Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Graf práce v zaměstnání?

Od: hrozinka* odpovědí: 6 změna:

Dobrý večer ,jsem po mateřské dovolené a protože si to můžu dovolit začala jsem pracovat v automobilovém průmyslu jako dělnice na dohodu-brigádu za 70 kč/hod.Jsem celkem spokojená,ale mohlo by to být i lepší ,pracuji 5,5 hodiny+o,5 hodiny svačina.Normu udělám na 6,5-7,5 hod a to je velký problém pro jednoho mistra,který má zřejmně respekt z ostatních kolegyň,které nechtějí,abych takto pracovala,protože by se prý zvedla norma.Když mě majitel přijímal,bavily jsme se o tom,dříve jsem tam už chvíli pracovala normálně na smlouvu a plnila jsem také nad normu-nikdo mi nic nevytýkal.

Majitel mi říkal,že zvedání norem nehrozí,nechci nikomu ublížit a pro zvedání norem rozhodně nejsem,je problém v tom,že za práci nejsou asi spravedlivě odměněni a když dělají nadnormu je to stejné jako když dělají normu.Takže to vypadá tak ,že ve 13 hod na dílně chodí všichni na wc,posedávají a neví kam se zašít.

Vadí mi to z toho principu,že takhle se nikdy nepozná kdo dělat chce a kdo ne a odměna za spravedlivou práci je ta-tam,morálka mezi lidmi hrůza,absolutně nechápu,proč se v takové fabrice zveřejňuje kdo kolik denně udělal a na kolik procent kdo plní.když ,šéf a mistr by měl mít radost ,že zaměstnávají kvalitní a pracovité a ostatní by se měly snažit,aby to byla kolektivní práce a ne jen zášť a závist.

Může mi někdo vysvětlit ,proč se to zveřejňuje,máte podobnou zkušenost,mám chuť to nabonzovat a to jsem nikdy nic nebonzla.Vážně tu normu plním v poho..a vadí mi ,že se po mě vozí nefachčenka,za ty peníze se té firmě vyplatím,když za mě neplatí daně a při mém výkonu bych mohla chtít i přidat,vadí mi jen hluk a když spomalím -mám obavy,že tam usnu.Asi nejsem normální.Jsem pro zvednutí minimální mzdy,mzdy jsou opravdu malé,ale prošla jsem už více zaměstnáními,mám kamarády a jinde se musí jinak otáčet-vážně jsem naštvaná a nevím ,jestli to skousnout a splinout z davem-nebo pustit páru.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Přijde mi to nějak zmatené.

Co myslíte např. obratem:

"...za ty peníze se té firmě vyplatím, když za mě neplatí daně..."?

To zní jako práce na černo...

Na zveřejnění informace, kolik kdo za týden/měsíc odpracoval, nevidím nic špatného.

Zěmstnavatel se podle mne snaží motivovat ty, kdo pracují méně...

hrozinka*
hodnocení

Nepracuji načerno,ale na dohodu-mám totiž ještě vedlejší výdělečnou činnost,kde platím řádně daně a zdravotní pojištění,vadími ,že pracujia no aco-že víc a co mi má co ženská která sidá x káv za den a vykouří x cigár na wc říkat ,abych dělala podle ní?

hrozinka*
hodnocení

Omlouvám se za chyby-fakt mě to štve-mám si o tom s někým promluvit, nebo se taky flákat, nebo hledat brigádu jinde-přece není možné, když se snažíma jsem v pohodě-nepředřítá, aby mi někdo říkal-nedělej tak rychle-prostě jsem ještě špatná a to cítím jako křivdu. Zveřejňování norem v této firmě vidím jako mega problém.

iz*

Pokud pracujkete na DPP, neodvádí zaměstnavatel z odměny do 10.000 Kč měsíčně

sociální ani zdravotní pojištění, daň za Vás neodvádí v případě, že jste u něj podepsala

prohlášení k dani z příjmu FO.

Zaměstnavatel ale ze svého zisku daně odvádět musí (to nejsou daně "za Vás").

Pokud souběžně podnikáte, budete si poskončení roku od něj muset vyžádat potvrzení o zdanitelných příjmech a příjmy z DPP zahrnout do svého daňového přiznání (z odměny do 10.000 Kč byste neuplatnila celou slevu na poplatníka).

___

V případě DPP bych se tím vůbec nezabývala. Odpracujete si pro zaměstnavatele "svých 300 hodin"

(víc v kalendářním roce nemůžete) a tím to pro Vás skončí.

Příští brigádu si můžete najít u jiného zaměstnavatele (ale všude bude něco, co Vám bude vadit).

bruno*
hodnocení

0x

Hrozinko, měla bys rozdělit své stížnosti na několik konkrétních. Takhle je to nepřehledné. Mistrovi ani majiteli nevěř, pokud se firmě bude dařit, zvednou ti normy. Pokud ne, půjdete všichni ke dnu. Jak prosté! ;)

buss
hodnocení

0x

Cha, vy nepamatujete dobu úderníků, kdy se plnění objevilo na nástěnkách, včetně fotografií. Zvýšení normy pokud bude odbyt hrozí. Je to prostě bič. Chcete říct, že děláte na černo? Co budete pak mít na důchod? Kapitalista nechá lidi se flákat? Neuvádíte, jak pracujete, sama, na páse asi ne. Plním, neplním tak stejné prachy? Tak proč prezentace? Tak bych se také nepřetrhl. Proč zveřejňuje se ptejte majitele! Zvednutí minimální mzdy... a n lidí vyletí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]