Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zvýšení výživného

Od: jitka* odpovědí: 21 změna:

Mám 18tiletou dceru a bývalý přítel na ni platí výživné,Dcera je na škole a internátě v Praze.Od soudu mu bylo určeno již před lety z výdělku 19000 Kč výživné 3500Kč.Když šla dcera na střední školu do Prahy napsala jsem mu a on mi bez soudu dohodou začal platit o 1000Kč víc.Nyní jsem ho požádala znovu o zvýšení ale narazila jsem.Začal mi vyhrožovat a napsal že má také dceru na střední a dceru manželky na vysoké atd.Má ted daleko vyšší příjmy než před lety,auto,manželka vydělává také dost pěkné peníze,jezdí si na dovolenou a výlety.Já jim to v žádném případě nezávidím ale taky nechci aby moje dcera byla na škole jako chudá příbuzná.Mám ted strach ale zažádat u soudu abych neprohrála a on se mi nevysmál.Jsem starší matka mám částečný invalidní důchod a musím s bolestmi pracovat na plný ůvazek abych vše poplatila i dceři.Bývalý přítel má ted 25000,-Kč čistého,myslíte že by nám zvýšili výživné alespon na 5500 nebo 6000,-Kč?Díky za odpověd!

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fidonet*
hodnocení

6x

Krásný příklad české nenažranosti.

Z praxe převedu problém do opačného světla.

Pokud chcete na dceru výživné 6000 .- tak jste v podstatě přispět povinna také 6000.-

tedy už teď přikládáte váhu na to, že Vaše dcera potřebuje pro svůj základní život 12.000

K tomu ani neberu, že máte úlevu na dítě, možná Přídavek na dítě.

Občas nějaké dárky také dcera dostane.

Trochu rozmazlená ne? Tedy Vy ne dcera.

protože 12.000 Kč je nadstandart pro jednu osobu, která má kde bydlet, nejspíše má státní příspěvek na obědy, slevy na jízdném, umíněné Vaše ulevy na daních ...

Vám do toho prd kolik má plat, je to jen vyčuranost, ale v čechách ( nejen v čechách ) běžná. Nabrnknu si hokejstu a chci výživné 200.000

Není Vám ani trochu hanba?

Nejste jeho manželka, živí svou manželku a své další dítě ( děti). Pokud vy požadujete pro svou dceru 12.000, tak jednoduchou logikou se dopracujeme k výpočtu, že 12.000 je běžná suma na osobu, a tedy on má na sebe 12.000, dále 12.000 na jeho ženu, a 12.000 ja jeho další dítě. Tedy když vydělává 25.000 a potřebuje 36.000, takže je 9.000 pod Vámi nastaveným normálem životního standardu.

Ale k vaší otazce. Žádat můžete o cokoli. To jak budete vypadat v očích bývalého manžela, a v očích soudu už je jiná věc.

p.s. Uvědomujete si, že za 12.000 musí vyžít i 3 členná normalní rodina. ( neberu náklady na bydlení )

Běžně z toho žije i 4 členná rodina. Na dávkách i 5 členná rodina ( zdůraznuji, nepočítám bydlení )

V té vaší logice jsou zásadní díry.

Česká legislativa předpokládá, že podíl na vyživování dětí se odvozuje z výše příjmů rodičů - neplatí tedy, že pokud jeden rodič dává X, druhý by měl dávat stejné virtuální X, ale spíše stejné procento z příjmů.

To že dcera má kde bydlet nelze brát jako samozřejmost. Nebydlí zadarmo. Z těch virtuálních 12 tisíc by se měl odečíst virtuální nájem za její osobu, ať už je byt číkoli.

Za třetí, jak sčítate těch potřebných 12 tisíc - to je úplně vedle. Celý výpočet je každopádně jen hypotetický, ale předně tazatelka nežádá 12000, ale jen 6000. Na příspěvek na druhé vlastní dítě by měl dávat také jen 6000, druhých 6000 zaplatí manželka. 12000 pro sebe. Manželka má vlastní příjmy, tu nevyživuje. Pořád ještě 12000 zbývá.

Za čtvrté - nelze nebrat náklady na bydlení, to je prostě nesmysl.

