Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak postupovat při vyřízení pozůstalosti?

Od: endy* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den.

Jak postupovat při vyřízení pozůstalosti? Poradte,co a jak, prosím.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, vyčkáte, až Vás osloví notář - většinou je osloven ten, kdo zařizuje pohřeb.

Ta osoba dostane poštou "koresponďák", že se má dostavit k notáři a ten s ní sepíše zápis, kde je uveden majetek a další dědicové. A notář také seznámí tu osobu s dalším postupem. Zdravím!

doplněno 10.09.15 18:10:

Jo jo, ta příprava je dobrá připomínka. Také se poptejte příbuzných, jestli není nějaká nemovitost, vkladní knížka nebo ta knížka z kupónové privatizace. Zkrátka, dohledat vše, co má být úředně převedeno a majetkově získáno. Myslím, že nemusíte spěchat - i to oslovení notářem bude chvilku trvat a potom je možnost i doplnění.

doplněno 11.09.15 16:46:

endy - pokud to vyřizovala radnice (a Vy na ní máte kontakt), tak také přesně znají tu notářku.

Jinak, dva měsíce není ještě žádné dlouhé prodlení. Obecně - čím větší město, tím delší doba pro reakci notáře. Ovšem, poptat se už můžete.

lidus*

Jak píše Ben, počkáte. Mezitím můžete pohledat bankovní účty, techničáky od motorových vozidel, zbraně odevzdat na PČR do depozitu. Případně najít závěť.

endy*
hodnocení

Pohřeb vyřizoval městský úřad.

lidus*

Proč pohřeb vyřizoval městský úřad, to neměl zesnulý příbuzné? Pak teda nikdo nemá co dědit, jedině snad stát (odúmrť) Pokud třeba příbuzný žil někde... nešel rychle dohledat a najednou se hlásí o dědictví, zeptejte se na tom městském úřadě komu to bylo přiděleno, nebudou-li vědět musíte pátrat dál a třeba obvolávat notáře v okolí. Otevřít řízení můžete i kdyby již proběhlo. Opět si neodpustím poznámku, hanba by mě fackovala, nevědět o svém příbuzném leta a pak se drát o dědictví.

pohanka*

Lidus, bylo tady pár dotazů na problémy se starou tetou a nemocným strýcem v léčebně, nebo DD. Ale nikdo z příbuzných nechtěl zaplatit pohřeb a vyřídit pozůstalost. Zřejmě se jedná o podobný případ. Pohřeb nezaplatit, ale dědit. V tomto případě si myslím, že pokud pohřeb zaplatil stát, tak se dokládá u notáře platba za pohřební služby a uvedená částka se odečte od výše dědictví a vrací se zpět státu /obci/. Teprve co zbyde po uhrazení těchto ,,dluhů,, jde do dědictví.

endy*
hodnocení

Ano,je to ten stejný případ.Já jsem neteř a mamka sestra tety,vzkázala at to vyřídí měú.ten mě kontaktoval asi před dvěma měsíci,že mě osloví notářka a doposud nic,tak si myslím,že to převzal měé...?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]