Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč někdo dělá, že vás nezná?

Od: miaw odpovědí: 26 změna:

Dobrý den, taky se vám to už někdy stalo? Zrovna mi přišla sms od mé dobré kamarádky, že potkala na nějakém semináři naši společnou bývalou spolužačku, seděla v řadě před ní, viděla ji, ale vůbec se k ní nehlásila ani ji nepozdravila. Podotýkám, že kamarádka se od školy (cca 3 roky) vůbec vizuálně nezměnila a je hodně výrazný typ, kterého si všimnete. Chápu, že někdo na ulici nepozdraví, protože se třeba ve spěchu jen minete, on nad něčím přemýšlí, nebo nemá brýle a nepozná vás (i mě se to bez brýlí stává). Ale toto byl dvoudenní seminář. Kamarádka mi teď psala celá špatná, prý jestli mám pocit, že se někdy k Lucce chovala nějak zle, že se k ní teď vůbec nehlásí. Kamarádka je mírumilovný člověk a nepamatuji, že by snad někdy měla s někým spory. Takže chyba na její straně patrně nebude. Nevím, jak jí na to odpovědět.

Ale napadlo mě, že i mě se něco podobného vlastně nedávno stalo. Potkala jsem svou spolužačku ze ZŠ, později jsme byly i na stejném gymplu, jen v jiné třídě (jen upřesním, že se nejedná se o tu Lucku, ale zase o jinou osobu). Bylo to v jedné restauraci v našem městě, v rámci takové velké akce, bylo tam spousta lidí, šla jsem na WC, kde byla na dámách obří fronta a malá chodbička plná lidí. Stála jsem ve frontě ob jednu paní před ní, v tom malém prostůrku se nešlo přehlídnout, podívaly jsme se na sebe, já se usmála a pozdravila a ona nic a otočila se na nějakou svou kamarádku za sebou. Pak jsem si uvědomila, že už se mi to s touto spolužačkou stalo několikrát i na ulici, ale tam jsem to právě omlouvala - viz výše. Teď už mi to taky přijde jako cílené "nepoznání".

Chápete to? Proč to někteří lidi dělají? Vždyť je to do očí bijící buranství!

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Mně se to také několikrát stalo, a to s dokonce s jednou z nejlepších kamarádek z dětství. Když jsme se potkaly zcela náhodně na ulici, sice pozdravila, ale řekla že spěchá, a když jsem jí řekla, že bychom se mohly někdy sejít na kafe, odvětila, že má moc práce. Tohle se mi s ní stalo asi 3x, až jsem měla z toho mindrák :( Ale pak jsem o tom mluvila s jinou naší společnou kamarádkou, a ta s ní měla úplně stejnou zkušenost. Takže jsme se shodly na tom, že nějak "odstřihla" minulost a nechce se vracet, ani v těch dobrých vzpomínkách.

Také někteří mí spolužáci ze základky nebo ze střední odmítají urputně chodit na srazy. Myslím, že se bojí porovnávání - ať už vzhledového, nebo majetkového.

A někdo třeba prožívá zrovna blbé časy, a nechce se ani s bývalými přáteli o nich bavit...

miaw
hodnocení

Ano, to porovnávání znám, mám jednoho kamaráda, který se taky bojí na srazy, že to "nikam nedotáhl", a přitom myslím, že objektivně vlastně nemá proč, je na tom dobře po všech stránkách, jen měl asi na sebe větší nároky a myslí, že ho ostatní budou soudit podle nich...

Taky chodím nerada na srazy. Naštěstí je ani nemáme. Nebo mě nezvou. Hrozně nerada vzpomínám na mládí... Napadlo mě, co vy víte, co mají ti lidé za sebou. Jestli několik let psychoterapie, tak je to změní vnitřně zcela. Udělá to z nich jiného člověka. Když potkám někoho ze základky nebo střední, vybavím si utrpení a strach, které jsem v té době zažívala před terapií,na kterou jsem šla až v 18 letech a necítím se dobře. Přišla jsem o všechny přátele z dětství a dospívání kvůli psychoterapii. V 18 přišlo druhé narození.

hodnocení

1x

No mě se spíše stalo, že jsem si nebyl úplně jistý tou druhou osobou.Neviděli jsme se např. 10 let a člověk se hodně od mlada změní a pak nastáva patová situace, že ani jedna strana nemá odvahu vstoupit do konverzace, quli trapasu, že je to vlastně cizí člověk...

miaw
hodnocení

Tomuhle rozumím

wraith9
hodnocení

1x

Znám z vlastní zkušenosti. Jdu po ulici a říkám si, je to má bývalá spolužačka ze základky, není to ona? Ona zahleděná do nějakého časopisu já zas zarostlý. Nebo jsem se teď nedávno podíval do letáčku jedné politické strany (byly to nějaké komunální volby) a na jejich kandidátce byla jedna moje bývalá učitelka ze základky, která byla tehdy velice mladá a krásná, krátce po VŠ. Nebýt pod její fotkou jméno, naprosto bych ji nepoznal. A to jsem ze základky "jen 7 let"! Mladí lidé se mění rychle a rapidně.

miaw
hodnocení

No, já jsem právě psala, že chápu, že člověk někdy někoho nepozná, kvůli spěchu, nebo, že se ten dotyčný změnil atd. Na to se ale neptám. Pokud mě někdo zdraví v malém prostoru, kde mám dost času si ho prohlédnout a navíc se často potkáváme, a hlavně mě tedy - znova podotýkám - zdraví - čili mě asi zná - tak též pozdravím, bo je to slušnost...

wraith9

Ano přiznám se, že můj příspěvek nebyl zcela k tématu.

