Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědictví akcií

Od: bucekbohumir odpovědí: 7 změna:

Zdravím. Prosím o radu. Vlastním akcie,které zdědí moje dvě děti. Ptám se kolik bude poplatek notáři (a jiné popplatky)za dědění akcií v hodnotě asi 5000000kč. V České spořitelné mi poradili ať si moje děti zřídí majetkový účet a já ať převedu svoje akcie ještě za života.Zajímá mě poplatek za dědění,převod za života je prý bez poplatku. Děkuji. Buček.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Vyhláška o odměnách notářů stanoví m.j.:

Odměna notáře jako soudního komisaře, jejíž základ je stanoven v § 12 odst. 1 až 4, činí z prvních 100 000 Kč základu 2,0 %,

z přebývající částky až do 3 000 000 Kč základu... 0,5 %,

z přebývající částky až do 20 000 000 Kč základu 0,1 %,

Z toho vyplývá, že poplatek notáři při vyřízení pozůstalosti v hodnotě 5 mil. Kč bude činit 6 900 Kč.

Bruno, jestli máte pravdu (předpokládám, že ano, ale nedovedu to posoudit), tak bych chtěla vidět tvář toho člověka z ČS, až bude zakladatelka žádat o vysvětlení *ua* omlouvám se za odbočení, ale pobavilo mě to! :)

e2id

Někde máš chybu ve výpočtu.

Odměna notáře totiž bude 28 193Kč včetně DPH.

doplněno 06.09.15 12:40:

z prvních 100 000 Kč základu 2,0 %,

z přebývající částky až do 500 000 Kč základu 1,2 %,

z přebývající částky až do 1 000 000 Kč základu 0,9 %,

z přebývající částky až do 3 000 000 Kč základu 0,5 %,

z přebývající částky až do 20 000 000 Kč základu 0,1 %

nejméně však 600 Kč.

Částka nad 20 000 000 Kč se do základu nezapočítává.

stirecek*
hodnocení

1x
Ve spořitelně vám poradili dobře. Starosti s dědictvím něco stojí, nejen peníze ale spoustu času. Ale ani převod na jiný účet není zdarma. Brokerjet české spořitelny si účtuje 900kc za jeden titul, to samé za připsání na jiný účet. Fio teď ma akci zdarma, ale pokud je máte ve spořitelně, tak tam se to platí. Navíc brokerjet čs končí, v listopadu již akcie nepůjdou prodat. Nevím kolik máte titulů, ale převod vyjde levněji bez starostí za života, tak jako u nemovitostí nebo jiných movitých věcí za života. Je to nejjednodušší řešení. Pak ještě existuje jedna možnost. Abyste se vyhnul poplatkům i za převod, lze akcie prodat a peníze darovat dětem. Případně je poslat na jejich zřízeny účet, kde je mohou zase koupit zpět. Ale tady uz je třeba počítat, co vyjde levněji, protože opravdu nevim, kolik těch titulů máte a zda se jedná i o tituly z US nebo jiných burz.
hm*

V zásadě souhlasím, že vyřešení za života je nejlepší, jen nevím, zda by se při prodeji akcií nemusel výtěžek zahrnout do daňového přiznání (bez ohledu na to, co se s penězi dál stane).

stirecek*
To záleží na tom, zda má zisk. A taky záleží, jak dlouho akcie vlastní. Dříve byl danovy test šest měsíců, pak Kalous schválil tři roky. Takže je důležitý datum nabytí.

hodnocení

0x

Pokum mám správné info tak třeba zřízení majetkového učtu např.u FIO banky je zdarma a novinkou má FIO i převody z majetkových učtu taky zdarma,takže není potřeba žádného dědického řízení.

Ale to opravdu nevím na 100% jestli to tak je,nejlepší bude navštěva některého z brokeru...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]