Nejste přihlášen/a.
Zdravim. Lide jsou ruzne a po dlouhe době jsem prostě musel narazit na blbečka.
Prodal jsem na bazoši GSM repeater - zesilovač mobilniho signalu. Nikde neni uvedeno nic o zaruce, nedavam žadnou fakturu a nic podobneho. Jen zabalim zboži a odešlu. Takhle funguje i aukro atd...
Po několika zkušenostech jsem přestal vracet penize v připadě, že se to lidem nelibi nebo to neuměji nainstalovat. V inzeratě je jasně psano, za jakych podminek repeater bude funkční , ale všichni se zřejmě na to vybodnou a chtěji vyzkoušet. A ja potom prodavej použité zboži.
Ted mi zavolal jeden kupec, ktery vše obdržel a po nainstalovani to nejde a že to chce vratit a pry dle zakona na zboži musim davat zaruku.
Pravě proto se obracim na vas - zda opravdu musim davat zaruku nebo ne? A co ta jeho tupa hlava muže proti?
Cena 1500kč. takže to nepřesahuje 5000.
Děkuji za rady.
Zdravím, na použité zboží se záruka zpravidla nevztahuje - nevím, jak to má ošetřené Bazoš, ale Aukru to tak je.
Samozřejmě se může stát, že se přepravou něco poškodilo apod., ale rozhodně bych chtěla vidět zaslaný výrobek před tím, než vrátím peníze. Spousta vychcánků to zkouší tak, že zboží poškodí (buď úmyslně, nebo nesprávnou manipulací), a pak chtějí peníze zpět. Před odesláním takového zboží je lepší vše si nafotit, ať máte v případě sporu důkazy.
doplněno 09.09.15 20:36:U soukromého prodeje použitých věcí to tak je. Proto je potřeba prodejce pečlivě vybírat, od toho jsou mraky hodnocení. Pokud se jedná o cílený podvod (evidetně rozbitá věc, cihla místo mobilu apod.), tak třeba aukro to pak řeší i přes policii, u bazoše netuším.
1. Podnikáš. (dle popisu jde o 100% případ)
2. Nemáš ŽL a hrozí ti tedy obrovské pokuty za podnikání na "černo"
3. I když nemáš ŽL, tak jsi "podnikatel", který musí dodržovat zákony. Takže záruka, vrácení zboží ... atd..
4. Až narazíš na "blbečka" co si to nenechá líbit, tak budeš litovat, že jsi mu nevyhověl.
5. Tvé podnikání je na internetu zaznamenáno a tedy nebude problém prokazovat. Kdyby jsi na černo prodával třeba zeleninu na trhu, tak jsi na tom daleko lépe.
doplněno 10.09.15 21:00:@majsterjoe Zákon o živnostenském podnikání žádnou částku neuvádí. Jen
Živností je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených tímto zákonem.
Částka se bere pouze pro trestní odpovědnost či placení daní.
doplněno 10.09.15 21:11:@majsterjoe Živnostenský zákon nám právě říká, co je podnikání. Chápeš?
Víš že můžeš prodávat bez ŽL do určité výše? bez nějaké záruky a pod? a není to podnikání.
doplněno 10.09.15 21:09:nevím proč píšeš o zákonech živnostenského podnikání, on nepodniká.
Jestliže nejste na prodávaný produkt ochoten poskytnout ani minimální záruku, pravděpodobně víte, že prodáváte zmetek, kterému sám nevěříte ! Slušný prodejce by neměl mít problém vzít výrobek zpět. Zdravím !
To jsou zase rady , toto... když budete cokoliv prodávat přes inzertní noviny jako soukromá osoba a ne firma, budete držet záruku? Přeji vám hodně štěstí při dalším prodeji.
@majsterjoe, @martinaa: Když vám inzerující pošle například evidentně rozbitý mobil a bude se hájit, že neinzeroval záruku, podle vás je tedy vše v pořádku a jako kupci budete spokojeni? Nezlobte se, ale to mi tedy hlava nebere !