Odpověď je myslím zcela jednoduchá a vy sama jste si již odpověděla. Lidé se bojí soudu. Kdo by se chtěl vybavovat o tom, že dělá ve fabrice na pásu, když ho mají bývalí spolužáci zafixovaného jako toho, co snil o tom, že bude učitelem, pilotem, doktorem atd...

Viděla jste oba filmy Sněženky a machři? V prvním díle mladí lidé, co snějí o tom, že dobijí svět a jak skončili po 25 letech?

Jeden alkoholik, druhý otec feťáka, třetí neúspěšný nakladatel, další neúspěšná herečka atd...

hodnocení

1x

Mně se to zase stávalo naopak. Když jsem se po dlouhých letech vrátila domů, tak se mi stávalo, že mne na ulici někdo pozdravil, doslova se zastavil, tykal mi znal mne jménem a mluvil a mluvil a já odpovídala, tykala mu také, a v duchu marně pátrala, kdo to je a odkud ho znám. Můj největší problém byl, aby na mně nepoznal, že vůbec nevím s kým mám tu čest. To je také hrozná zkušenost, protože nechcete toho člověka urazit tím, že mu řeknete, že vůbec nevíte, s kým mluvíte. Hlavně když dotyčný začal vzpomínat na nějaké okamžiky, které si on pamatoval do detailů a já měla v hlavě prázdno. Ale to je zase z jiného soudku.

figurek*
hodnocení

0x

jj, Out of eyes out if mind. Aus den Augen, aus dem Sinn. Sejde z očí sejde z mysli atd.

Holt je to čas, který mezi vás postaví zeď ať chcete nebo ne.

Vítej ve světě dospělých. Věc nijak neřeš a s nikým se kvůli tomu nehádej, protože tak už to prostě chodí.

miaw
hodnocení

Tak hádat se určitě nechci, i chápu, že čas prostě lidi oddálí a zase s jinými sblíží, rozumím, že si lidi spolu po letech třeba už nemají ani co říct, ale elementární slušnost by snad měla být, ne?

Jinak ve světě dospělých jsem už nějaký ten pátek, možná to z toho psaní vypadalo, že mám 3 roky po gymplu, ale jsou to 3 roky od VŠ, takže bohužel už jsem taky pěkná stařešina *smich*, ale tyto věci mě dovedou z míry vyvést stále...

Možná to považují někteří lidé pod svoji úroveň, pozdravit se s někým s kým se třeba jinak nesetkávají. I když toho člověka s určitostí poznali. Možná by jim upadla pusa, kdyby alespoň pozdravili..I já to považuji za buranství a nevychovanost. Pomyslete si o takovém člověku prostě své, nestojí Vám za dlouhé přemýšlení. Holt každý jsme nějaký...

hodnocení

0x

Treba Vas jen zapomela... spouste lidi se to stava, co mne uz zapomnelo spoluzaku, a ja taky nektere zapomnel.

hodnocení

0x

Taky se mi to stalo a naštve. Vím, jaké to je. Ale někdy to i já sama dělám některým lidem a nevím proč. Záleží taky na náladě. Je to podvědomé chování, že ani ten člověk sám třeba neví, proč se tak chová. Přestala jsem zdravit jednoho kluka, kdysi dávno, protože mě přestala zdravit moje kamarádka, která s ním chodila. Bylo mi divný, že on by se se mnou bavil, když ona ne. I když bych se s ním chtěla dát do řeči, když ho potkám, je už pozdě. Nemá asi cenu to řešit. Hlavně, že ti to nedělají kamarádi, kamarádky.

buss
hodnocení

0x

Nebádejte, není žádná povinnost si všímat. Asi nějaký důvod mají. Máte odvahu se zeptat? Zde jejich motiv přece nikdo nezná. Také některé lidi beru za neviditelné. Spěte klidně.

eivlis*
hodnocení

0x
Podle mě jste to nazvala trefne a i podle mě je to naprosté buranstvi.. Taky jsem to zažila s jednou spoluzackou ze zakladky a vím jistě, že ona poznala mě stejně jako já ji.. Nicméně už jsem se naučila to neresit a řeknu si něco o "pacientech"mezi námi:)Vy i kamoska jste evidentně slušne, mile, ale každej to tak nemá..

