Nejste přihlášen/a.
Já bych se stravováním neexperimentoval. Pokud ti zmíněné potraviny (v přiměřeném množství) nedělají obtíže, není důvod je vyřazovat.
jen doplnění správné odpo.co psal Jethro. pestrá vyvážená strava-pak nemusíte hroptit vynecháné něčeho ,ať již cukru či mouky.Jinak slazení medem je samozřejmě z dietetického hlediska lepší než řepný či třtinový cukr!
PS jednu dobu jsem sladil i kávu medem-nejprve byli obavy z chuti,ale zbytečně,to stévie (tablety či prášek) místo cukru do kávy je ...
Limosko a jaký je rozdíl mezi solí kuchyňskou nebo někdy kamennou a mořskou? Já žiju v domění že VŽDY jde o sůl-NaCL neboli chlorid sodný,která je někdy upraven jen přidáním dalších "nezbytností" !
Prarodiče jedli chléb z bílé mouky, jedli kynuté buchty z bílé mouky, tučné maso, nevařené kravské mléko, řepný cukr a spoustu vajec (praděd snídal každý den 2 vejce se slaninou + hrnek mléka ráno nadojený), všichni se dožili 80ti let v pohodě. Vy tu chcete strašit déle? A ani při změně jídelníčku to není jisté. Mám švagrovou co se 10 let stravuje jinak, vyřadila maso a spoustu jiných potravin a nejen já si myslím, že ji to změnilo myšlení a že ji hráblo. Klidně to vyzkoušejte, jistě vám to neuškodí ale nymyslím si, že by to k něčemu bylo.
Tady funguje ještě hodně faktorů. Geny, životní styl , pohyb, psychika, zátěž v podobě znečištěného prostředí, kvalita uváděných potravin, co a kolik se pije...
Pro stravování existuje několik zásad: Strava má být čerstvá, pestrá, nejlépe místní, pravidelná,konzumovaná v klidu ,plus dostatek kvalitní vody . A přidala bych , aby byla v přijatelných kombinacích. Známe např. překyselení z čerstvého koláče s ovocem. A co je hodně důležité,aby se nejedlo na noc!
Zajímavost: Číňani nekonzumují mléko ani sýry. A prý mají minimálně rakovin prsu. Nevím, zda to spolu souvisí, ale obojí je fakt.
Zato mají rakoviny žaludku a tenkého střeva asi 4x víc, než my ...
doplněno 07.09.15 14:06:Krevní skupiny jsou lautr blábol a genetika s tím taky mnoho nemá. Prostě syrová strava ničí žaludek a tenké střevo, bůček ničí tlusté střevo.
Říkám že geny.
A třeba střevu vadí příliš soli, třeba jí mají víc v těch svých "omáčkách"
A ještě jsou tu krevní skupiny. Dost jsem si o tom četla, má to logiku:
Dovolím si oponovat. Lidé jsou dnes ve skutečnosti nesrovnatelně zdravější, než dříve.
Je jen lepší diagnostika a přežívají novorozenci, které by dříve příroda vyřadila.
Z čeho usuzujete, že jsme zdravější? Pozorujte lidi na ulici. Tolik otylých, zpuchlých,šmajdavých! V tělocviku jich plno necvičí ze zdravotních důvodů. Polovina si stěžuje na alergie. Já mám pocit, že spíš degenerujeme. Podívejte se na fotky ze sletů, skautských srazů.
Kteří lidé kdy jedli zdravěji? Ti křivicí zkroucení, co celý život žrali slupky z brambor a ve čtyřiceti pošli? Nebo ti, kdo se ládovali zvěřinou a slaviččími jazýčky a podágra je zmrzačila v padesáti?
Radiovitalita? To je to, co propaguje doktor Kahuda a měří se to kyvadlem?
Tohle jsem k tomu našel:
Jen bych to shrnul a i trošičku odskočím od tématu stravy. Všechno v naší projekci je o vlnění. Každý orgán, každý kámen, každý člověk, každý zvuk, každá barva, každá myšlenka, každá nemoc, prostě všechno tančí ve vlnách.