Pokud prodáváš použité zboží, tak záruku dávat žádnou nemusíš. V těchto případech záleží na tom, jak je inzerát formulován. Pokud je výslovně uvedeno, že je zboží použité, mělo by být také výslovně uvedeno, že na zboží neposkytuješ žádnou záruku. To by byl solidní přístup a ozvali by se jenom ti zájemci, kteří jsou s tímto faktem smířeni.
doplněno 09.09.15 21:05:Od toho, kdo si tohle koupí, lze fakt očekávat cokoli. Naprosto neúměrné riziko.
Zboži neni použite a to je taky uvedene v inzeratě.
Tady přiložim odkaz : mobil.bazos.cz/...
A pro pozitivniho člověka vyše: neposilam žadne cihly, o tom se zde nebavime. Nudite se, vytvořte si soubor ve wordu a mužete psat co chcete"!
doplněno 09.09.15 21:00:P.S. Pravě, jak se piše vyše, hodně lidi je vych... a zkoušeji ruzne kraviny. Zboži dorazilo v pořadku a bez jedineho poškozeni a ikdyby, tak vždy posilam s pojištěnim.
Jestli podnikáte na černo, tak byste se měl modlit, aby vás kupující, až mu odmítnete záruku, nenahlásil kvůli úniku na daních atd. atd...
Ty tisíce lidí denně také podnikají na černo.
Jestli jste ty krabičky koupil za účelem dalšího prodeje (což očividně ano), jde o podnikání. Nebo si snad kupujete pro vlastní potřebu pár krabiček stejných, nových GSM zesilovačů?
Jenom díky tomu, že těch lidí je tolik (a úniky ne velké), jim (Vám) to prochází. Jinak před FÚ to fakt neobhájíte.
Čímž snad zodpovídám Vaši otázku o záruce - ano, pokud prodáváte nové zboží za účelem zisku, tak musíte poskytovat 2-letou záruku a měl byste na to mít ŽL.
doplněno 09.09.15 22:55:Martino, a nechcete mě navést? Já našla nesoulad pouze v otázce částky, kterou za rok vydělá (těch zmiňovaných 15 000,-). Nikde jsem tu ale neviděla, že by zakladatel zmiňoval, že vydělá méně. (Netvrdím, že to není možné.)
Každopádně o neexistenci záruky se tam nikde nic nepíše, tak prosím podejte bližší informace ohledně toho, v čem se mýlím.
doplněno 10.09.15 11:47:A Vy fakt máte pocit, že zakladatel prodává nějakou krabičku, kterou si koupil, ale výrobek se mu nelíbí, nevyhovuje... tak jej prodává dál?
Tak na rovinu, když návodné otázky nepomáhají: ten člověk kupuje výrobky z účelem dalšího prodeje a zisku z tohoto prodeje, takže podniká, a je povinen poskytovat záruku.
Nemáte pravdu. faq.aukro.cz/...
doplněno 10.09.15 11:05:Pokud šlo o soukromý prodej použité věci, tak na ni se záruka nezvtahuje. Pokud byla krabička nová (tvz. překupníci, kteří ano, potom potřebují ŽL), tak by záruka měla fungovat.
doplněno 10.09.15 12:30:A proč ne? Na aukru a jiných bazarech jsem takto prodala mraky věcí... včetně mobilu, protože jsem si koupila lepší model.
I pokud by tazatel prodával více krabiček a tím pádem načerno podnikal... tak to se v této otázce snad neřeší.
doplněno 10.09.15 13:40:Ach jo... a kdo řekl, že zboží je nefunkční? Kupující, který může vyčůraně lhát, zboží si sám poškodit neodbornou manipulací? Jako prodejce bych nejdříve chtěla vidět stav zboží, jestli nebylo poškozeno kupujícím. Když si vlastní blbostí rozkřápnete telefon, ani záruka to nezachrání.
No vždyť. Poskytne záruku, věc vyzkouší, když bude funkční, záruku neuzná a na náklady kupujícího mu ji vrátí zpět. Běžný postup jako u každého jiného prodejce. Netvrdím, že záruku musí uznat, ale musí ji poskytnout.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.