Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Prosím o radu. Vlastním akcie,které zdědí moje dvě děti. Ptám se kolik bude poplatek notáři (a jiné popplatky)za dědění akcií v hodnotě asi 5000000kč. V České spořitelné mi poradili ať si moje děti zřídí majetkový účet a já ať převedu svoje akcie ještě za života.Zajímá mě poplatek za dědění,převod za života je prý bez poplatku. Děkuji. Buček.
Vyhláška o odměnách notářů stanoví m.j.:
Odměna notáře jako soudního komisaře, jejíž základ je stanoven v § 12 odst. 1 až 4, činí z prvních 100 000 Kč základu 2,0 %,
z přebývající částky až do 3 000 000 Kč základu... 0,5 %,
z přebývající částky až do 20 000 000 Kč základu 0,1 %,
Z toho vyplývá, že poplatek notáři při vyřízení pozůstalosti v hodnotě 5 mil. Kč bude činit 6 900 Kč.
Bruno, jestli máte pravdu (předpokládám, že ano, ale nedovedu to posoudit), tak bych chtěla vidět tvář toho člověka z ČS, až bude zakladatelka žádat o vysvětlení omlouvám se za odbočení, ale pobavilo mě to!
Někde máš chybu ve výpočtu.
Odměna notáře totiž bude 28 193Kč včetně DPH.
doplněno 06.09.15 12:40:z prvních 100 000 Kč základu 2,0 %,
z přebývající částky až do 500 000 Kč základu 1,2 %,
z přebývající částky až do 1 000 000 Kč základu 0,9 %,
z přebývající částky až do 3 000 000 Kč základu 0,5 %,
z přebývající částky až do 20 000 000 Kč základu 0,1 %
nejméně však 600 Kč.
Částka nad 20 000 000 Kč se do základu nezapočítává.
V zásadě souhlasím, že vyřešení za života je nejlepší, jen nevím, zda by se při prodeji akcií nemusel výtěžek zahrnout do daňového přiznání (bez ohledu na to, co se s penězi dál stane).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.