Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik hodin maximálně přesčasů?

Od: slunickoo odpovědí: 3 změna:

Dobrý večer, přečetla jsem si v prac. smlouvě, že mám konat práci přesčas, jejíž celkový rozsah nepřesáhne v průměru 8 hod. týdně za 26 týdnů po sobě jdoucích. Je to tak v pořádku podle našeho zákoníku? Myslím, že to nevydržím. A nebudu sama. Navíc my pracujeme 9 hodin denně bez přestávek. Kde jsou ty časy, kdy byla jednou za čas pracovní sobota anebo víkendy volné. Děkuju za odpovědi.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Ano, podle zákoníku práce je to v pořádku.

Jenom doplním, že Vám zaměstnavatel může nařídit práci přesčas

v maximálním rozsahu 150 hodin ročně.

O další práci přesčas by se s Vámi musel dohodnout.

Jakou děláte práci? Proč pracujete bez přestávek?

Zaměstnavatel je povinen zaměstnancům poskytnout nejpozději po šesti hodinách nepřetržité práce přestávku na oddech a jídlo v délce minimálně 30 minut. Výjimkou jsou provozy, v nichž nelze práci přerušit, ale i v nich Vám zaměstnavatel musí umožnit se najíst.

Co ty víkendy – Vy pracujete 7 dnů v týdnu?

slunickoo
hodnocení

Přestávky máme, tak jak mají být a s nimi jsme v práci 10 hod, 10 minut. Je to práce ve skladu. Nachodím více jak 10 km denně. A jedu ještě hodinu a půl domů. Tak jsem zvědavá, jestli nám budou dávat každý týden směnu navíc nebo jen někdy. Já bych to vydržela, ale moje nohy to asi nevydrží.

iz*

Podle zákoníku práce nesmí práce přesčas v dlouhodobém průměru (26 týdnů) překročit 8 hodin týdně.

Jestli pracujete 10 hodin denně, už tam může být zahrnuta i práce přesčas. Nemusí jít o další směnu, častější bývá pracovat déle než 8 hodin, jakoby nastavit pracovní dobu.

OT: Tedy to dojíždění Vám nepřeju...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]