a stoprocentně přímo ke "kováři". Za zeptání nic nedáte a jestli nějaká možnost je, tak Vám ji řeknou.

Není možné, aby důchod šel na jiný účet než přímo na účet důchodce nebo jeho manžela (manželky). Pouze v případě zbavení svéprávnosti lze důchod zasílat na účet opatrovníka.

cssz.cz/...

No tak prosím, ono to ani nejde. No, ale ten dotyčný bude hospitalizován na psychiatrii. Tak tam by malá naděje byla. Možná to je toho dotyčného syn. Možná to zbavení svéprávnosti a ustanovení opatrovníka, by v tomto případě bylo východisko. Nevíme přesně o co jde, tazatel se už neozval.

hostka
hodnocení

0x

Vlastní zkušenost, ale z r. 2013. Požádala jsem sociálku o určení zvláštního příjemce důchodu, lékař k tomu vydal potvrzení, že příjemce důchodu není schopen ho přijímat a hospodařit s ním z důvodu zdravotního stavu, sociálka mě určila tím příjemcem a na správě sociálního zabezpečení pak zařídili další, důchod pobírám normálně na svůj účet a nejsou problémy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]