A ty vlny buď hrají spolu krásné akordy a všechno jde jak po drátkách, nebo poněkud neladí, ubírají si energii, jejich výslednice je jaksi zdemolovaná a zní disharmonicky. A každá vlna něco znamená. Každá vlna nese informaci. Nějaká nese radost, jiná život a další nemoc a některá třeba i smrt... jinými slovy, její frekvence se neslučuje s frekvenčním pásmem života v 3D.
Nevím, ale mne to nepřesvědčilo. Podle mne je to naprostý blábol.
Štírečku, vše jde docela snadno řešit. Mléko na chalupě kupuji od soukromníka, sýry rovněž, když žil tchán, pšenici vypěstoval a část nechal semlet na mouku, já pšenici koupím od družstva a nechám semlet, mouku mám v moučnici na sýpce a rok vydrží v pohodě. Udím kdy chci, půlku prasete-celou nebo rozbouranou u nás není problém koupit. Já mám ráda trvanlivé mléko Tatra, prostě mi chutná, mléka rovnou z frigery sem se v JZD napila dostatečně, nikdo jiný z rodiny ho nechce, že je to hnus. Vejce z vlastního chovu a letos 8 kuřat od kvočny, už vidím jak jsou to jen kohouti a půjdou zabít. Jen nevím, kdo ty mazlíčky picne. Už se ptám lidí, zda by kohouta nechtěli, brňáci ti by chtěli ale vykuchaného a na vesnici každý má. Letošní žně jsem vážně měla slzy v očích, sklízely se lány nevyzrálého žita do bioplynky, tak jsem si uvědomila kolik lidstva hladoví aby se jeden nabalil. Totéž u kukuřice ale tam mi to nepřišlo k pláči. Většina rodiny sladí medem, já vůbec, ovšem pečeného bůčku a tlačenky bych se zřekla nerada. Udělat kvalitní paštiku rovněž není problém akorát se musíte smířit s tím, že je hodně drahá, jo a že je kozí mléko zdravé také vím ovšem to bych já patrně zvracela už při pohledu na ně, vnučka a manžel si z něj udělají kakao a jen si mlaskají, jen prý ty loupáčky nejsou co bývaly.
Proboha maso do dvou hodin od zabití je prakticky kuchyňsky nezpracovatelné. Musí "dozrát" několik dnů (vepřové) až týdnů (hovězí). A nějaké "záření" v mase mají akorát ryby z Fukušimy
A ano, člověk není masožravec, ale ani býložravec - je všežravec, jako medvěd nebo prase.
Chyba - maso je "zdravé" do dvou hodin od zabití, ale v syrovém stavu. Vařením se změní v mrtvou hmotu. Jak už jsem psal, glykogen ve svalech se bez kyslíku změní na laktát - kyselina mléčná. To zná každý, kdo trochu sportuje a začne se pohybovat nad anaerobním prahem
Kartaginče již nemám prostor v této otázce. Vidíš, na tohle je i tahle poradna krátká. Nahoře jsem psal, kdo nevyzkouší, neuvěří. Dalo by se to říct i jinak - neexistuje nevyléčitelná nemoc, existují pouze nevyléčitelní pacienti. Zajímám se o zdravou stravu již několik let, taktéž se zajímám o její odezvu na organismus, jak v klidu nebo po fyzické, či psychické-stresové aktivitě, metabolické pochody nebo rychlost regenerace a odezvu na zátěž atd atd a uznávám, že je hodně těžké něco takového vysvětlovat tomu, kdo tomu nerozumí nebo ještě těžší tomu, kdo tomu nevěří. Ono platí - kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá výmluvy. Takže je i možná lepší, že už v této otázce nemám prostor, protože jak se tak dívám, tak plané výkřiky jsou nejvíce obodované A o tom svědčí i "kvalita" těchle stránek.
