Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Politá a natrhlá knížka

Od: zahanbeny odpovědí: 3 změna:

Dobrý podvečer, je mi to hrozně trapné, ale kámoška mi půjčila před měsícem knížku a zítra ji chce vrátit. Jenže včera se mi stalo, že jsem ji polil kávou. Dnes se mne právě na ní ptala a já jsem jí řekl, že ji teď u sebe nemám, že ji tu knihu donesu zítra. Nedokázal jsem říct pravdu. Byla politá, listy a obal pokrčené, ale ne zase tak, aby se z ní nedalo číst, písmena o obrázky jsou vidět dobře, jen okraje jsou poničené. Tak jsem ji sušil fénem a jak jsem tak sušil, tak se mi stalo, že se začaly uvolňovat stránky, zhruba od poloviny knížky jsou natrhlé a malé potáhnutí by mohlo způsobit, že se list vytrhne. Na obalu je hnědý flek od kávy. Teď mám hrozné výčitky a vůbec se mi nechce ji knihu v takovém stavu vrátit a říct ji jen promiň, mrzí mne to, ale jsem hrozně roztržitý. Cena knihy je tak okolo 100 Kč, chtěl bych zítra koupit novou, ale bojím se, že ji neseženu a budu muset přiznat pravdu. Jsem z toho úplně neš´tastný a bojím se, že se se mnou nebude bavit. Určitě ji tu knížku takhle nedám, buďto ji ji později koupím nebo jí dám peníze, ale mé pocity a obavy jsou strašné. Asi nevíte jak by se daly natrhlé stránky nějak spravit, že? Aby nechybělo málo k tomu, aby se neuvolnily. Chtěl bych jí to nějak taktně říct, ale bojím se.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

filip17*
hodnocení

0x

Ahoj,

tak majitele knížky popisuješ jako kamarádku, tak nevidím problém říct jí pravdu a nabídnout, že ji to zaplatíš nebo koupíš novou, pokud to opravdu kamarádka je, tak prčo by ti neodpustila? Já si upřímnosti a nelhání u kamarádů cením právě nejvíc, kdybych měl nenavídět všechny svoje kamarády, kteří mi omylem něco poničili nebo dokonce ztratily, asi bych už žádné neměl a byly to kolikrát i daleko cenější věci. Jsme jen lidi a těm se prostě nehody zkrátka stávají.

Předpokládám, že knížka není ani žádná limitovaná či sběratelská edice, když se jedná o částku okolo stokoruny

hodnocení

0x

Teď hned si zadejte ve vyhledávači autora a název knihy. Okamžitě uvidíte, jestli se dá kniha koupit. Raději nová, v horším případě z antikvariátu.

Kamarádce bych přiznala poškození, ale zároveň mohla sdělit, že náhradní už je na cestě. Pokud se kniha koupit nedá, vraťe alespoň tu poškozenou. U vzácnější knihy slibte další pátrání v anitkvariátech.

Z vlastní zkušenosti mohu sdělit, že poškozná kniha nepotěší, ale když mi knihu někdo nevrátil, protože ztratil a měl jiné hloupé výmluvy, byla bych vraždila. Ale já jsem knihomol. Kamarádka to třeba přijme lépe.

jokeer*
hodnocení

0x

Zdravím,

já osobně bych řekl pravdu, ať bych ji měl vypůjčenou od kamarádky, učitele nebo známého! Rozhodně se ji nepokoušejte opravit a pak odevzdat, na knihách to je poznat! Prostě bych tu knihu koupil novou a v co nejkratším termínu ji předal. Vůbec se nestresujte, žádné obavy, každý normální člověk ví, že se to může stát každému. Doufám, že máte knihu přečtenou, kamarádku potěší, že Vás zaujala a možná se Vás i na něco zeptá. Říct, že jsem knihu polil a nečetl je o trochu horší, než říct, že ji máte přečtenou.

Přeji ať se Vám daří :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]