Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, přečetla jsem si v prac. smlouvě, že mám konat práci přesčas, jejíž celkový rozsah nepřesáhne v průměru 8 hod. týdně za 26 týdnů po sobě jdoucích. Je to tak v pořádku podle našeho zákoníku? Myslím, že to nevydržím. A nebudu sama. Navíc my pracujeme 9 hodin denně bez přestávek. Kde jsou ty časy, kdy byla jednou za čas pracovní sobota anebo víkendy volné. Děkuju za odpovědi.
Ano, podle zákoníku práce je to v pořádku.
Jenom doplním, že Vám zaměstnavatel může nařídit práci přesčas
v maximálním rozsahu 150 hodin ročně.
O další práci přesčas by se s Vámi musel dohodnout.
Jakou děláte práci? Proč pracujete bez přestávek?
Zaměstnavatel je povinen zaměstnancům poskytnout nejpozději po šesti hodinách nepřetržité práce přestávku na oddech a jídlo v délce minimálně 30 minut. Výjimkou jsou provozy, v nichž nelze práci přerušit, ale i v nich Vám zaměstnavatel musí umožnit se najíst.
Co ty víkendy – Vy pracujete 7 dnů v týdnu?
Přestávky máme, tak jak mají být a s nimi jsme v práci 10 hod, 10 minut. Je to práce ve skladu. Nachodím více jak 10 km denně. A jedu ještě hodinu a půl domů. Tak jsem zvědavá, jestli nám budou dávat každý týden směnu navíc nebo jen někdy. Já bych to vydržela, ale moje nohy to asi nevydrží.
Podle zákoníku práce nesmí práce přesčas v dlouhodobém průměru (26 týdnů) překročit 8 hodin týdně.
Jestli pracujete 10 hodin denně, už tam může být zahrnuta i práce přesčas. Nemusí jít o další směnu, častější bývá pracovat déle než 8 hodin, jakoby nastavit pracovní dobu.
OT: Tedy to dojíždění Vám nepřeju...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.