To jsou nesmysly. Na kyselinu mléčnou se mění glukoza v anaerobním spalování (tedy delší sprint). Glykogen je složitá bílkovina, která dokáže vázat glukozu na dlouhý řetezec a pak ji levně (s malým množstvím energie) uvolňovat do krve. Mrtvá hmota je pořád nutričně stejně dobrá jako syrové maso.
Eskymák teda jistě nebudu, jak vidím rybu, zvracím. Já jsem pro aby se jedlo všechno a to jsem do svých 17ti let nejedla maso (z MŠ jsem ho nosila v kapsičce zástěrky), doma se maminka něco natrápila, že ho nejím, pak mě vzal manžel k jeho rodičům na zabíjačku. Vnučka chce kuře na paprice, svíčkovou ale bez masa, prý by ji maso zkazilo chuť, nenutíme ji, možná pozděj bude místo šulánků z makem chtít jen maso.
Tyto potraviny bychom měli v podstatě vyřadit úplně. Za měsíc se, myslím, nic neukáže, nicméně svému zdraví určitě prospějete. Bez bílé mouky žiji v pohodě už více než rok, rovněž bez hovězího a vepřového několik let. Jím pouze občas kuřecí, ale spíš krůtí a rybí maso.Mléko nezatracuji, ale dávám přednost kysaným výrobkům a čerstvím sýrům, nejím sýry tavené, které odbourávají v organizmu vápník. Solím málo, a to pouze mořskou solí. Hlavně nejím smažené, polotovary a konzervy (kromě rybiček a zeleninových a luštěnin, jako je cizrna atd.). Naopak jsem se naučila jíst pohanku, kuskus, cizrnu, jáhly, řaíkatý celer, atd. atd., takže se ve skutečnosti můj jídelníček rozšířil
Bílá mouka a cukr, s tím souhlasím, soli bych jen ubrala. Osobně bych kvalitní červené maso nechala. Kuřata z obchodu taky nejsou žádná sláva. Co bych ještě vyřadila , to jsou ztužené rostlinné tuky, jako např. palmový, rostlinná šlehačka, pomazánky z hypermarketů.. Naštěstí jsou tyhle " lepidla" většinou v zákuscích, čokoládkách a tatrankách, polevách ve kterých je i cukr, tak není ve Vašem případě co řešit. . Smažila bych na sádle nebo řepkovém oleji . A ubrala i množství másla. Má 3x víc cholesterolu, jak sádlo. Na chleba považuji nejzdravější husí sádlo. Sice je to drahá delikatesa, ale občas.Výborné je použít avokádo na pomazánky.
On nějaký ten prohřešek nevadí, když ho doplníte kvalitní pestrou a čerstvou zeleninou . Když tělu dělat dobře, tak potravinami jako pohanka / chuťově lepší je lámaná/, jáhly, červená čočka / nemusí se namáčet/, naklíčené fazolky mungo, panenský olivový olej, česnek, cibule,červená řepa, banány, ořechy, hlíva, sezam...
Je nesmysl poměřovat "Ten žil tak a dožil se tolik a jiný přesně naopak." Znám velmi vytálního pána, který jí vše, kouří, dopřával si alkohol, cestuje a v průběhu života dost sportoval. Je mu 87 let a je neuvěřitelně bystrý a vitální. Měl jsem kolegu z práce, který při podobném způsobu života umřel na rakovinu v 54 letech, před týdnem na mrtvičku zemřel kamarádovo spolužák 53 let. Člověk má prostě dáno do vínku. Ale je fakt, že ve svém bezmála 50. letém životě netrpím vysokým tlakem, cukrovkou, vysokým cholesterolem... Zkusit se může cokoliv a někomu zdravý způsob života prostě vyhovuje a prospívá. Nezdravý způsob života většinou vede k devastaci tělesné i duševní schránky.
