Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
už delší dobu mě trápí vztah s přítelkyní. Opravdu ji moc miluju ale to, co se děje, mě mrzí. Je toho spousta ale např. se stydí být přede mnou nahá, na otázku proč mi řekne, že se sama sobě nelíbí, má pár kil navíc. Navrhnu jí, že spolu můžem sportovat nebo jít se projít apod, na to mi řekne, že se procházet nechce, že to ji nebaví. Navrhnu jí, ať zkusí endokrinologii, jelikož měla problémy se štítnou žlázou, to odmítne. Navrhnu změnu jídelníčku, na to odpoví, že to zkoušela a nic tak nemá cenu dělat to znovu. Další věc je ta, že pořád používá telefon. Pořád hraje nějakou hru, pořád šmejdí po fb, chatuje apod. Nevadí mi, když napíše kámošům, taky to dělám. Ale vadí mi, když při 4 hodinové jízdě autem mi neřekne pomalu půl slova ale hodinu čutá na mobilu a mlčí. Vadí mi, když doma sedíme a ona si vezme telefon a hledá aplikace, co by stáhla. Teď má instagram, chce prý sledovat slavné osobnosti, které má ráda a i svoje kámoše. Obecně mi instagram přijde jako nesmysl, všude všechno vyfoceno - jídlo, pití, párty, pes, kočka, auto, dovolená apod. Já když si vyfotím na dovolené moře, tak si ho vyvolám nebo nechám v pc. Necpu to všem na soc. sítích. Už se skrz to hádáme, páč jsem alergický na ten pitomej smartphone. Poradíte co mám dělat? Jinak si ve všem rozumíme, v dmácnosti, v sexu, v názorech na plno věcí, vycházíme si vstříc, chováme se k sobě mile. Jen občas přijde zkrat a začne se řešit právě to hubnutí a mobil
Ahoj,
kamarád měl podobný problém a tam to byl vážně extrém, opustit jí nechtěl, protože ji miloval. Tak jednoho večera přišel z práce, přítelkne klasicky na mobilu, tak jí slušně poprosil jestli se mů může na pár minut dívat do oči, že ji chce něco sdělit. Řekl jí, že se na nějakou dobu stěhuje pryč ať se dá dohromady a zamyslí se nad sebou, že jí sice miluje, ale zároveň ho to ubíjí a pokud se to nezmírní ta její závislost, že je dost možný, že se s ní rozejde. A u nich to zrovna zabralo.
Když se sama sobě nelíbí, protože si myslí, že je silnější, tak tím, že jí doporučíte sport nebo jiný věci jak zhubnout, tak jí tím de facto potvrzujete, že je tlustá. Správné není ani říct "ne, nejsi tlustá/silnější". Má oči a vidí to. Je třeba jí říct, že ano, má pár kil navíc, ale je s nimi sexy a krásná. Musí si potom sama uvědomit, že i s "velkým zadkem" je krásná. A potom třeba i zhubne, to už je její věc. Ale prvně si musí připadat krásná i s kily navíc, protože když zhubne, tak pořád bude vidět někde nějakou chybu. Ano, není třeba dokonalá podle společenského vzoru. Ale to nikdo, kromě vyfotošopovaných modelek v časopisech. Je dokonalá přesně tak jak vypadá. Ať má navíc kila nebo ne. A ona musí vědět, že ji vidíte krásnou s kily i bez nich. Ne její pochyby podporovat ještě doporučováním věcí, o kterých stejně ví, že nezabezou - je na ně připravena třeba fyzicky, ale ne psychicky.
Co se týče mobilu.. hledá asi únik od svých problémů? Nudí se? Je to tzv. "bezpečná zábava". Nezatracovala bych ale něco, jenom kvůli tomu, že tomu sám nerozumíte. Taky určitě máte své koníčky, které zase ona nemusí. Proto by bylo třeba dobré si s ní promluvit a domluvit se, že si připadáte krapet jako třetí kolo u vozu, když je na mobilu, tak jestli by ve chvílích, kdy je s vámi, ten mobil odkládala (třeba i ze začátku vypnula zvuky atd., aby vás nerušily notifikace).
Ahoj. Pokud vám vztah klape, máte se rádi a chcete spolu být, pak neřešte za přítelkyni její hubnutí, ani mobil. Je to její problém a ona musí sama chtít se sebou něco dělat. Vy ji prostě berte takovou jaká je a se vším, co k ní patří. Smiřte se s tím, že každý jsme prostě nějaký, mame každý své záliby, ale Vy jste si vybral z nějakého důvodu právě ji. Ona sama musí přijít na to, že se svojí postavou může něco udělat jen ona sama a mobil, že není střed světa. Pokud Vám to opravdu vadí tak moc, pak jí řekněte na rovinu, že to vidíte jako problém ve vašem vztahu a hledejte společné řešení. Vy sám se nesnažte za přítelkyni řešit nic. To musí chtít i ona. Ale vztah je přece i o kompromisech...
Píšete, že JINAK si ve všem rozumíte. Že zkrat přijde jenom občas. Na mne to takový dojem nedělá, protože popisujete dlouhou mlčenlivou jízdu v autě, její problém s nahotou, která je přece zásadním předpokladem k normálnímu sexu, neustálé komunikování s jinými lidmi telefonem, nebo hraním her v době, kdy jste spolu doma. Tak v čem si vlastně rozumíte? Co to podle Vás znamená domácnost? Jak můžete mít stejné názory na plno věcí, když spolu evidentně komunikujete minimálně. Co to je chování se k sobě mile? Mám to chápat tak, že prostě sedí mlčky u počítače a odpovídá kuse, nebo vůbec ne? To nevidím na spoustu společných zájmů. V sexu si podle Vás rozumíte. Jak, když jí vadí nahota a má komplexy s váhou. Já té otázce asi vůbec nerozumím.
Sdílení radostí a fotek z dovolených na fb nebo instagramu je celkem běžná věc, ve které nevidím větší problém. Ten však je v komunikaci, pokud přítelkyně raději serfuje a posílá obrázky, než aby se bavila s Vámi, tak máte docela problém. Kamarád to měl podobně, jeho přítelkyně k němu přišla, sedla si, zapnula wifinu a už jela. Pokec s kamarádkami, serfování po nesmyslech, zatímco jeho si sotva všimla. Jestli to nějaký únik o d reality nebo něco podobného, tak klidně, ale takhle zdravý vztah fungovat nemůže. Spíš to vypadá na normální závislost na telefonu a připojení k netu.
Takže bych si přítelkyní sedla a narovinu jí řekla, že mi to hodně vadí a byla bych ráda, kdyby to omezila, protože se mnou už ani nekomunikuje. Vyjeďtte na pár dní někam, kde není připojení, uvidíte, jak to zvládne...
Tak jí pořád nevykládejte, jak má hubnout, ona očividně hubnout nechce a nebude a tímhle jí teda neprospíváte. Nejspíš jí to jen mrzí a připadá si potom ještě ošklivější.
Mobil je jiná otázka. Máte nějaké plány, chodíte ven, nebo jen sedíte doma, kde se nudí a čumí do telefonu? Měli byste si najít nějaké koníčky nebo aktivity.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.