Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz ohledně pracovní smlouvy. Mám pracovní smlouvu na dobu určitou do 30.9.2015. Poohlížím se po nové práci a něco se již rýsuje. V práci mi ale chtějí smlouvu prodloužit a já se bojím že když ji podepíšu a třeba do 14 dní se ozve nový zaměstnavatel, že nebudu moci tu prodloženou smlouvu zrušit a odejít. Nezůstává náhodou v platnosti ta smlouva stará do konce září?
Díky
Dokud existuje původní smlouva, tak platí původní datum, nicméně zaměstnavatel si vás chce "pojistit" i na pozdější dobu, a proto chce již v této chvíli podepsat dodatek měnící datum platnosti smlouvy. Okamžikem podpisu dodatku ke smlouvě přestane platit původní datum a začne platit datum nové.
Vaše rozhodnutí zůstává pochopitelně na vás. Nedokážu posoudit, jak moc se něco rýsuje. Mě osobně se osvědčilo rozhodovat se až v okamžiku, kdy se to přestane rýsovat a jsme již dohodnuti. Pokud se rýsovalo něco příliš dlouho, zatlačil jsem na protistranu, aby se vyjádřila definitivně, že nemohu věčně čekat a odmítat kvůli nim jiné zakázky.
Zaměstnavatel "Vám nemůže prodloužit" pracovní smlouvu bez Vašeho souhlasu (prodloužit
smlouvu nebo uzavřít novou je možné v případě, že s návrhem zaměstnavatele budete souhlasit).
Pokud s prodloužením (novou smlouvou) nesouhlasíte, neuzavírejte dodatek (či novou smlouvu).
_____
Určitá šance by mohla být v případě nové smlouvy – zaměstnavatelé poměrně
často sjednávají "novou zkušební dobu" i s osvědčeným zaměstnancem...
______
"Stará" smlouva zůstane v platnosti, dokud se zaměstnavatelem
dobrovolně nesjednáte něco dalšího.
Zdůrazňuji: Zaměstnavatel "nedává pracovní smlouvu".
Uzavření pracovní smlouvy (nebo dodatku k pracovní smlouvě) je
dvoustranný právní krok, který obě strany činí dobrovolně.
Kdybych měl smlouvu do 30.9. a oni by chtěli abych prodloužení podepsal teď tak by jim řekl že si to potřebuju z rodinejch důvodů promyslet. Nikdo vás nemůže k ničemu nutit. Nepíšete jak dlouho už tam děláte nebo jakou profesy případně jiný info.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.