Pokud vynecháte bílé jedy a výrobky z nich, dále polotovary a různé sračky a zaměříte se na syrovou rostlinou stravu, která tvoří alespoň 80% jídelníčku, tak zlepšení poznáte prakticky během několika dnů. Ještě lépe je, pokud předtím provedete očistu střev, pak je zlepšení téměř okamžité. Organismus se zbaví hnijích látek ve střevech, tím se přeruší nastartovaný zánětlivý proces, člověk se cítí mnohem lépe, bez únavy, plný energie, vymizí různé chronické problémy a případné nemoci, které člověk měl, vymizí taky. Nejsou potřeba léky - další jedy. Dále je člověk imunní proti dalším nemocem. Sůl nebo jiné minerály není třeba doplňovat, vše co tělo potřebuje, najde v rostlinné syrové stravě. Maso bílé nebo červené je úplně jedno jaké, silně zatěžuje organismus. Dlouho se drží ve střevech, kde se drží až týden a tělo musí bojovat s tou hnijící hmotou, která neustále vytváří různé záněty, volné radikály, stejně jako všechny polotovary z kauflandu. Strava s vyokým obsahem vlákniny se ve střevech po natrávení a vstřebání živin zdržuje sotva pár hodin, nemá co hnít. Polovičaté řešení není řešení, ani není řešení to takhle provozovat cca měsíc dva, návratem k původnímu jídelníčku se zase vrátí únava, nemoci nebo ztracená kila. Pokud se chcete ocitnout v jiném těle, musíte to zkusit, protože kdo to nezkusí, neuvěří...
Jasně, když si dáte vepřo-knedlo-zelo, tak v žaludku se to přesně oddělí, takže to zelí (vláknina) vámi prolítne během dvou hodin, knedlík (bílý jed) do zítřka, zatímco maso až za několik dní. Akorát nevím, když si dáte napřed maso a potom vlákninu, jak se řeší předjíždění (je tu nějaký smajlík pro ironii?)
aha to dava smyls. to "predjizdeni" nekdy citim :D a takhle pak vznika i zacpa. vidite porad se ucim az jsem dostal chut na aspon tydeni beh steaku...
znovu se ptam nejaky mate nejaky odkaz s dukazem vaseho tvrzeni? jak podotkl jethro@ je to fyzicky nemozne aby maso lezelo ve strevech tyden a vlaknina svistela kolem..
Z extému do extrému. Za desetiletí si náš organismus zvykl na určitý typ potravin a dělat takové závěry je prostě pitomost. Syrová zelenina není pro organismus žádným zázrakem. Od všeho trochu a není problém. Tělo potřebuje vše a vyřadit hovězí produkty včetně mléka je skoro zvěrstvo. Myslíte si, že chemická kuřata jsou super. Tak to vás lituji.
Základem všeho je pohyb, max. 3 jídla denně.
Samozřejmě vám nelze jinak, než doporučit vyzkoušet jiný systém stravování. Osobně jím maso jen občas (cca 1x týdně), ale zase musíte zohlednit, že především kuřecí je nacpané chemií. I ryby jsou z velkochovů krmené granulemi. Mléčné výrobky jsem omezil na kvalitní tvrdé sýry (tavené obsahují tavné soli), cukr konzumuji také omezeně v podobě sladkého domácího pečiva, běžné pečivo nejím již více než měsíc a dříve jsme si pekli vlastní chleba z celozrnné nebo žitné mouky, sojím velmi málo a stravuji se tak, aby vláknina tvořila cca 75% denního příjmu potravy. Miluji rýži a ta samotná, nebo těstoviny z rýže patří k mému běžnému jídelníčku. Nepozoruji žádnou výraznou úlevu ani vylepšení zdravotního stavu, ale mám rostlinnou potravu prostě rád. Na farmě si neodpustím čerstvý jogurt a tvaroh.
Jezte co vám chutná a zkoušejte různé varianty s rozumem a dle vlastní chuti. Pokud by jste se pokusil o nějakou dietu, tak je to dobrý směr, ale bez pohybu bude výsledek tristní. Dojde k úbytku svalové hmoty a špek zůstane.