Nyní k tazatelce. Na jednu stranu se mu zvýšil plat, na druhou stranu má na krku další vyživované osoby. Plodit případně osvojovat děti nelze v našem právním řádu nijak omezit (což je někdy škoda). Pokud to nevlastní dítě již jeho (tj osvojené), znamená to, že vyživuje 3 děti (včetně vašeho). Může se stát, že soud sice uzná, že má vyšší příjmy, ale že nelze Váš požadavek splnit, aniž by byla krácena vyživovací povinnost k ostatním dětem. Soud by neměl příspěvěk snížit, pokud o to nepožádá on, ale prohraný soud byste nejspíš zaplatila. Zkuste to zkonzultovat s nějakým právníkem, který se rodinným právem zabývá a dokáže to odhadnout.

jitka*
hodnocení

Musím vám odepsat ač vás neznám.Dobře mi to dáváte sežrat,díky ale musím reagovat!Jak budu vypadat v očích bývalého přítele je mi u p...Jemu bylo taky uplně jedno,když si našel v práci jinou přivedl jí do jiného stavu a mě s holkou která byla 6timěsíčná mimino vyhodil na ulici a vyměnil fabku.Já si musela jít v doprovodu policie pro věci,neměla jsem kam jít,takže holku umístili na týden do nemocnice a já spala u kamarádky a hledala bydlení.Nechal nás bez peněz a beze všeho.Holku viděl naposledy když ji byly dva roky.Potřebovala tehdy na zimu bundu a boty a on jí koupil místo toho kočárek na panenku za 1800Kč.a myslel si jak nám pomohl.Potýkala jsem se se životem jak to šlo a kdyby mi nepomohli cizí lidi měla jsem kolikrát i černé myšlenky to skončit.A on který se vůbec nepodílí na výchově natož aby ji alespon ted k 18narozeninám něco poslal, mě napsal ze mi dává hvězdné výživné?Dárky od něho nedostává a já přídavky neberu.Po všech odpovědích co jsem dostala se cítím jako vyvrhel.A on je zas za chudáka.Fakt mi není hanba protože on by se nevykoupil ani kdyby posílal desítku.Přišel už dávno o tuhle dceru,hezkou šikovnou a hodnou,možná trochu rozmazlenou protože jsem se snažila aby nikdy netrpěla tím že nemá tátu.A hanba by měla být jemu za to všechno!

pohanka*
hodnocení

2x

Nebylo by jednodušší, kdyby si našla Vaše dcera brigádu v Praze o večerech, sobotě, nebo v neděli, nebo každý druhý víkend?

Na ty dva tisíce by si mohla také přijít, a pokud by našla brigádu v oboru, počítala by se jí jako praxe.

jitka*
hodnocení

Díky za návrh ale dcera chodí na brigádu,může jen v týdnu,v pátek zavřou intr a kde by spala?Není vše tak jednoduché.

mokita
hodnocení

0x

Podělím se s Vámi taky o příklad z vlastní zkušenosti. Žiji s přítelem, vychováváme spolu jeho staršího syna z předešlého manželství. Mladší syn žije s matkou. Když se před pár lety rozváděli ,dali dětem na vybranou. Mladší chtěl k matce, starší k otci. Matka se odstěhovala jinam s přítelem,jenž měl podíl na jejich rozvodu. Vzájemně si platí výživné. Otec na mladšího více než ona na staršího. Před časem jsem se k příteli nastěhovala. Vztah nám klape, se synem si rozumím, jsem pro něj "kamarádkou" nikoliv matkou,tu má jen jednu,jak mu vždy říkám. Mladší syn k nám jezdí, kdy se mu zlíbí, tráví u nás veškeré svátky, vánoce, všechny prázdniny. Cokoliv potřebuje, otec koupí. Jezdí s nám 2x ročně na dovolenou,dostává od táty kapesné. I tak otec platí výživné v celé výši. A ejhle nedávno matka požádala o zvýšení výživného, protože teď máme v domácnosti platy dva...:-DD

8ka1ik
hodnocení

0x

Takže bývalý přítel se konečně dostal díky svému usílí do stavu, kdy může jezdit i na dovolenou a výlety. A dokonce si koupil i auto. *ee* No tak to teda přehnal. *haha*

4500Kč výživné od jedné osoby je dostatečné pro normální život.

Jestli nechceš ,aby dcera byla na škole jako chudá příbuzná, tak jí dávej více peněz. Řekl bych, že 50tis měsíčně by mohlo stačit, aby získala statut "zazobaná"

doplněno 10.09.15 10:49:

Právě proto, že každá věc má 2 stránky, tak píší i tu druhou.

