Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čerpání dovolené

Od: cervinkovap odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

jsem pracující důchodce a pracovní smlouvu mám se zaměstnavatelem uzavřenou na dobu neurčitou. Pracuji ve školství jako THP pracovník.V době letních prázdnin si musíme povinně vybrat 10 dnů dovolené. Další dovolenou, kterou nám zaměstnavatel nařizuje jsou 2 dny v říjnu, kdy mají studenti podzimní prázdniny a 5 dnů o vánočních svátcích. V letošním roce je to tedy 17 dnů, které jsem si vybrala tak, jak je určil zaměstnavatel. Zbývá mě ještě 8 dnů dovolené a v těchto dnech bych si sama chtěla podle svého uvážení naplánovat v říjnu zahraniční dovolenou. Myslíte si, že si tyto zbývajícími dny můžu vybrat kdy potřebuji nebo mě je zaměstnavatel může zamítnout, popřípadě změnit její termín. Může mě zaměstnavatel převézt dovolenou z roku 2015 na rok 2016?

Předem děkuji za odpověď.

S pozdravem,

Pavla Červinková

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paw*
hodnocení

2x
Zamestnavatel vam cerpani urcujeba muze je i zamitnout. Je to o lidech a na domluve. Takze zajdete za vedoucim a domluvte se.

iz*
hodnocení

1x

Podle zákoníku práce určuje čerpání dovolené zaměstnavatel.

Určitě neplaťte žádný pobyt,

dokud nebudete mít dovolenou schválenu zaměstnavatelem.

Pokud by to letos s dovolenou nevyšlo, převede Vám zaměstnavatel nevyčerpanou část dovolené do příštího roku. Pokud by Vám čerpání letošní dovolené neurčil do 30. června 2016, můžete si čerpání určit sama. Zaměstnavateli byste termín dovolené musela sdělit minimálně 14 dnů předem.

hodnocení

1x

paw má pravdu, zákoník práce mluví jednoznačně - podívejte se na § 211 a následující, konkrétně § 217 - čerpání dovolené. Zaměstnavatel určuje dovolenou, a to tak, že pokud možno vcelku. Brání-li tomu provozní důvody, lze dovolenou rozcuckovat, ale aspoň 14 dní musí být vcelku, nedohodne-li se zaměstnavatel se zaměstnancem jinak (ne každému se hodí 14 dní v kuse, mně třeba vůbec). Až teprve není-li čerpání dovolené určeno nejpozději do 30. června následujícího kalendářního roku, má právo určit čerpání dovolené rovněž zaměstnanec. Čerpání dovolené je zaměstnanec povinen písemně oznámit zaměstnavateli alespoň 14 dnů předem, pokud se nedohodne se zaměstnavatelem na jiné době oznámení.

Zákoník práce je většinou konstruován k ochraně zaměstnanců. Proto se uvádí čerpání dovolené vcelku, nebo aspoň 14 dní. Proto trvá na vyčerpání v tom roce, ve kterém vznikl nárok. A jako všude něco za něco - čerpání určuje zaměstnavatel.

Můj zaměstnavatel nás nechá, abychom si naplánovali dovolenou, jak chceme. Trvá však na tom, aby byla zastupitelnost a aby byla dovolená rozvržená stejnoměrně během celého roku a tak, jak je naplánovaná, musí být vyčerpaná. Jediný zádrhel je v tom, že plán dovolené odevzdáváme cca 10.února. Takže ani netuším, jaké bude kdy počasí, ale to celkem nikoho nezajímá a já to musím pochopit, protože to je právo zaměstnavatele zakotvené v zákoně. On mi vychází vstříc dostatečně už tím, že mi umožní rozplánovat si dovolenou jak chci já.

Zaměstnavatel Vám nemusí dovolenou, která není dopředu naplánovaná, schválit. Naopak Vás může na dovolenou poslat, kdy se mu to hodí, pokud Vám to oznámí 14 dní předem.

iz*

Pravdu máme všichni tři.

To ano. Než jsem dopsala svůj elaborát, objevila se tam i odpověď ivzez, kterou jsem předtím neviděla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]