Dobrý den. Moje zkušenost je taková. Jím vše. Střídmě. Nemusím mít maso každý den, ani každý druhý den...Někdy nemusím mít maso vůbec. Většinou ale tak jednou týdně do sebe kousek masa vpravím. A sním klidně i pro někoho blivajz z pohanky... Jestli vám taková dieta prospěje, uvidíte sama nejlépe, až ji vyzkoušíte. Čím ale budete doplňovat tolik potřebné bílkoviny? Zvýšíte příjem například luštěnin? A už asi nebudete nikdy jíst chleba? A co si dáte místo něho? Máte to vůbec promyšlené?
Nevěřím na radiovitalitu.
"fyzikální" jev, který se měří siderickým kyvadélkem... bez komentáře.
Následně přestávám dúvěřovat štírečkovi. Sorry.
Opatrně z rezolutními prohlášeními, Kartaginče! Člověk, aby se trochu orientoval, musí o tom hodně číst.Zajímat se. Vy jste neslyšel o Angströmech v souvislosti se stravou? Nebo o lektinech , což je zas záležitost krevních skupin?
Krevní skupiny na mne nevytahujte, k těm jsem se nevyjadřoval a vyjadřovat nebudu, protože tomu nerozumím a slyšel jsem o tom jen velmi okrajově. A o Ångströmech jsem samozřejmě slyšel, dokonce i v souvislosti se stravou (a s kameny, se stromy...¨. To slovo samo o sobě celkem nic nedokazuje, to je jednotka délky, problém je v tom, co se tím měří, respektive co to ta radiovitalita vlastně je. A nezlobte se, to nevím a nikde jsem se to nedočewtl. Vlnění, dobře, ale jaké? A znova: jestliže ty Ångströmy někdo měří siderickým kyvadélkem, tak mne to vůbec, ale vábec nepřesvědčuji. Znáte-li nějaký odkaz, kde se o tom dočtu něco fundovaného a ne plácání typu "atomy víří, atomy tančí a vyzařují energii...! sem s ním.
Sorry, Kartaginče. Pochopila jsem. Vás nepřesvědčí ani interference chvění okvětních plátků na peritoneu astrálního abdomina
Jojo, odkaz tu nehodíte, Krasulo, tak aspoň perlíte s cizími slovy a předpokládáte, že to každého dostane do kolen... Myslím si ale, že na Kartagince jste dost krátká...
Pro Eulálii: Odpovědi na shora uvedenou otázku zde mám dvě 5.9. a den na to . Obě k věci. Zde jsem reagovala na to, k jakým absurditám až diskuse dospěla.To už nešlo, než se tomu zasmát a tím to utnout. Vůbec se nepoměřuji s Kartagincem. Nevím ani, jaký by to mělo smysl.
Klidně vyřaďte, nahrazujte jinou potravinou zejména tu, co vám nesedí. Důležité je nenabourat doporučený příděl živin. Výpočet třeba tady: f-sport.cz/...
Určitě to zkuste. Vyřazení cukru určitě doporučuju, ponechte jen med, vyřazení mouky určitě neškodí, vyřazení mléka je rovněž bez problémů, doporučil bych jen trochu kompenzovat příjem vápníku. Pokud byste měl zůstat jen na zelenině, budete se možná cítit lépe, ale pravděpodobně vás to oslabí kvůli nedostatku bílkovin, ale každý to snáší jinak.
V poslední době je hit tzv. paleo strava, tedy strava člověka před vynalezním zemědělství - maso pečené, vařené nebo syrové (ne smažené), zelenina a ovoce syrová, žádný cukr a mouka, ze sladkého jen med a ten ne příliš často. Je to strava, kterou se člověk živil bez posledních 10 tisíc let 2 miliony let a trávení je na to dobře přizpůsobené.
Paleo strava jako hit je dobrá k úsměvu. Průměrný věk úmrtí neandrtálce byl kolem 30 let, což byl už úctyhodný věk.
Syrová zelenina není pro organismus nejvhodnější, stejně tak jako vynechávání běžných potravin. Enzymy v těle jsou za desetiletí nastaveny na nějaký styl stravování a změna je pak jen k horšímu.
Vymýšlíte nesmysly a nazýváte to zdravou výživou. Mléko, maso, mouka luštěniny jsou potřeba, ať si každý říká co chce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.