Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
můj syn několikrát poslal SMS na stránku, kde údajně může za Xtou doručenou SMS vyhrát různé ceny.
Samozřejmě, jako každé malé dítě, si nepřečetl podmínky, které, jak to tak bývá, jsou v pozadí.
Jak můžete na webu vidět, u každé ceny je napsáno, že vyhrává např. 12580. SMS v pořadí (cena jedné SMS je 99 Kč), takže fakticky ani nikdo vyhrát nemůže, protože hádám, že se tam pošle pár-set SMS.
Co je však zarážející - na různých FB skupinách her jako je Minecraft (kde je komunita složena převážně z 11-13 letých dětí) se objevují lidé, kteří postují odkaz na tyto stránky s tím, že vyhráli ceny za jednu SMS.
Jedná se o podvod, nebo je to legální podnikání?
Mně to podle obrázku také přijde jako něčí individuáklní aktivita. Nelíbí se mi,
nesouhlasím s ní, ale moc se s tím podle mne dělat nedá.
Ledaže by byla skupina chráněná, přístup do ní by neměl každý. Kdo by se chtěl stát členem,
musel by si počkat na schválení správce skupiny, který by si žadatele měl "proklepnout".
___
Správce skupiny by do dětské skupiny neměl povolit přístup každému.
Takovéto příspěvky by měl nahlásit Facebooku a uživateli, který otravuje reklamou, zablokovat do skupiny přístup.
Ale myslím, že děti se tím nebudou chtít zatěžovat.
___
Četl Váš syn před založením účtu na Facebooku podmínky FB?
Podle mne je další problém v tom, že se na FB pohybují jedenáctileté (někdy i mladší) děti, které si účet založily, aniž
by si přečetly pravidla a podmínky používání, nebo které si podmínky sice přečetly, ale při registraci podváděly.
Registrace na FB je možná až od 13 let. Mladší děti tedy při registraci uvádějí jiný (vyšší) věk, takže je FB (nejen) před reklamou
už neochrání tak, jako v případě, že by uvedly svůj skutečný věk...
Vůči nezletilým uživatelům FB postupuje o něco lépe, než k ostatním uživatelům, neumožňuje např. najít jejich facebookový profil ve výsledcích vyhledávání apod. – to si budou moci nastavit až od 18 let. FB je "zloděj soukromí" a podle mne je škoda, že se děti o tu kapku soukromí (či ochrany), kterou mají oproti starším uživatelům navíc, samy připravují.
Dobrý den, bude to legální, ale spíše neetické (nemorální). Podmínky a pravidla se mají číst - kdo to neudělá, tak má smůlu. Stejně můžeme posuzovat např. různé pojišťovny. Takže, poučte své děcko. Zdravím!
doplněno 19.09.15 23:02:No, ale to je aktivita jednotlivce, který je možná za tu reklamu placen. Stejně utočí reklama i jiná. Prostě se nesmí všemu věřit. Každý občas vidí na nějaké stránce, ze mu gratulují a že vyhrál. Je to jen faleš a žádná výhra - je nutné před tím varovat a ignorovat to. Ovšem, to stejné jsou různé TV soutěže přes SMS. Tam lidé utratí hodně peněz - zvláště, když je otázka jednoduchá a každý si myslí, že vyhraje.
doplněno 20.09.15 18:00:Opravdu by měl být Váš synek seznámen s možnou nástrahou na internetu. Zatím šlo "jen" o reklamu, ale může to být i horší. Když už trpíte děcku přístup na FCB, tak se asi dočkáte ještě jiných překvapení. A nebudou jen příjemná.
Zdravím,
díky za odpověď. Mě ani tak nejde o ty peníze za pár SMS, jako spíš o to, že k tomu navádějí další děti.
Syn mi ukázal tuto stránku a dost mi to hnulo žlučí, i ta fotka...
Podle mě je jedno, zda je to legální, etické morální, podle mě je to dementní. Spíš je potřeba na tom synovi ukázat, jakm způsobem nekalé živly chtějí dostat peníze.
-Prvek (samozřejmě fake)"osobní zkušenosti": podívjte já jsem to vyhrál, mám to doma, pošílám fotku ještě:
-prvek lákavé ceny: macbook
-prvek nízké investice (sms za 90kč) vůči možné výhře(40000), ale je vidět, že po 400 SMS(přibližně, bez srážek prostředníkovi) už má lichvář vyděláno (přesněji, zaplacené náklady)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.