wraith9
hodnocení

0x

Odpovědět na pozdrav je slušnost, nadruhou stranu chápu, že mnoho lidí v dnešní uspěchané době, kdy si každý hledí svého, nemá zájem si povídat s člověkem, koho sotva pozná podle obličeje.

bbb*
hodnocení

0x

Ty lidi se stydí za sebe. Vídala jste je když byli krásní, mladí a ted jsou sešlí, tlustí, nemocní a oškliví. Na sraz se bojí, aby se jim někdo nesmál jak vypadají, jsou zamindrákovaní. Nemají se ani čím pochlubit, prostě život je skříp.

wraith9

Až moc negativní komentář, i když částečně pravdivý. Lidé se v mládí rychle mění. Rozdíl mezi člověkem v 15 a 25 je mnohem větší, než mezi 40 a 50. Chápu, že člověk v 25 nebude mít o čem mluvit s člověkem, kterého viděl ještě jako dítě.

culdabulda1*
hodnocení

0x

- třeba si někdo myslí, že je lepší nežli vy? - někdo je třeba "nafrněnej" - jinej může být zase plachej.. - jak vidím, stává se to asi každýmu. Někdo třeba taky špatně vidí, protože nenosí brýle .. někdo je zamyšlenej - ale většinou si takový člověk z nějakého důvodu o sobě moc myslí, anebo se mu taky zrovna nechce s vámi bavit, tak dělá, že vás nevidí... .

doplněno 25.09.15 14:45:

- já vždy reaguju tak, že se chovám stejně a nelámu si s tím hlavu.

andri*
hodnocení

0x
Nebojte se ze by vas nekdo nepoznal.Poznaji vás a kdyz si vas nedokážou zařadit aspon dlouze si vás prohlíží.Nekdy na ulici potkam taky semtam nekoho.pozdravim pokud mi ten clovek nijak neublizil.Pokud potkam sveho byvaleho sefa,kolegyni...nemame si co rict a rozhodně nechci se s nema vykecavat tak delam ze nevidím.

hodnocení

0x

Mě taky jedna kamarádka z dětství dělá že nezná. Kamarádily jsme se 5 let. Od první do páté třídy. Pracuje jako zdrav. sestra vedle mojí doktorky. Tak jí často vidím a dělá, že mě nezná. Potkávám ji i na ulici a ona koukne jinam. Ani se na mě nekoukne. Akorát pak vždy přemýšlím, co jsem jí udělala. Nevím co. Možná si myslí, že je lepší, když má manžela, děti, lepší práci. Ale říkám si, bude nám 40, za pár let tu nemusí jedna z nás být, tak voco jí go? Zřejmě to nebylo kamarádství, ale jen 5 let kecání a zabíjení volného času.

Stávalo se mi to, když jsem ještě bydlela v našem městě, ale z druhé strany - někdo mě pozdravil a já vůbec netušila, o koho jde. Max, že jsem tu osobu už asi někde viděla. A to klidně mohla být i nějaká dobrá kámoška ze školy. Nemám na obličeje pamatovák. A taky jsem párkrát někde někoho "z minulosti" zahlédla, tak jsem dělala, že nevidím - nebaví mě odpovídat na otázky "A co škola?" "Dobrý, dokončila jsem" "Super, a cos vlastně dělala?" "Byla jsem na-" "A co práce?" "No dobrý, pracuju" "Aha a kde?" "V xxx" "Tak jo. A co děti?" "Ještě se nechystám" "Ale už ti je xxx. A co blabla?" a ještě se očekává, že se budu ptát na to samé, i když v tu chvíli jsem nejspíš ráda, že jsem ráda a nemám náladu na nějaké takové povídání.

Tak mě ty otázky taky nebaví, ale slušnost je alespoň pozdravit nebo odpovědět. Já jí dřív i zdravila a ona pak přestala.

hodnocení

0x

Hezký den,souhlasím s tím,že je to neslušné. Mě takhle nezdraví můj bývalý učitel,který si mě ale velmi dobře pamatuje. Na pozdrav mi odpověděl myslím jen jednou. Jinak u bývalých spolužáků nic neřeším,prostě se pozdravíme a jdeme dál. Na nějaké dlouhé rozhovory nejsem,na srazy taky nechodím,vzhledem k tomu,jak jsem v životě dopadla(jsem mladý invalida). Ale pozdravit považuju za normální a slušné. Podle mě by nikoho neubylo,kdyby kváknul aspoň dobrý den nebo ahoj. Bohužel dnes jsou lidi tak zahledění do sebe,že jim to dělá problémy. Stejně jako třeba odpovědět na mail. Pak si říkám,jestli vůbec patřím do dnešní doby.

jani*
hodnocení

0x

Já to dělám také,dělám,že nevidím a to u lidí,které jsem ve škole nemusela.Nosánek měli pěkně nahoře,nevychovaní,mysleli si,že jsou mistři světa. Užívám si to,jak je už nemusím zdravit,jsou změnění,oškliví.Já v tom nevidím žádnou neslušnost.Někdo si tu nevšímavost prostě zaslouží.I z této stránky je to třeba posuzovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]