Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Souhlas se zcizením předmětu převodu

Od: spyke* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, chci prodat dům, který jsem zdědil po svých rodičích. V době dědictví jsem nebyl ženatý, ale teď jsem a dům je psaný jen na mě. Musím mít při prodeji souhlas manželky? Známí z realitky mi říkal, že pokud tam nemáme trvalé bydliště nebo domácnost a to nemáme, tak souhlas nepotřebuji. Je to pravda?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

4x

Jestliže jste nabyl nemovitost dědictvím, tak jste jeho jediným vllastníkem. Můžete si s ním nakládat jak chcete, nepotřebujete souhlas manželky.

V případě rozvodu se o takový majetek s manželkou nedělíte. Opět : je jenom Váš.

sunset*
hodnocení

0x

Měl jsem to stejně, Sebod radí zcela správně, souhlas manželky není potřeba. Jen v bance kupujícího požadovali k hypotéce, aby manželka byla uvedena jako třetí strana na smlouvě s tím, že bere prodej mého bytu na vědomí.

pravnik*
hodnocení

0x

Je pravdou, že pokud jste dům zdědil jen Vy, je i za manželství jen Váš a prodávat jej bzudete jen Vy. Je ale také pravda, že existuje § 747 nového občanského zákoníku (NOZ), který říká:

(1) Má-li alespoň jeden z manželů právo nakládat domem nebo bytem, ve kterém se nachází rodinná domácnost manželů nebo rodiny, a tohoto domu nebo bytu je k bydlení manželů nebo rodiny nezbytně třeba, musí se zdržet všeho a předejít všemu, co může bydlení znemožnit nebo ohrozit. Manžel zejména nesmí bez souhlasu druhého manžela takový dům nebo byt zcizit nebo k domu, jeho části nebo k celému bytu zřídit právo, jehož výkon je neslučitelný s bydlením manželů nebo rodiny, ledaže zajistí manželovi nebo rodině po všech stránkách obdobné bydlení s bydlením dosavadním.

(2) Jedná-li manžel bez souhlasu druhého manžela v rozporu s odstavcem 1, může se tento manžel dovolat neplatnosti takového právního jednání.

Přitom hlášený trvalý pobyt či faktická resp. údajná neexistence domácnosti v domě nic nezhnamená. Rozumný a opatrvný kupující bude chtít souhlas Vaší manželky s prodejem, nebo alespoň její písemné prohlášení, že v domě není společná domácnost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]