Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neuznávání Státních svátků

Od: tefal odpovědí: 10 změna:

Dobrý den.

Pracuji jako obráběč kovů v jedné malé firmě.(Hlavní pracovní poměr na dobu určitou.)

V této firmě pracujeme pouze v jednosměnném (ranním) provozu od 6:00 do 15:00 (včetně 2x 30 minutové přestávky) od pondělí do pátku.

Ovšem, při pročtení pracovní smlouvy, mě zarazil odstavec uvedený na fotografii.

V praxi to funguje tak, že se podle termínu zakázek dohodneme se zaměstnavatelem, jestli můžeme o svátek zůstat "beztrestně" doma.

Tudíž doma zůstaneme "všichni" a Státní svátek je nám proplacen jako "obyčejná" směna..

Když se ale jedná o svátek, který zaměstnavatel neuznává, "jsme povini" do práce přijít a máme ho proplacený jako "obyčejnou" směnu, tudíž bez příplatku.

"Jsme povini" je myšleno tak, že kdo nehodlá o zaměstnavatelem neuznávaný Státní svátek přijít do práce, bude si muset danou směnu odpracovat jindy.

Samozřejmě se to týká pouze těch Státních svátků, které "zasahují" do naší pracovní doby..tudíž od pondělí do pátku.

Chci se tedy zeptat, je vůbec toto možné? Může si zaměstnavatel v pracovní smlouvě vymezit, které Státní svátky proplatí a které ne?

A pokud tedy nedorazím do zaměstnání o Státní svátek, který zaměstnavatel neuznává a bude mi nařízeno "odpracování" dané směny, mohu se nějak bránit? Nebo si to musím opravdu odpracovat?

Omlouvám se za vyčerpávající dotaz, ale nikde jsem nenašel dotaz stejný či tomuto podobný.

Neuznávání Státních svátků

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

6x

Zaměstnanec se nemůže předem vzdát svých práv ani v pracovní smlouvě. Obsahuje-li pracovní smlouva takové ujednání, je v tomto bodě neplatná.

Tzn., že pracovní smlouva – druh práce, místo výkonu práce, den nástupu do zaměstnání, případně další ujednání platí, neplatí pouze ujednání o neproplácení státních svátků.

_______

Pracovní dobu a rozvrh pracovních směn určuje zaměstnavatel. V odůvodněných případech může zaměstnavatel nařídit práci i v době víkendu nebo svátku. Zaměstnanci jsou povinni odpracovat všechny naplánované pracovní směny. Nařídí-li Vám zaměstnavatel na den svátku pracovní směnu, musíte ji odpracovat (zaměstnanec se nemůže rozhodnout, že nepřijde, protože je svátek).

__

Zaměstnavatel není oprávněn rozhododnout, že některé svátky nebude "uznávat". Za práci ve svátek zaměstnancům náleží příplatek ve výši minimálně 100 % průměrného výdělku nebo náhradní volno. Je-li práce ve svátek i prací přesčas, náleží i příplatek za přesčas (příplatky se sčítají).

______

Vyzvěte zaměstnavatele písemně (zaslat doporučeným dopisem s dodejkou) k doplacení dlužných příplatků.

Nárokovat můžete až tři roky zpětně.

Další možnost je okamžité zrušení /... (zde příplatků za práci ve svátek) podle § 56, odst. 1 písm. b). Podle odst. 2 téhož paragrafu by Vám v takovém případě vznikl nárok na náhradu mzdy za dobu odpovídající výpovědní době (zpravidla za dva měsíce).

Jestli Vám zaměstnavatel nevyplatil příplatek za práci o červencových svátcích, můžete od 16. září pracovní poměr okamžitě zrušit.

_______

Můžete zaměstnavateli pohrozit inspektorátem práce, nebo se na inspektorát přímo obrátit.

_______

Nejlepší (pro zaměstnance nejsnazší) by bylo situaci se zaměstnavatelem řešit prostřednictvím odborů. Mám ale dojem, že u většiny soukromých zaměstnavatelů odborové organizace nejsou.

tefal
hodnocení

Dobrý večer..

Velmi děkuji za Vaši užitečnou odezvu, ale mám ještě jeden dotaz.

Dnes nám zaměstnavatel připravil dodatek k pracovní smlouvě, který říká:

"Zaměstnavatel oznamuje, že státní svátky 8.květen, 5.červenec, 6.červenec, 28.září, 28.říjen a 17.listopad, které připadají dle kalendářního roku na pracovní den, budou nahrazeny pracovní sobotou následující po tomto svátečním dni dle Zákona č. 262/2006 Sb., §93 ZP"

Tímto se tedy ruší odstavec v pracovní smlouvě, který jsem uvedl na fotografii výše.

