Nejste přihlášen/a.
Zdravím, chci se zeptat, dnes jsem oznámil živnost a teď se dočítám, že pro evidenci příjmů (budu uplatňovat paušální výdaje) potřebuji příjmové doklady a faktury vydané, nicméně pracuji pro firmu, která mi posílá peníze na účet a dává potvrzení o platbě a nedává mi žádné faktury vydané ani příjmové doklady. Chci se zeptat, bude FÚ stačit výpis z účtu?
Stačí vést pokladní deník. Buď na papíře nebo v elektronické podobě. Žádné jiné doklady nemusíte mít. Leda pro vlastní potřebu, aby jste měl přehled.
Jsem jiného názoru. To co popisujete vám nemůže projít. Vy musíte vystavit fakturu (rozepsat za co) a na jejím základě vám firma proplatí vaší fakturu na účet nebo v hotovosti.
Ke každému příjmu v deníku (jak popisujete) musíte mít nějaký doklad (fakturu, příjmový doklad). U výdajů nic evidovat nemusíte.
Pozd. Pracovat na ŽO pro jednu firmu je zakázáno !
doplněno 21.09.15 20:20:Proč nepokračujete v původním dotazu, pak by se lépe orientovalo.
doplněno 21.09.15 20:29:Napadlo mne - když tato služba je zavedena více jak ve 150 městech, tak vypátrejte, jak to mají s ŽO vaší kolegové z ČR.
Pracuji jako řidič pro Uber a krom toho, že mi posílají peníze na účet a na internetu si jako partner mohu stáhnout potvrzení o platbě, kde je rozepsáno za co, tak mi nic jiného nedávají, tak teď nevím co mám tedy dělat? Když nebudu mít ŽO, tak zase budu provozovat činnost za účelem zisku ale nebudu mít potřebné oprávnění.
No kolegy, žádný neznám, páč je nemám ani jak poznat. Nicméně jednoho znám a ten říká, že to neřeší, ale docela se bojím toho, že mi někdo někdy zazvoní doma z úřadu a za neoprávněné podnikání a nezdanění peněz a neplacení ZP a SP mi nedá pokutu nebo v horším případě mě nezavřou...
Neberte to jako návod, jen napíši jak bych to řešila já. Kdybych si měla vybrat ze dvou zel (bez faktur a nebo bez ŽO), tak bych určitě udělala si ŽO, platila soc + zdrav. pojištění a jednou ročně podala daňové přiznání. Určitě bych udělala samostatný bankovní účet, deník nebo seznam bych vedla jak popisujete. Určitě to bude menší průšvih u případné kontroly ze strany FÚ jako dělat načerno. Do daní daleko, třeba vypátráte nějakého kolegu a dá vám lepší informace.
pozn. Vyšlete na váš FÚ (ve vašem městě) bratra, kamaráda na výzvědy. Sám se nechoďte představovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.