Výživné tu není od toho, aby někoho trestalo. A dle tvých příspěvků ty tak uvažuješ.

jitka*
hodnocení

Díky za lekci ale každá věc má dvě stránky.Od dvou let holku neviděl tudíž se nijak nepodílí na výchově,nezajímají ho narozeniny svátky vánoce a nestydí se mi napsat že má dceru na vysoké škole,když to jeho dcera není ale je manželky,takže patrně na ní přispívá zase její biologický otec!

Mladá paní, Vy byste u soudu prohrát ani nemohla. Vaše dcera je již zletilá a musela by o zvýšení výživného tudíž žádat ona sama. Pokud otec poskytuje dobrovolně výživné vyšší, než mu ukládá rozsudek od soudu, je vidět, že mu dcera zase tak lhostejná není. Těžko říci, jak by rozhodl soud, ale jisté je, že by se soudit musela s otcem Vaše dcera, ne Vy.

jitka*
hodnocení

Jak jste na takovou kravinu přišel že ho chci zvýšením výživného trestat?Už dávno se potrestal sám,přišel o tuhle dceru.Místo aby ji poslal něco k 18tinám mi volal jestli už letos končí se školou.Bohužel pro něj ještě rok a pak se uvidí.

Tady vůbec nejde to, jestli 4500 je dostatečné. Ten zákon považuje za spravedlivé, aby se o výsledky svého úsilí podělil se svými dětmi, bez ohledu na to jestli žijí s ním nebo ne. Pokud se mu životní úroveň zvýší, musí se zvýšit i dítěti. Ne jenom jednomu (tomu které žije s ním), ale i tomu "starému".

Ano, výživné není od toho, aby někoho trestalo, ale to já vpříspěvku tazatelky necítím. Naopak ve vaší odpovědi cítím, že "staré" děti z předchozích vztahů jsou jen odpadky a tak by se s nimi mělo nakládat. Vaše odpovědi jsou naprostá demagogie.

Ano, do případného soudu by musela jít dcera sama, už ne vy, ale to je jen formální stránka věci, na podstatě to nic nemění.

uska*
hodnocení

0x

Jitko - přestaňte se ráchat v tom co bylo, kdo vám kdy ublížil, to co má otec za plat atd. Ubližujete sama sobě, bylo to dávno a ve vás zůstala zloba, ukřivděnost, nenánávist, touha po pomstě a to vám nedovoluje žít normální život.

Počítejte se mnou, jsou to jednoduché počty :

- dcera - výživné od otce + brigády = 4 500,- +?

- vy - důchod 6000,-? + plat 12 000,- (to se držím při zdi) + úlevu na dani + přídavky? + slevy

Jen od oka jste na částce 24 000,-Kč, tedy 12 000,- na osobu. A to se vám zdá málo?

doplněno 10.09.15 12:47:

Vždy je nejlepší dohoda a to ke spokojenosti všech. Ale nerozmazlujte dál dceru, donuťte jí brigádničit a ne jen požadavat větší a větší výživné.

jitka*
hodnocení

Neráchám se a touha po pomstě mě fakt už dávno přešla,naopak když ho dnes vidím říkám si,kam jsem tehdá dala oči.Prachy máme asi tak tyhle-5300,-důchod,10790 výplata,v ní je 1000,-na holku úleva na dani +4500,-výživné,jinak přídavky a nic jiného neberu,takže 20600,- Jinak končím tuhle debatu,na výživném jsme se dohodli dnes ke spokojenosti obou stran.

20 600,- a je Vám to málo? :D Taťka měl výplatu 15k čistého a živil 5 člennou rodinu.. Mamka s námi byla doma. Později na škole by mi byla hanba říkat si rodičům o peníze (dali by mi je), tak jsem si na oblečení, školné atd. vydělávala sama..

Ale ono je jednodušší natáhnout ruku..

doplněno 10.09.15 14:40:

Chytrému napověz..

Nechápu vaši reakci. Ona je chudoba povinná?

stirecek*

Nedá mi to, proto musím zareagovat. Přes 20tis pro dva je luxus. která jiná rodina má desítku na osobu? Co Vám jen můžu říct, 3500 výživné je luxusní výživné, nárůst mzdy bývalý přítel kompenzoval další tisícovkou, což je 4500Kč výživné. Ukažte mi dítě, které takové výžívné bere! Vyšší než soudem přiznané! Co by daly jiné ženské za to, kdyby jim bývalý platil pouhou tisícovku...spousta ženských nikdy výživné neviděla a mnoho nejen chlapů to netrápí a naše zákony tomu jen nahrávají. Znám spoustu chlapů. kteří se mají velice dobře, ale za celých dvacet let nezaplatili ani korunu na výživném. Jakékoliv dovolání je zbytečné, jsou vedení na městském úřadě, oficiálně nic nemají, oficiálně nic nevydělávají...Mimo jiné - na výživě a potřeb dítěte by se měli oba rodiče podílet stejným dílem, tzn že když dá 4500 on, tak stejnou částku musíte dát vy. To dítě se pak má lépe než dospělý - má 9tis, neplatí nájem, neplatí inkaso, čisté peníze samo pro sebe. Je to málo?