Navíc se tím tedy zaměstnavatel "ochránil", jelikož veškeré Státní svátky tedy "začne uznávat", ale jako "následek" bude ten, že půjdeme do práce v sobotu, která bude (teda měla by být) proplácena jako přesčas a navíc jako práce o víkendu.

Tento dodatek je platný od 1.10.2015 ..

A já bych rád věděl, pokud budu ochoten využít Vámi psanou možnost "okamžité zrušení pracovního poměru pro nevyplacení mzdy nebo některé její části", budu moci tuto možnost "zpětně" využít i když nabyde v platnosti tento nový dodatek k pracovní smlouvě? Nebo mám na "okamžité zrušení" čas pouze do té doby, než nabyde tento dodatek platnosti?

Snažím se naznačit, že okamžité zrušení pracovního poměru(tedy bez následující výpovědní doby) by podle mých nových pracovních příležitostí, bylo pro mě vskutku nejvýhodnější.

Mnohokrát děkuji za velmi užitečné informace, za Váš čas a ochotu! :)

iz*

Pracovní smlouva i veškeré její dodatky jsou oboustranným právním krokem.

Zaměstnavatel Vám nemůže "dát dodatek k pracovní smlouvě"bez Vašeho souhlasu.

Dodatek k pracovní smlouvě lze uzavřít jenom v případě, že s ním souhlasí obě strany.

Já bych na návrh zaměstnavatele nepřistoupila a dodatek bych nepodepsala.

_____

S "přesouváním"státního svátku směrem k víkendu se setkávám v případě, že svátek připadá na úterý nebo na čtvrtek. Zaměstnanci sice v den svátku pracují bez příplatku, ale před nebo po dni dvátku mají prodloužený víkend.

Doporučuji obrátit se na inspektorát práce. Účelné přesouvání pracovních směn na soboty byste zaměstnavateli neměli nechat projít.

______

Pokud by měl dodatek platit až od 1. října, a pokud by Vám zaměstnavatel neproplatil 28. září (případně za práci 28. září neposkytl náhradní volno nebo nevyplatil příplatek) do 15. listopadu, mohl byste podle mne od 16. listopadu pracovní poměr zrušit. Na zrušení byste měl dva měsíce.

Případně – pokud najdete jinou práci dříve – byste stále mohl PP zrušit pro nevyplacení příplatku nebo náhrady mzdy za červencový svátek (lze zrušit od 16. září – na zrušení máte i zde dva měsíce).

Budete-li chtít pracovní poměr zrušit po podepsání dodatku k pracovní smlouvě, může to být o něco obtížnější, protože se účelové jednání zaměstnavatele hůře prokazuje. V každém případě by to chtělo řešit až konkrétní situaci.

doplněno 22.09.15 23:01:

K formulaci "dodatku": Pracovní smlouvu i dodatky sjednávají obě strany.

Formulace "Zaměstnavatel oznamuje, že ..."

vypadá spíše na nějaký vnitřní předpisPdokument zaměstnavatele.

Státní svátky se nenapracovávají – takové "opatření"zaměstnavatele by SÚIP ohodnotil pokutou za porušování zákoníku práce.

tefal
hodnocení

Dobrý večer.

Omlouvám se za nesprávnou formulaci.

Dodatek ke smlouvě byl předložen k dobrovolnému podepsání.

Tudíž, dodatek ke smlouvě jsem podepsal, což teď považuji za velkou hloupost na kterou nejspíše doplatím...ačkoliv jsem připraven podat okamžité zrušení pracovního poměru, z důvodu neproplaceného příplatku ani poskytnutí náhradního volna za Státní svátek dne 6.7.2015, který připadl na pondělí, tudíž na náš "normální pracovní den".

Bohužel netuším, jestli se proti tomuto rozhodnutí, může zaměstnavatel nějakým způsobem "bránit".. Například, že mi chybějící příplatek jednoduše doplatí při podání okamžitého zrušení pracovního poměru nebo mi bude ochoten dát náhradní volno a bude považovat věc za vyřízenou.Zvláště, pokud jsem již podepsal výše uvedený dodatek ke smlouvě, ačkoliv ten platí až od 1.10. 2015..

Chci tím říct, že mi přijde dost troufalé, možná až drzé, přímo nakráčet k zaměstnavateli s okamžitým zrušením pracovního poměru v podstatě jen díky neproplacenému příplatku za Státní svátek..I když z mého pohledu, jak jsem již dříve psal, by to byla ta nejlepší možnost.

Nedokáži si představit ..upřímně ..co by se dělo, kdyby mi okamžité zrušení pracovního poměru "nevyšlo". Ale to už je čistě jen můj osobní problém.

Děkuji :)

iz*

Okamžitým doplacením dlužného příplatku už zaměstnavatel nic změnit nemůže,

měl jej vyplatit do 15. září včetně.

Jenom Vám ušetří případné vymáhání.