Pořád špatně. Logika srovnávání s jinými matkami kulhá - to že se mají jiné matky a jejich děti špatně (mnohdy i v rozporu se zákonem nebo stanoviskem soudu), není přece důvod a omluva k tomu, aby se mělo špatně i dítě tazatelky. Má-li dobrou životní úroveň otec, mělo by mít dobrou životní úroveň i dítě.

Ten podíl na výživě stejným dílem se předpokládá vzhledem k výši příjmů - má-li tedy jeden rodič přijem 45000 a příspívá 4500, druhý rodič s příjmem 25000 by měl přispívat virtuálních 2500. Pokud bude jeden z rodičů v domácnosti nebo na mateřské nebo v invalidním důchodu, tak si těch 4500 bude půjčovat nebo jak jste to myslel?

A ten poslední odstavec - Podle vás by bylo spravedlivé, aby dítě dostávalo od obou rodičů peníze (těch 9000) a navíc ho ještě jeden z rodičů ubytovával zadarmo, platil za něj vodu, elektřinu a nájem. To je přece nesmysl, tyhle náklady musí jít z peněz toho dítěte (samozřejmě jen přiměřený díl).

Samozřejmě všechny tyhle výpočty jsou jen virtuální, nepředpokládám, že nikdo takhle doma nepočítá (i když kdo ví), ale soudy to takhle vyčíslují.

stirecek*

Nedávno jsem se bavil s jedním advokátem, vyprávěl mi zážitky nejen o výživném, měl klienta, který měl příjem 250tisíc/měs a soud mu přiznal platit výživné 20tis, což je 8%. Na druhé straně jiný klient s výdělkem 20tis dostal 5tis, což je 25%. trochu nevyvážené vzhledem k faktu, že těch 20tis ze čtvrt mega člověk sotva pozná...Takže ano, ale pořád trvám na tom, že na péči by se měli podílet oba rodiče stejně. Nicméně je třeba vzít fakt, že ten chlap má jinou rodinu, tedy manželku, dceru na vysoké, bydlení, taky sebe, možná nějaký úvěr a je třeba se nějak z té mzdy podělit nějakým rovným dílem mezi všechny...Bývalá by možná chtěla, aby byl sám, bydlel pod mostem, dělal 16tky a platil a platil a platil.Tak mi to připadá.

jamal*
hodnocení

0x

A co budete dělat, když platitele alimentů vyrazí z práce? 6000,- je celkem dost.

Já dostal do své péče syna a bývalá manželka nikdy, opakuji nikdy nezaplatila ani 1 Kč na výživném. Žádal jsem o přiřknutí a jelikož byla tou dobou na mateřské s nějakým chlápkem, soud mi zamítl požadavek na výživné.

V tomto státě žena má právo na vše, muž jen držet zobák a platit, i kdyby měl zdechnout. Syn odrostl, přiblblá matka - kráva ho nikdy nekontaktovala a já měl od ní svatý pokoj. Naštěstí se vdala, tak na ni nemusím platit alimenty, jelikož její výdaje byly vyšší než příjmy. Tak je to s ženskou polovinou světa.

Když plátce alimentů vyrazí z práce, musí si sám zažádat o snížení výživného.

haka

Ano to je pravda, pokud přijde o práci může si požádat o snížení výživného.Realita? Můj bývalý partner přišel o práci a já byla na úp. Nebylo peněz na zbyt a nemohl hradit výživné v předepsané výši,Domluva s exmanželkou žádná,trvala na svém. Posléze podala trestní oznámení.Partner požádal o snížení výživného, ...soud nám sdělil že snížení nepovolí protože to není v zájmu dítěte... na dorovnání dluhu na výživném jsme si půjčili od příbuzných...

Chápu že jsou matky které zůstaly samy s dětma a výživné jim není hrazeno...ale to přece neznamená že všichni jsou takový že nechtějí...někdy to prostě nejde...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]