Podle mne okamžité zrušení nemůže nevyjít.

_______

Mzdové nároky se promlčují až po třech letech.

Okamžité zrušení pracovního poměru je možné pouze dva měsíce ode dne, kdy jste se "o problému" dozvěděl.

To ale neznamená, že byste neměl nárok na doplacení příplatků z dřívější doby. Dobře si vše zkontrolujte a propočtěte

a před případnou žalobou zaměstnavatele písemně vyzvěte k doplacení všech dlužných příplatků.

_____

Dáte nám vědět, jak to dopadne?

Mohlo by se to hodit dalším návštěvníkům.

tefal
hodnocení

Dobrý večer!

Po delší odmlce se ozývám s (pro mě) velmi příjemnou novinou.

Dnes byl ten den D.

Ráno jsem přišel do zaměstnání ..psychicky připraven "prát" se za má práva a způsobit malou nevinnou scénku okolo mé výpovědi.

Po desáté hodině ranní dorazil můj zaměstnavatel s obvyklou chutí ponížit všechny okolo..aby si ulevil od nervů.. tížících jeho prohnilé svědomí.

Narukoval jsem k němu do kanceláře..v rukou svírajíc všechny podrobnosti ..důkazy ..a jiné papíry ...podporující moji šanci na okamžité zrušení pracovního poměru.

Jakmile jsem to zaměstnavateli předložil a upřímně..vstřícně a celkem i mile jsem se mu se vším svěřil...včetně toho...že by byl velmi laskavý ..a já bych velmi ocenil ..kdyby jsme se dohodli na rozvázání pracovního poměru "dohodou" ..nastalo v podstatě peklo.

Zaměstnavatel totiž mé jednání pochopil tak..že se ho všemožnými prostředky snažím "právně" podrazit či ponížit..a že "právně" útočím přímo na jeho firmu a jméno..

Nemusím říkat ..že nastalo další ponižování mé osoby ..které bohužel ..vyvolalo nechtěnou ..avšak velmi účinou výměnu ...eh ..dejme tomu názorů.

Za pár desítek minut jsem již podepisoval "odchod na dohodu" platící již dnešním dnem..

Tudíž dnes jsem přihlášený na pracovní úřad..a již od pondělí nastupuji do toho mého vybraného ..a vcelku i vysněného zaměstnání :)

Tak skončil příběh jednoho nespokojeného.."právně" útočného zaměstnance .. :D

V podstatě kladně ..hlavně pro mě :)

Tudíž bych Vám chtěl moc poděkovat ..

Vaše reakce ..Vaše svědomité řešení mých problémů a Váš..vůbec přístup k tomuto mému problému ..na mě udělal velmi příjemný dojem..

Jsem rád..že jsem měl tu možnost řešit to zrovna s Vámi..

A zároveň bych se chtěl omluvit..že konečné řešení tohoto problému asi nedopadlo podle očekávání..tudíž.. že veškerá pomoc přišla v podstatě v nivedž..

Ale pomohli jste mi ..doslova ..se osvobodit.

A za to jsem Vám velmi vděčný!

DĚKUJI MNOHOKRÁT! :)

ja1

Tak blahopřeju! *palec*Na takový rádoby "takykapytalystycký" ksindl je nejlepší se pokud to jde vyfláknout anebo (beze svědků) vzít do ruky pořádný bejkovec a ...

Možná by neškodilo dát sem název té firmy a jméno toho ksindla, pro případ že by tam někdo chtěl nastoupit jako varování - sem nelez!

hodnocení

2x

Zaměstnavatel si nemůže určit co ze ZP pro něj bude platit a co ne. Nicméně pokud chcete mít práci, budete držet tzv. hubu a krok. Jinak o svátcích pracovat nemusíte /pokud nejde o jiný provoz než popisujete/ a nahrazovat je nemusíte. Nikdo vás nedonutí...ale následky si ponesete sám.

Hmmm Držet hubu a krok znamená letos nahrazovat třeba jeden svátek a přístí rok již dva dny a pk třeba všechny svátky co připadnou na pracovní den? Takhle to myslíte pane Ringo?To bychom pak taky mohli přijít i o volné soboty jako jsme to měli v šedesátých letech!

pepa*
hodnocení

0x

Věc se má tak: když není žalobce ( vás (, tak pak není soudce. Pošlete anonymní informaci dopisem přes Českou poštu na inspektorát práce, kdy přiložíte kopii pracovní smlouvy se začerněnými údaji, které by vás mohly identifikovat.

Samotný souhlas protiprávního činu nelegalizuje tento čin.

Nemusíte napracovávat nic ale vhodnější by bylo, je poslat do hajzlu a jít pryč. Bude to jen horší. V každém případě to nahlaste i Policii ČR. Někdo s takovými šmejdy musí udělat pořádek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]